Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
10.08.2018 - 1,19 milioane euro pentru un proiect de cercetare istoriografică din România
ED Targoviste

Proiectul de cercetare desfășurat de dr. Ada Hajdu la Fundația Noua Europă, având ca temă istoriografiile de artă în Europa centrală și de est, va primi o finanțare nerambursabilă în valoare de 1,19 milioane euro. Finanțarea va fi acordată prin programul Consiliului European pentru Cercetare (CEC) destinat tinerilor cercetători de nivel înalt, aflați la început de carieră. În total, 403 de tineri cercetători talentați vor beneficia de un volum total de finanțare de 603 milioane euro pentru a-și dezvolta propriile echipe de cercetare, precum și proiecte inovatoare.

La anunțarea câștigătorilor ediției 2018, comisarul european Carlos Moedas, responsabil pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: "Pe lângă sprijinirea cercetătorilor europeni la început de carieră, aceste finanțări contribuie, de asemenea, la îmbogățirea domeniului cercetării europene prin atragerea oamenilor de știință din afara continentului. Cel puțin unul din zece beneficiari ai programului provine din afara UE sau din țările asociate. Europa este deschisă către lume!"

Printre cei peste 400 de cercetători se numără 5 români, însă doar dr. Hajdu își va desfășura cercetările la o instituție din România.

Proiectele câștigătoare vor fi conduse de tineri savanți din 44 de țări din întreaga lume, care își vor desfășura cercetările la diferite instituții din 22 de state membre UE, cel mai mare număr de astfel de instituții fiind înregistrat în Germania (76), Marea Britanie (67) și Olanda (46). Numărul total de proiecte depuse în 2018 s-a ridicat la 3.170.  

Rata de succes a cererilor de finanțare a fost de aproximativ 13%, ea fiind ușor mai ridicată în rândul cercetătoarelor (13,7%) față de cercetători (12,4%). Pentru al doilea an la rând, aproape 40% din proiecte câștigătoare au fost depuse de cercetătoare. Țările ai căror tineri cercetători și cercetătoare au avut mai mult succes sunt Germania (73 de proiecte câștigătoare), Italia (42), Franța (33) și Olanda (33).

Se estimează că în cadrul proiectelor selectate vor fi create 1,500 de locuri de muncă pentru cei ce dețin un doctorat, pentru studenții la studii doctorale, precum și pentru alte categorii de personal.

Context

Consiliul European pentru Cercetare a anunțat, în 27 iulie, lista proiectelor câștigătoare în ediția 2018 a programului de finanțare a cercetătorilor aflați la început de carieră (Starting Grants). Fiecare proiect beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de maximum 1,5 milioane euro. Fondurile utilizate fac parte din inițiativa privind "Cercetarea științifică de excelență" din cadrul programului de cercetare-inovare Orizont 2020.

Persoană de contact pentru presă:

Eilish Brault (consilier comunicare CEC) +32 2 295.24.71

Pagini utile

Comunicat de presă integral (în engleză)

Pagina de internet dedicată Consiliului European de Cercetare

Pagina de internet dedicată programului Orizont 2020


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană