Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE FlagPUBLICAŢII
Publicatii 2017
Publicatii 2016
Publicatii 2015
Publicatii 2014
Publicatii 2013 Publicatii 2012 Publicatii 2011 Publicatii 2010 Publicatii 2009
UE Flag NOUTAŢI UE
Eroare de flux RSS
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
21.10.2018 - Ziua Internațională pentru eradicarea sărăciei 2018: focus pe sărăcia energetică
ED Targoviste

Ziua Internațională pentru eradicarea sărăciei reprezintă un bun prilej pentru reflecție. Peste 7 milioane de români – mai mult de o treime din populație, respectiv 35,7% - sunt expuși riscul de sărăcie sau excluziune socială, conform ultimelor date Eurostat. Chiar dacă cifrele arată o tendință descendentă (-8,5% comparativ cu 2008), România figurează în continuare printre cele trei state membre ale Uniunii Europene cu cel mai mare procent din populație în această situație, alături de Bulgaria (38,9%) și Grecia (34,8%).

Aproximativ 1 din 5 români (19,7%) sunt afectați foarte grav, astfel că nu își pot plăti facturile, nici să își încălzească locuințele în mod adecvat sau să-și permită o vacanță de o săptămână departe de casă. Prin comparație, media europeană la acest capitol este de 6,9%.

În conformitate cu cele mai recente date Eurostat, în 2017, la nivelul UE, 112,9 milioane de persoane trăiau în gospodării cu risc de sărăcie sau excluziune social, ceea ce reprezintă 22,5% din populația Uniunii, în scădere cu aproape 1 procent comparativ cu 2016.

Unul dintre cele cinci obiective ale principalilor indicatori ai Strategiei Europa 2020 este de a scoate cel puțin 20 de milioane de europeni din zona de sărăcie sau excludere socială până în 2020. Sărăcia energetică este o parte importantă a acestui obiectiv. La începutul acestui an, Comisia Europeană a lansat Observatorul Sărăciei Energetice în UE, http://www.energypoverty.eu/(link is external), care oferă o resursă ușor de accesat pentru promovarea angajamentului public în acest domeniu. De asemenea, colaborează cu părțile interesate din întreaga UE pentru diseminarea de informații și bune practici.

Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la utilizarea eficientă a energiei în locuințe, Comisia Europeană a lansat o campanie de conștientizare în România, Republica Cehă, Grecia și Portugalia. Scopul principal al acesteia este de a ajuta utilizatorii casnici să-și reducă facturile de energie prin aplicarea unor sfaturi simple, fără costuri sau cu investiții minore, și să încurajeze proprietarii să investească în îmbunătățirea locuințelor. Principalul mesaj al campaniei este că măsurile de economisire a energiei vor fi benefice nu doar bugetului familiei, ci și protecției mediului înconjurător, pe termen lung.

"Chiar și micile schimbări în comportamentul zilnic pot ajuta familiile să economisească bani. Puteți utiliza scheme de ajutor financiar pentru familii care includ măsuri de economisire a energiei, ceea ce poate duce la economisirea energiei și protecția mediului", a declarat comisarul european Věra Jourová.

Campania a fost lansată în România la sfârșitul lunii aprilie, cu un Pavilion expozițional mobil, care a poposit în București, Mioveni și Craiova. În cele aproximativ două săptămâni ale călătoriei acestuia, peste 2.600 de persoane au vizitat casa noastră interactivă, unde au primit sfaturi despre cum se poată economisi energia. Campania continuă până la sfârșitul anului.

 Pentru mai multe informații și sfaturi utile despre cum puteți economisi energie și bani, vizitați www.economielaenergie.eu(link is external)

Raport Eurostat privind riscul de sărăcie și excluziune socială în UE (2017)

Statistici Eurostat privind veniturile și condițiile de viață

Strategia Europa 2020


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană