Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
21.11.2018 - Brexit: Comisia Europeană intensifică pregătirile pentru scenariul fără acord cu Marea Britanie
ED Targoviste

Comisia Europeană a publicat, în 13 noiembrie, informații detaliate despre pregătirile și planul său de acțiune în cazul unui scenariu fără acord în ce privește negocierile cu Marea Britanie în temeiul Articolului 50.

Pachetul de măsuri propuse de Comisie în cazul scenariului fără acord cuprinde:

  • o comunicare: un număr restrâns de acțiuni urgente în domenii prioritare, care ar putea fi puse în aplicare în cazul în care nu se ajunge la un acord cu Marea Britanie; aceasta vine în completarea unei prime comunicări publicată la 19 iulie 2018;
  • două propuneri legislative: amendamente la actuala legislație europeană în materie de vize și eficiență energetică, necesare, indiferent de rezultatul negocierilor; astfel, dacă Marea Britanie le va permite cetățenilor UE accesul fără vize pe teritoriul său, același principiu se va aplica și pentru cetățenii britanici care călătoresc în UE.
  • o notificare: informații extinse cu privire la modificările ce vizează persoanele care călătoresc între UE și Marea Britanie după 29 martie 2019 sau pentru companiile ale căror servicii ar putea fi afectate de această situație; notificarea mai include, printre altele, informații privind controalele la frontieră și controalele vamale, permisele de conducere și pașapoartele pentru animale de companie.

În timp ce Comisia Europeană lucrează din greu pentru un scenariu care să includă un acord și continuă să pună cetățenii pe primul loc în negocieri, retragerea Marii Britanii va provoca, fără îndoială, perturbări - de exemplu în lanțurile de aprovizionare a companiilor – indiferent dacă există sau nu un acord.

Măsurile urgente nu pot ameliora efectele depline ale acestor modificări. Însă în cazul unui scenariu fără acord, aceste efecte vor fi și mai puternice, iar viteza de pregătire ar trebui să crească semnificativ. Pot fi necesare, în mod excepțional, măsuri de urgență în zone specifice, pentru a proteja interesele și integritatea UE.

În ultimul an, Comisia a purtat discuții tehnice cu statele membre UE-27 atât cu privire la aspectele generale, cât și la etapele specifice de pregătire sectorială, juridică și administrativă. Comisia își va intensifica eforturile în următoarele săptămâni, organizând o serie de seminarii intensive pe diverse domenii, printre care: serviciile financiare, transportul aerian, coordonarea securității sociale, cerințele sanitare și fitosanitare.

Context

În 2017, Marea Britanie a notificat Consiliului European intenția sa de a părăsi Uniunea Europeană. Cu excepția cazului în care un acord ratificat de retragere stabilește o altă dată sau Consiliul European, în conformitate cu articolul 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană și în acord cu Marea Britanie, hotărăște în unanimitate că tratatele încetează să se aplice la o dată ulterioară, legislația primară și secundară va înceta să se aplice în Marea Britanie începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (CET). Este data retragerii, la care Marea Britanie va deveni o țară terță.

 Persoane de contact pentru presă:

Margaritis Schinas – Tel.: +32 229 60524;

Mina Andreeva – Tel.: +32 229 91382;

Alexander Winterstein – Tel.: +32 229 93265;

Daniel Ferrie – Tel.: +32 229 86500

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 Pagini utile

Comunicat de presă integral

Comunicare privind planul de acțiune de urgență

Notificare privind călătoriile între EU și Marea Britanie

Propunere legislativă cu privire la eficiența energetică

Propunere legislativă cu privire la vize


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană