Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
12.04.2019 - Planul de investiții pentru Europa: BEI sprijină modernizarea producției alimentare în Europa Centrală și de Sud-Est
ED Targoviste

47 de milioane EUR pentru modernizarea și extinderea grupului Maspex — un important producător de alimente și băuturi din Europa Centrală și de Sud-Est

  • Investiții noi, concentrate în regiuni mai puțin dezvoltate din Polonia, România și Bulgaria
  • Inovare și economii de energie prin construirea a două noi stații de epurare a apei

Banca Europeană de Investiții (BEI) a convenit să acorde 47 de milioane EUR pentru a sprijini extinderea, reabilitarea și modernizarea instalațiilor de producție și de stocare a alimentelor și a băuturilor aparținând grupului Maspex. Fabricile din Łowicz, Lublin, Tychy și Olsztynek (Polonia), Vălenii de Munte, Giurgiu și Vatra Dornei (România), precum și din Velingrad (Bulgaria) vor beneficia de noile investiții.

Noul sprijin este rezultatul unei cooperări de succes între BEI și grupul Maspex din Polonia. În 2016, BEI a acordat un împrumut de 60 de milioane EUR pentru reabilitarea și modernizarea instalațiilor de producție, de logistică și de stocare a alimentelor și a băuturilor.

Comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: „Prin acest acord, Planul Juncker își demonstrează încă o dată capacitatea de a aduce mai multă coeziune în Uniunea noastră. Cu acest împrumut de 47 de milioane EUR, menit să sprijine modernizarea producției Maspex, UE investește în acele regiuni care trebuie să recupereze decalajul de dezvoltare, ajutându-le să creeze locuri de muncă și să se dezvolte.”

 „Investițiile noi în sectorul alimentar sunt esențiale pentru îmbunătățirea continuă a produselor și a proceselor de fabricație. Ne bucurăm să sprijinim noile investiții ale grupului Maspex în întreaga regiune, care vor consolida locurile de muncă și activitatea economică în trei țări”, a declarat Andrew McDowell, vicepreședintele BEI.  

Rafał Gruszeczka, CFO al grupului Maspex, a declarat: „Grupul Maspex continuă programul de investiții strategice în Polonia (piața noastră națională), precum și în Bulgaria și România (care reprezintă a doua piață a noastră ca importanță). Noua finanțare din partea BEI va acoperi investiții derulate în perioada 2018-2021 în Łowicz, Lublin, Tychy, Olsztynek și în trei locații din România (instalațiile de la Vălenii de Munte, Vatra Dornei, Giurgiu) și o locație din Bulgaria (Velingrad). Toate aceste proiecte ne permit să ne dezvoltăm unitățile de producție, să implementăm soluții logistice avansate din punct de vedere tehnologic, ceea ce va contribui la creșterea capacității noastre de stocare. Ne bucurăm foarte mult de cooperarea cu BEI care ne permite să ne îmbunătățim competitivitatea. Datorită sprijinului BEI, societatea noastră poate răspunde mai bine și cu mai multă precizie așteptărilor diferitelor piețe europene.”

Acordul este susținut de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), care este pilonul central al Planului de investiții pentru Europa, cunoscut și sub numele de „Planul Juncker”. În cadrul acestui acord, banca UE și Comisia Europeană cooperează pentru a crește capacitatea BEI de a-și asuma riscuri, îmbunătățind astfel oferta de produse a acesteia și sporind impactul pe care îl poate obține proiectul.

Informații despre context:

Banca Europeană de Investiții (BEI) este banca Uniunii Europene. Aceasta este instituția UE de creditare pe termen lung și este singura bancă deținută de statele membre ale Uniunii Europene(link is external) și care reprezintă interesele acestora. Ea pune la dispoziție finanțări pe termen lung pentru investiții solide, cu scopul de a contribui la realizarea obiectivelor de politică ale UE. BEI cooperează îndeaproape cu alte instituții ale UE(link is external) pentru punerea în aplicare a politicilor UE. BEI este cel mai mare debitor(link is external) și creditor multilateral din lume ca volum al tranzacțiilor, oferind fonduri și expertiză pentru proiecte de investiții solide și viabile, care contribuie la realizarea obiectivelor de politică ale UE. Peste 90 % din activitatea BEI este concentrată în Europa(link is external), însă banca sprijină și politicile externe și de dezvoltare ale UE(link is external).

Maspex este liderul de piață în ceea ce privește producția de sucuri, nectaruri și băuturi răcoritoare din Polonia, Republica Cehă și Slovacia, precum și principalul producător din Ungaria, România, Bulgaria și Lituania. De asemenea, este cel mai mare producător de produse instant (cappuccino, cacao, lapte pentru cafea, ceai instant) din Europa Centrală și de Est. În plus, este lider pe piața pastelor făinoase din Polonia și principalul producător din România. Grupul este lider de piață în categoriile dulcețuri, ketchup și sosuri și este unul dintre principalii producători din Polonia pe segmentul mâncăruri gata preparate și legume prelucrate. În plus, societatea este un actor principal pe piața apei din România.

Despre Planul de investiții pentru Europa

Planul de investiții pentru Europa, cunoscut sub numele de „Planul Juncker”, este una dintre principalele priorități ale Comisiei Europene. El se axează pe stimularea investițiilor pentru a genera locuri de muncă și creștere economică, prin utilizarea mai inteligentă a resurselor financiare existente și noi, eliminarea obstacolelor din calea investițiilor și asigurarea vizibilității și a asistenței tehnice pentru proiectele de investiții.

Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) este principalul pilon al Planului Juncker și oferă garanții de primă pierdere, permițând BEI să investească în mai multe proiecte care prezintă adeseori riscuri mai mari. FEIS a produs deja rezultate tangibile. Proiectele și acordurile aprobate pentru finanțarea din FEIS ar urma să mobilizeze aproximativ 390 de miliarde EUR în investiții și să sprijine circa 929 000 de IMM-uri în cele 28 de țări ale UE.

Mai multe informații cu privire la rezultatele Planului de investiții pentru Europa sunt disponibile aici(link is external).

Persoane de contact pentru presă:

BEI: Dušan Ondrejičkad.ondrejicka@eib.org, tel.: +352 4379 83334, mobil: +352 621 459 234
Site web: www.eib.org/press(link is external) - Biroul de presă: +352 4379 21000 – press@eib.or


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană