Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
27.01.2020 - Declarația comună a președinților von der Leyen, Michel și Sassoli, înaintea celei de a 75-a aniversări a eliberării lagărului de la Auschwitz-Birkenau
ED Targoviste

„A uita morții înseamnă a-i omorî a doua oară.” – Elie Wiesel, Noaptea

În urmă cu șaptezeci și cinci de ani, forțele aliate au eliberat lagărul de concentrare nazist de la Auschwitz-Birkenau. S-a pus astfel capăt celor mai abominabile crime din istoria europeană, anihilarea plănuită a evreilor din Europa. Au fost uciși șase milioane de evrei, copii, femei și bărbați, precum și milioane de oameni nevinovați, printre care s-au numărat sute de mii de romi, persecutați din cauza apartenenței lor etnice. Prețul a fost nespus de mare, dar este greu de imaginat o izbândă mai simbolică și mai grandioasă asupra naziștilor decât comemorarea acestei victorii în Israel.

Revizionismul și lipsa de educație amenință înțelegerea comună a caracterului unic al Shoah-ului – element necesar pentru a transpune acum în acțiuni concrete promisiunea ca acesta să nu se mai repete niciodată. Participând la reuniunea de astăzi de la Ierusalim a șefilor de stat și de guvern, susținem și noi vocile celor care sunt hotărâți să nu lase extremiștii și populiștii să treacă nestingheriți mai departe atunci când încearcă să depășească limitele și să pună la îndoială – încă o dată – demnitatea umană și egalitatea tuturor ființelor umane.

Holocaustul a fost o tragedie europeană și un moment de cotitură în istoria noastră, iar moștenirea sa este țesută în ADN-ul Uniunii Europene. Comemorarea Shoah-ului nu este un scop în sine: este o piatră de temelie a valorilor europene. O Europă care pune mare preț pe umanitate, protejată de statul de drept, de democrație și de drepturile fundamentale.

Ne aflăm într-un moment de răscruce. Numărul de supraviețuitori este în scădere, deci va trebui să găsim noi modalități de aducere aminte, acceptând mărturii din partea urmașilor supraviețuitorilor. Acestea ne reamintesc să fim vigilenți la valul tot mai mare de antisemitism care amenință valorile pe care le prețuim – pluralismul, diversitatea și libertatea de religie și de exprimare. Sunt valori care recunosc importanța minorităților: a tuturor minorităților și pentru întotdeauna. Comunitățile evreiești au contribuit la modelarea identității europene și vor fi întotdeauna parte a acestei identități. Toate componentele societății noastre, noi și vechi, trebuie să îmbrățișeze aceste învățăminte desprinse din Shoah.

Avem datoria de a rămâne alături de comunitățile evreiești, deoarece se simt amenințate din nou în întreaga Europă – cel mai recent în Halle, Germania. Toate statele membre ale UE sunt unite în hotărârea lor, și anume că orice formă de rasism, de antisemitism și de ură nu își are locul în Europa și că vom face tot ceea ce este necesar pentru a le contracara. Autoritățile de stat, precum și actorii din toate sectoarele societății civile ar trebui să se unească pentru a reafirma vigilența fermă a Europei, de fiecare dată când sunt amenințate valorile democratice și oriunde s-ar întâmpla acest fenomen.

Nu putem schimba istoria, dar lecțiile istoriei ne pot schimba pe noi.

 Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene

 Charles Michel David

Președintele Consiliului European

 Maria Sassoli

Președintele Parlamentului European


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană