Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
24.03.2020 - Consiliul extraordinar Justiție și Afaceri interne: Comisia prezintă un plan de acțiune privind măsuri imediate de sprijinire a Greciei
ED Targoviste

Contribuția Comisiei Europene la Consiliul extraordinar Justiție și Afaceri Interne, convocat în 4 martie, constă în prezentarea unui plan de acțiune privind măsuri pe care Uniunea și statele membre ar trebui să le ia împreună pentru a-i oferi Greciei sprijin esențial în gestionarea situației extraordinare de la granițele externe. Aceasta survine în urma vizitei președintei von der Leyen, împreună cu președinții Michel, Sassoli și prim-ministrul Plenković, la frontierele greco-turcă și bulgaro-turcă, alături de prim-miniștrii Mitsotakis și Borisov.

Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat: „În aceste circumstanțe excepționale, prioritatea numărul unu este asigurarea ordinii la frontierele noastre externe. Această sarcină dificilă nu îi poate reveni doar Greciei, ci este responsabilitatea întregii Europe. Trebuie să demonstrăm clar că întreaga Uniune Europeană își va sprijini cu toată puterea statele membre care se confruntă cu presiuni externe. Acesta este mesajul transmis ieri împreună cu prim-ministrul Mitsotakis, mesaj la care sunt convins că și miniștrii de interne vor adera astăzi.”

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johanssona declarat: „Măsurile pe care le vom prezenta astăzi în cadrul Consiliului extraordinar Justiție și Afaceri Interne se bazează pe capacitatea noastră sporită de a oferi sprijin practic, că este vorba fie de experți, fie de echipamente. Obiectivul nostru este să ne asigurăm că o criză politică pe termen scurt nu se transformă într-o criză umanitară pe termen lung. Trebuie să ne susținem valorile și să punem în practică soluții structurale la problemele pe termen lung. Aș dori să le adresăm un nou apel politic statelor membre să își manifeste solidaritatea față de Grecia, inclusiv prin găsirea de soluții pentru minorii neînsoțiți din insule.”

Sunt necesare acțiuni urgente pentru a răspunde provocărilor imediate cu care se confruntă Grecia, atât la frontierele terestre, cât și la cele maritime cu Turcia, și pentru a monitoriza evoluțiile din Bulgaria și Cipru. În același timp, sunt necesare soluții structurale și durabile pentru întreaga UE. În acest scop, Comisia intenționează să prezinte, în curând, propuneri pentru un nou pact privind migrația și azilul.

Contribuția Comisiei la Consiliul extraordinar Justiție și Afaceri Interne constă în propunerea următoarelor acțiuni de sprijinire a Greciei (fără a înceta să fim vigilenți cu privire la evoluțiile din Bulgaria și Cipru):

·      Statele membre să furnizeze resursele necesare lansării a două operațiuni de intervenție rapidă la frontieră ale Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), la frontierele terestre și maritime dintre Grecia și Turcia.

·      Frontex să coordoneze un nou program în scopul returnării rapide a persoanelor fără drept de ședere din Grecia în țările lor de origine.

·      Greciei să i se acorde asistență financiară în valoare de până la 700 milioane de euro. 350 de milioane de euro sunt disponibile imediat pentru a sprijini gestionarea frontierelor și a migrației, în special pentru a susține creșterea capacității de primire, returnările voluntare și infrastructura necesară efectuării de proceduri de verificare în materie de sănătate și securitate. Comisia va propune un buget rectificativ pentru a pune la dispoziție o sumă suplimentară de 350 de milioane de euro.

·      Statele membre să răspundă apelului lansat de Grecia de instituire a mecanismului de protecție civilă pentru furnizarea de echipamente medicale, adăposturi, corturi, pături și alte materiale necesare.

·      Statele membre să răspundă solicitării Biroului European de Sprijin pentru Azil de a pune la dispoziție 160 de experți care să fie detașați în Grecia.

În plus, este important să se consolideze în continuare cooperarea regională și operativă cu partenerii noștri. UE ar trebui să continue să elaboreze un mecanism de coordonare cu țările din Balcanii de Vest. Acorduri privind statutul să fie încheiate și pe deplin puse în aplicare între Balcanii de Vest și Frontex. În plus, vor fi luate măsuri ferme pentru a intensifica lupta împotriva introducerii ilegale de migranți.

Context

Sunt necesare acțiuni urgente pentru a răspunde provocărilor imediate cu care se confruntă Grecia, atât la frontierele terestre, cât și la cele maritime cu Turcia, precum și pentru a monitoriza evoluțiile din Bulgaria și Cipru.

Președinta von der Leyen și vicepreședintele Schinas au fost ieri în vizită în Grecia, împreună cu președinții Sassoli și Michel și prim-ministrul Plenković, pentru a-și exprima solidaritatea deplină cu Grecia și a discuta măsurile de sprijin europene.

Pe 4 martie a avut loc un Consiliu extraordinar Justiție și Afaceri Interne, în urma unei solicitări din partea Comisiei, pentru a se discuta situația.

Situația cu care se confruntă Grecia se datorează unor circumstanțe extraordinare. Pe lângă adoptarea măsurilor necesare în această situație, UE are nevoie de o politică structurală și durabilă de gestionare a migrației, care să funcționeze în toate condițiile și care să abordeze toate dimensiunile acestei probleme. În acest scop, Comisia lucrează intens pentru a prezenta, în curând, propuneri pentru un nou pact privind migrația și azilul.

Informații suplimentare

Observațiile președintei von der Leyen la frontiera greco-turcă

Persoane de contact pentru presă: Adalbert JAHNZ: Phone + 32 2 295 31 56

Mail adalbert.jahnz@ec.europa.eu

Ciara BOTTOMLEY: Phone +32 2 296 99 71

Mail ciara.bottomley@ec.europa.eu

BERARD Laura: Phone +32 2 295 57 21

Mail laura.berard@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană