Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
26.03.2020 - Ce măsuri a adoptat Comisia Europeană pentru sprijinirea sectorului agroalimentar
ED Targoviste

În contextul pandemiei de coronavirus, sectorul agroalimentar al Uniunii Europene își demonstrează reziliența și continuă să le ofere europenilor alimente sigure și de înaltă calitate. Fermierii și producătorii se confruntă însă cu dificultăți și cu o presiune crescândă. Asigurarea securității alimentare și a unui lanț eficace de aprovizionare cu alimente pe întregul continent rămâne una dintre prioritățile Comisiei.

Comisia continuă să monitorizeze îndeaproape toate piețele agricole și comerțul cu produse alimentare, observatoarele UE ale piețelor fiind actualizate regulat. În cadrul reuniunii prin videoconferință de astăzi, comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, le-a prezentat miniștrilor agriculturii din UE o perspectivă de ansamblu asupra situației.

Comisarul Wojciechowski a declarat: „Ne confruntăm cu o criză fără precedent și le sunt tot mai recunoscător fermierilor și producătorilor noștri pentru eforturile continue pe care le depun, în pofida dificultăților și a presiunii crescânde. Aceste vremuri dificile au demonstrat reziliența lanțului nostru de aprovizionare cu alimente. Reuniunea de astăzi ne-a permis să avem o perspectivă de ansamblu asupra acestei situații care se schimbă rapid. Am ascultat cu atenție și am notat cu interes toate sugestiile și solicitările, iar Comisia le va analiza și va oferi răspunsuri. Voi urmări în continuare situația, rămânând în strâns contact cu statele membre. Suntem gata să luăm măsuri suplimentare atunci când este necesar.”

De la începutul crizei, Comisia a adoptat următoarele măsuri pentru sprijinirea sectorului agroalimentar:

·Prelungirea perioadei de depunere a cererilor de plată în cadrul PAC: Noul termen-limită pentru depunerea cererilor va fi acum 15 iunie 2020, în loc de 15 mai, fermierii beneficiind astfel mai multă flexibilitate în ceea ce privește completarea cererilor, în aceste vremuri dificile și fără precedent. Prelungirea a fost deja comunicată Italiei, iar Comisia pregătește măsurile juridice necesare pentru punerea în aplicare a prelungirii în toate statele membre.

·Ajutoare de stat mai mari: În temeiul nou adoptatului Cadru temporar pentru ajutoare de stat, fermierii pot beneficia acum de un ajutor maxim de 100 000 EUR per fermă, iar societățile de prelucrare și de comercializare a alimentelor pot beneficia de un ajutor maxim de 800 000 EUR. Aceste cuantumuri pot fi completate de ajutoare de minimis, un tip de sprijin național specific sectorului agricol, care poate fi acordat fără aprobarea prealabilă a Comisiei. Plafonul aferent acestor ajutoare a fost majorat recent la 20 000 EUR (și până la 25 000 EUR în anumite cazuri). Așadar, în temeiul cadrului temporar, sprijinul național total care poate fi acordat unei ferme se ridică la 120 000 EUR (sau la 125 000 EUR).

·Fluxul continuu al produselor alimentare în întreaga UE: Comisia își coordonează îndeaproape deciziile cu cele ale statelor membre pentru a asigura funcționarea pieței unice a bunurilor prin crearea „culoarelor verzi”. Aceste culoare verzi, bazate pe punctele esențiale desemnate de trecere a frontierelor, vor avea controale la trecerea frontierei care nu vor depăși 15 minute. Acum se permite trecerea tuturor mărfurilor, inclusiv a produselor agroalimentare.

Pentru mai multe informații

Observatoarele piețelor

Date de contact pentru presă

Daniel ROSARIO

Telefon + 32 2 295 61 85

Adresă daniel.rosario@ec.europa.eu

Clemence ROBIN

Telefon +32 2 295 25 09

Adresă clemence.robin@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană