Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
25.05.2020 - Răspunsul mondial la coronavirus: UE alocă încă 50 de milioane EUR pentru ajutorul umanitar
ED Targoviste

Ieri, 20 mai, Comisia Europeană a anunțat că alocă o sumă suplimentară în valoare de 50 de milioane EUR pentru ajutorul umanitar pentru a răspunde creșterii dramatice a nevoilor umanitare apărute la nivel mondial ca urmare a pandemiei de COVID-19. Aceste noi fonduri sunt puse la dispoziție în urma apelurilor frecvente lansate de organizațiile umanitare, inclusiv de UN Global Appeal.

Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor, a declarat: „Pandemia de COVID-19 generează o criză umanitară de foarte mare amploare în unele dintre cele mai fragile țări din lume. Pandemia amenință securitatea alimentară în țările în care sistemele de sănătate publică erau deja precare înainte de declanșarea acestei noi crize. Trebuie să acționăm acum, astfel încât toate regiunile lumii să fie protejate. Acest demers este în interesul nostru comun. Și este esențial ca actorii din domeniul umanitar să se bucure în continuare de libertate de acces pentru a-și putea desfășura activitățile prin care contribuie la salvarea de vieți omenești.”

Noile fonduri vor contribui la sprijinirea persoanelor vulnerabile care se confruntă cu crize umanitare de mare amploare, în special în regiunea Sahel și a Lacului Ciad, în Republica Centrafricană, în regiunea Marilor Lacuri din Africa, în Africa de Est, Siria, Yemen, Palestina și Venezuela, precum și la sprijinirea populației rohingya. Noile fonduri vor contribui la asigurarea accesului la servicii de sănătate, la echipamente de protecție, apă și salubritate. Finanțarea va fi canalizată prin intermediul organizațiilor neguvernamentale, al organizațiilor internaționale, al agențiilor Organizației Națiunilor Unite și al Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

 

Context

Cele 50 de milioane EUR nou alocate vin în completarea fondurilor și acțiunilor umanitare consistente asigurate deja de Comisia Europeană pentru a răspunde celor mai urgente nevoi apărute în urma pandemiei de COVID-19:

  • în februarie 2020, s-a alocat suma de 30 de milioane EUR pentru Organizația Mondială a Sănătății. De atunci, Comisia a planificat, sub rezerva acordului autorităților bugetare ale UE, alocarea a aproximativ 76 de milioane EUR pentru programele incluse în Planul de răspuns umanitar la nivel mondial al Organizației Națiunilor Unite. De asemenea, Comisia asigură finanțare directă pentru activitatea organizațiilor umanitare neguvernamentale (ONG-uri) și a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie/Semilună Roșie, care se află în prima linie a răspunsului umanitar la pandemie;
  • podul aerian umanitar al UE: la 8 mai, Comisia a anunțat, de asemenea, crearea unui pod aerian umanitar al UE pentru transportul lucrătorilor umanitari și al materialelor de urgență pentru răspunsul la coronavirus în zonele cele mai afectate din lume. Primul zbor din 8 mai, operat în cooperare cu Franța, a transportat aproximativ 60 de lucrători umanitari de la diverse ONG-uri și agenții ale ONU și 13 tone de materiale umanitare în Bangui, în Republica Centrafricană. Prin următoarele două zboruri umanitare de marfă se va transporta în Republica Centrafricană o cantitate totală de alte 27 de tone de ajutoare umanitare. La 15 mai, în cea de a doua destinație a podului aerian umanitar al UE, și anume São Tomé și Príncipe din Africa de Vest, s-au transportat pe calea aerului 20 de tone de materiale, precum și lucrători din domeniul umanitar și al sănătății. Zborul a fost organizat în cooperare cu guvernul portughez și cu mai multe organizații umanitare partenere. La întoarcere, zborul a transportat la Lisabona peste 200 de persoane, cetățeni ai UE și alți pasageri, în cadrul unui efort de repatriere.

Fondurile suplimentare alocate pentru ajutorul umanitar vin în completarea celor aproximativ de 20 de miliarde EUR pentru dezvoltare și situații de urgență acordate de Comisie și statele membre atât pentru nevoile pe termen scurt, cât și pentru cele pe termen lung de la nivel mondial, ca parte a abordării „Team Europe”.

 

Informații suplimentare

Uniunea Europeană sprijină efortul global de combatere a pandemiei

Răspunsul pe plan mondial la coronavirus: UE creează un pod aerian umanitar

Date de contact pentru presă

Balazs UJVARI

Telefon +32 2 295 45 78

Adresă balazs.ujvari@ec.europa.eu

Daniel PUGLISI

Telefon +32 2 296 91 40

Adresă daniel.puglisi@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană