Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
07.06.2020 - Răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus: Comisia Europeană se angajează să doneze 300 de milioane EUR în favoarea Gavi
ED Targoviste

Ieri, 4 iunie, Comisia Europeană a anunțat că va dona 300 de milioane EUR în favoarea Gavi, alianța pentru vaccinuri, în perioada 2021-2025. Această sumă va contribui la imunizarea a 300 de milioane de copii din întreaga lume și va finanța constituirea de rezerve de vaccinuri utile în cazul epidemiilor de boli infecțioase.

Summitul mondial privind vaccinarea organizat astăzi de Gavi, alianța pentru vaccinuri, reprezintă un jalon important în eforturile de consolidare a sistemelor de sănătate și a capacităților de imunizare ale celor mai vulnerabile țări din lume. Este o etapă esențială în vederea atingerii obiectivelor urmărite de Răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus:

Cu ocazia evenimentului de strângere de donații organizat în cadrul Răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, care a avut loc la 4 mai și printre organizatorii căruia s-a numărat și Comisia Europeană, s-au strâns în favoarea Gavi, alianța pentru vaccinuri, peste 1,5 miliarde EUR, inclusiv 488 de milioane EUR destinate punerii la dispoziția populației a unui vaccin împotriva COVID-19, de îndată ce acesta va fi disponibil.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Vaccinurile pot salva vieți, dar doar dacă sunt disponibile pentru toată lumea și mai ales în comunitățile și regiunile cele mai vulnerabile din lume. Din această perspectivă este atât de importantă activitatea Gavi, alianța pentru vaccinuri. Această alianță oferă țărilor în curs de dezvoltare mijloacele de care au nevoie pentru a se dota cu sisteme de sănătate și programe de imunizare mai solide și pentru ca lumea să devină un loc mai sigur. Mă bucur că, în acest demers crucial, Gavi poate beneficia de sprijinul Comisiei. Vom putea depăși astfel criza provocată de această pandemie și vom putea evita apariția alteia.”

Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, a declarat: „Crearea de sisteme de imunizare este o parte fundamentală a activității de consolidare a sistemelor de sănătate desfășurate de UE cu țările partenere și cu Gavi, or soliditatea sistemelor de sănătate va fi mai importantă ca oricând pentru a ne putea redresa după pandemia de COVID-19. Îmbunătățirea accesului copiilor la asistență medicală de bază, în special la vaccinuri eficace și sigure, a avut un rol esențial în reducerea la jumătate a mortalității infantile în lume în perioada 2000-2017. Reușita eforturilor noastre colective va depinde de garantarea accesului copiilor mai vulnerabili la vaccinuri în următorii cinci ani. ”

Cele 300 de milioane EUR promise acum de Comisie reprezintă mai mult decât contribuția sa totală de până acum în favoarea Gavi, alianța pentru vaccinuri. Finanțarea va contribui la:

  • vaccinarea a 300 de milioane de copii și salvarea a până la 8 milioane de vieți;
  • asigurarea tranziției reușite a anumitor țări către autofinanțare;
  • strângerea prin efect de levier a unei sume de 3,6 miliarde USD prin cofinanțare națională și prin programe de vaccinare autofinanțate;
  • Distribuirea în 55 de țări a peste 3,2 miliarde de doze de vaccinuri care pot salva vieți omenești;
  • facilitarea a 1,4 miliarde de contacte între familii și serviciile de sănătate prin intermediul programelor de vaccinare;
  • prevenirea reapariției poliomielitei în lume prin desfășurarea unor programe de vaccinare de rutină cu vaccinul poliomielitic inactivat în colaborare cu Inițiativa mondială de eradicare a poliomielitei;
  • finanțarea constituirii unor rezerve de vaccinuri destinate utilizării de urgență pentru a opri răspândirea unor epidemii periculoase.

Suma promisă astăzi se bazează pe ipoteza că noul cadru financiar multianual al UE, în special Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională (IVCDCI), din care ar proveni fondurile promise Gavi, alianța pentru vaccinuri, va fi adoptat într-o variantă cât mai apropiată de cea propusă de Comisia Europeană. La 2 iunie, Comisia a propus suplimentarea fondurilor alocate IVCDCI pentru perioada 2021-2027 la 86 de miliarde EUR în prețurile din 2018 (96,4 miliarde EUR în prețuri curente), sumă în care ar urma să fie incluse 10,5 miliarde EUR provenite din noul instrument Next Generation EU.

Context

GAVI, alianța pentru vaccinuri, este un parteneriat internațional public-privat fără scop lucrativ, cu sediul la Geneva. Modelul Gavi este de a mobiliza resurse financiare și expertiză, aducând la masa dialogului guverne și producători de vaccinuri atât din țările industrializate, cât și din țările în curs de dezvoltare, principalele agenții ale ONU, instituții din domeniul sănătății publice și al cercetării, sectorul privat și societatea civilă, în vederea salvării de vieți și a protejării sănătății prin asigurarea unui acces îmbunătățit la vaccinuri noi și prea puțin utilizate în țările sărace. Până în august 2019, Gavi a contribuit la prevenirea a 13 milioane de decese prin programe de imunizare de rutină care au vizat peste 760 de milioane de persoane, precum și prin campanii desfășurate în 74 țări pentru imunizarea a peste 960 de milioane de persoane.

Gavi este una dintre cele 12 inițiative internaționale în domeniul sănătății care s-au angajat să colaboreze mai bine în cadrul Planului mondial de acțiune pentru o viață sănătoasă și bunăstare pentru toți, lansat în septembrie 2019 cu ocazia evenimentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU.

Răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus se bazează pe angajamentul asumat de liderii G20 la data de 26 martie de a face front comun împotriva pandemiei. În acest scop, la 24 aprilie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și un grup inițial de actori din domeniul sănătății au lansat o colaborare la nivel mondial menită să accelereze dezvoltarea, producția și punerea echitabilă la dispoziția populației a instrumentelor de combatere a COVID-19 – așa-numitul Accelerator ACT. Împreună, aceștia au lansat un apel la acțiune.

Comisia Europeană a răspuns acestui apel unindu-și forțele cu partenerii de la nivel mondial pentru a găzdui un eveniment de strângere de donații – Inițiativa ”Răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus”, care a început la 4 mai 2020.

Până în prezent, în cadrul Răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus s-au strâns 9,8 miliarde EUR. Lista completă a donatorilor și a donațiilor este disponibilă aici.

Pentru mai multe informații

Discursul președintei von der Leyen la Summitul organizat de Gavi (will be online this afternoon)

Răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus

Date de contact pentru presă

Dana SPINANT

Telefon +32 2 299 01 50

Adresă dana.spinant@ec.europa.eu

Ana PISONERO-HERNANDEZ

Telefon +32 2 295 43 20

Adresă Ana.PISONERO-HERNANDEZ@ec.europa.eu

Gesine KNOLLE

Telefon +32 2 295 43 23

Adresă Gesine.KNOLLE@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană