Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
28.03.2021 - Comisia salută intrarea în vigoare a programului „UE pentru sănătate” (EU4Health)
ED Targoviste

Comisia salută intrarea în vigoare astăzi, 26 martie, a programului „UE pentru sănătate” Aceasta urmează adoptării de către Consiliu la 17 martie și votului Parlamentului European din 9 martie cu privire la program. Este vorba despre ultimul pas necesar pentru a pune la dispoziție suma de 5,1 miliarde EUR cu scopul de a consolida reziliența sistemelor de sănătate și a promova inovarea în sectorul sănătății.

Programul „UE pentru sănătate” va avea o contribuție semnificativă la redresarea post-COVID-19, îmbunătățind sănătatea populației din UE, sprijinind lupta împotriva amenințărilor transfrontaliere privind sănătatea și sporind gradul de pregătire și capacitatea UE de a răspunde în mod eficace la viitoarele crize sanitare, în cadrul unei viitoare Uniuni Europene a sănătății puternice.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „De astăzi, începem să trasăm un nou curs pentru politica UE în domeniul sănătății. Intrarea în vigoare a programului „UE pentru sănătate” ne va pune la dispoziție instrumentele necesare pentru a face schimbări de durată în domeniul sănătății publice. Acest buget fără precedent, în valoare de 5,1 miliarde EUR, ne va permite să realizăm investiții specifice pentru a ne îmbunătăți pregătirea pentru situații de criză și pentru a construi sisteme de sănătate mai puternice, mai reziliente și mai accesibile. Este ceea ce așteaptă în mod legitim cetățenii noștri de la o Uniune Europeană a Sănătății.”

„UE pentru sănătate” este un program de finanțare ambițios și specific pentru perioada 2021-2027, menit să asigure un nivel ridicat de protecție a sănătății umane în toate politicile și activitățile Uniunii, în conformitate cu abordarea „O singură sănătate” (One Health). Propus de Comisie la 28 mai 2020, programul este răspunsul UE la pandemia de COVID-19, care a avut un impact major asupra personalului medical, a pacienților și a sistemelor de sănătate din Uniune. „UE pentru sănătate” este, din punct de vedere financiar, cel mai mare program al UE în domeniul sănătății și va oferi finanțare țărilor UE, organizațiilor din domeniul sănătății și ONG-urilor.

Programul „UE pentru sănătate” își propune:

  • să îmbunătățească și să promoveze sănătatea în Uniune;
  • să protejeze cetățenii Uniunii împotriva amenințărilor transfrontaliere grave la adresa sănătății;
  • să amelioreze disponibilitatea, accesibilitatea și caracterului abordabil al medicamentelor, al dispozitivelor medicale și al produselor relevante în situații de criză;
  • să consolideze sistemele de sănătate, reziliența acestora și utilizarea eficientă a resurselor.

Etapele următoare

Programul intră în vigoare la 26 martie, când va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE. Primul program de lucru pentru 2021 va fi adoptat și pus în aplicare de Comisie în urma consultării cu statele membre în cadrul Grupului de coordonare al programului „UE pentru sănătate”, conform Regulamentului privind înființarea programului „UE pentru sănătate”. Programul va fi pus în aplicare de către o nouă agenție executivă, Agenția Executivă pentru Domeniile Sănătății și Digital, care își va începe activitatea la 1 aprilie.

Pentru informații suplimentare

Finanțarea în cadrul programului „UE pentru sănătate”

Uniunea Europeană a sănătății

Persoană de contact pentru presă:

Ștefan TURCU 

E-mail: stefan.turcu@ec.europa.eu

telefon: 0724 232 197


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană