Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
01.04.2021 - Criza din Siria: 5,3 miliarde EUR mobilizate de donatori pentru 2021 și pentru anii următori în cadrul celei de a cincea conferințe de la Bruxelles
ED TargovisteÎn cadrul celei de a cincea conferințe de la Bruxelles pe tema „Sprijinirea viitorului Siriei și al regiunii”, coprezidată astăzi de Uniunea Europeană și de Organizația Națiunilor Unite, comunitatea internațională s-a angajat să acorde 5,3 miliarde EUR pentru 2021 și pentru anii următori Siriei și țărilor învecinate care găzduiesc cea mai mare populație siriană de refugiați. Din această sumă, Uniunea Europeană a anunțat 3,7 miliarde EUR, și anume 1,12 miliarde EUR din partea Comisiei Europene și 2,6 miliarde EUR din partea statelor membre ale UE.

Uniunea Europeană în ansamblu rămâne cel mai mare donator, având în vedere că a acordat asistență umanitară, de stabilizare și reziliență în valoare de 24,9 miliarde EUR, mobilizată colectiv de la începutul crizei, în 2011, pentru a face față consecințelor acesteia. Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell a declarat: „La un deceniu după ce sirienii au ieșit în stradă în mod pașnic, cerând libertate, justiție și perspective economice, aceste doleanțe nu au primit încă un răspuns, iar țara se află în haos. În ultimii zece ani, UE și statele sale membre au reprezentat împreună cel mai mare furnizor de sprijin pentru sirieni și continuă să creadă că sirienii sunt cei care trebuie să decidă viitorul propriei lor țări. Un viitor în care toți sirienii să se simtă în siguranță și liberi și în care să aibă o viață demnă.

Prin conferința de la Bruxelles, UE a reunit încă o dată comunitatea internațională pentru a reafirma sprijinul nostru politic și financiar în favoarea sirienilor și a țărilor învecinate și pentru a găsi o soluție politică la criză.” Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a adăugat următoarele: „Asistăm în mod tragic la o înrăutățire a situației umanitare din Siria. Un deceniu marcat de un conflict devastator continuă să afecteze milioane de sirieni, inclusiv femei și copii. Comunitatea internațională nu trebuie să uite situația dificilă a civililor afectați. UE își intensifică asistența umanitară pentru a salva vieți pe teren. Ne reînnoim angajamentul de a ajuta poporul sirian și comunitățile-gazdă.”

Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a declarat: „După 10 ani de conflict în Siria, care au avut un impact sever asupra populației siriene și a țărilor învecinate care găzduiesc refugiați sirieni, status quo-ul din regiune nu mai poate fi menținut sub nicio formă. Acesta a fost unul dintre principalele mesaje care au reieșit astăzi în timpul celei de a cincea conferințe de la Bruxelles. Iar ajutorul oferit de UE nu se va limita la asistența financiară semnificativă confirmată astăzi. Noua agendă pentru Mediterana prevede un plan economic și de investiții care va contribui la sprijinirea redresării pe termen lung a regiunii și la stabilizarea acesteia.” Peste 80 de țări și organizații internaționale au fost reprezentate în cadrul celei de a cincea conferințe de la Bruxelles, care a avut loc online la 29 și 30 martie. Participanții au abordat situația actuală din Siria și din regiune și și-au reafirmat sprijinul față de eforturile depuse sub coordonarea ONU în vederea găsirii unei soluții politice cuprinzătoare la conflict.

Cea de a cincea conferință de la Bruxelles a oferit, de asemenea, o platformă unică de dialog cu societatea civilă din Siria și din regiune. Copreședinții au adoptat o declarație. Context Începând cu 2017, conferințele de la Bruxelles cu tema „Sprijinirea viitorului Siriei și al regiunii” au reunit comunitatea internațională în sprijinul eforturilor ONU în vederea găsirii unei soluții politice la conflict, în conformitate cu Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al ONU. Conferințele au permis comunității donatorilor să ofere un sprijin umanitar și financiar vital pentru populația siriană și țările învecinate care găzduiesc refugiați sirieni. În plus, cele cinci conferințe au oferit o platformă care a permis întâlnirea dintre reprezentanții organizațiilor neguvernamentale siriene, regionale și internaționale și ai organizațiilor societății civile și factorii de decizie în cadrul „Zilelor dialogului”. Ziua dialogului cu societatea civilă În cursul celor trei dezbateri transmise în direct în cadrul Zilei dialogului din 29 martie, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale siriene, regionale și internaționale și ai organizațiilor societățiicivile au avut schimburi de opinii cu miniștri și factori de decizie de înalt nivel din UE, ONU, țările învecinate cu Siria și alți parteneri internaționali. Discuțiile au venit în completarea unui amplu proces de consultare online care a avut loc în lunile februarie și martie 2021 și în cursul căruia s-au primit contribuții din partea unui număr de peste 1 500 de persoane și organizații. Recomandările au fost transmise de raportorii ONG-urilor în cadrul reuniunii ministeriale de astăzi.

Ziua dialogului poate fi urmărită în continuare online. Evenimente conexe și evenimente culturale În perioada 15-26 martie, au avut loc online mai multe evenimente conexe găzduite de state membre ale UE, de țările partenere, de agențiile ONU și de alte organizații internaționale. Fondul fiduciar regional al Uniunii Europene ca răspuns la criza siriană, care a mobilizat peste 2,3 miliarde EUR din partea UE, a 21 de state membre ale UE, a Regatului Unit și a Turciei pentru a atenua consecințele crizei de la crearea fondului în decembrie 2014, a organizat o expoziție de fotografii în aer liber în perioada 15-30 martie, împreună cu zece orașe din regiunea Bruxelles. Au fost expuse portrete de femei, bărbați, băieți și fete care au suferit consecințele crizei siriene, arătând forța și reziliența sirienilor exilați și a persoanelor care îi găzduiesc în țările vecine cu Siria. Portretele lor sunt în continuare disponibile online. UE, în cooperare cu Lagrange Points Brussels, a organizat patru concerte virtuale la care au participat o serie de muzicieni sirieni, precum și derviși rotitori și poeți sufiți; o introducere online în gastronomia siriană și o expoziție de pictură la Lagrange Points Brussels. Toate materialele video sunt disponibile online. Informații suplimentare Site-ul web al conferinței Declarația copreședinților Raport de monitorizare financiară Raport privind consultările online cu societatea civilă Înregistrări și imagini: Ziua dialogului și reuniunea ministerială

Fișă informativă: UE și criza din Siria Răspunsul la criza din Siria: fișe informative privind sprijinul acordat de UE Iordaniei, Libanului, Siriei și Turciei Discursul susținut la sesiunea de deschidere de Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell Opinii exprimate de Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell în cadrul conferinței de presă Expoziția „Voci din Siria și din regiune”

Persoane de contact pentru presă:
Nabila MASSRALI (+32 2 298 80 93)
Ana PISONERO-HERNANDEZ (+32 2 295 43 20)
Balazs UJVARI (+32 2 295 45 78)
Zoï MULETIER (+32 2 299 43 06)
Daniel PUGLISI (+32 2 296 91 40)

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin emai


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană