Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
03.10.2022 - Noaptea cercetătorilor europeni și Cercetători în vizită în școli: cercetători se întâlnesc cu copii și le prezintă fascinația științei
ED Targoviste

La 30 septembrie, Noaptea cercetătorilor europeni a avut loc în 26 de țări pentru a prezenta diversitatea cercetării și inovării europene și impactul acestora asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor.

 

Ea va avea loc în mai multe state membre ale UE și în țări asociate la programul Orizont Europa.

Evenimentul, care reunește peste un milion de vizitatori în fiecare an, în Europa și în afara acesteia, aduce oameni de știință mai aproape de publicul larg și stimulează interesul pentru cariere în cercetare, în special în rândul tinerilor. Copii, tineri și familii vor avea șansa de a cunoaște activitatea cercetătorilor prin activități recreative și educaționale, cum ar fi spectacole științifice, jocuri, chestionare, concursuri, expoziții și activități digitale.

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a declarat: „În fiecare an, Noaptea cercetătorilor europeni dezvăluie copiilor, profesorilor, părinților și cetățenilor europeni fascinația științei în moduri amuzante și distractive și le permite să descopere modul în care cercetătorii noștri ne îmbunătățesc viața de zi cu zi. Sunt deosebit de încântată să anunț că cercetători și copii vor fi de acum în măsură să interacționeze pe tot parcursul anului datorită inițiativei „Cercetători în vizită în școli”, o inițiativă care va consolida legătura dintre cercetare și educație prin aducerea cercetării în școli.”

În contextul Anului european al tineretului, Comisia a lansat noua inițiativă „Cercetători în vizită în școli”, care va încuraja interacțiunea directă între cercetători, cadre didactice din învățământul primar și secundar și elevi, în următorii doi ani. Aceste interacțiuni le vor permite să înțeleagă mai bine provocările cu care se confruntă societățile noastre și să extindă accesul la știință, tehnologie, artă și matematică (STEAM) și la activitățile de cercetare. Activitățile din cadrul inițiativei „Cercetători în vizită în școli” vor fi puse în aplicare prin intermediul proiectelor din cadrul acțiunii Noaptea cercetătorilor europeni și vor include prezentări în școli, experimente practice, vizite în laboratoare, jocuri, discuții și exersare de roluri. În următorii doi ani, inițiativa va implica peste 2 400 de școli și peste 224 000 de elevi.   

Aceste două inițiative emblematice, finanțate în cadrul Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie (MSCA) ale UE, creează ocazii unice pentru a arăta în mod concret modul în care cercetarea europeană este vitală pentru viitorul și bunăstarea noastră, precum și rolul ei special în combaterea schimbărilor climatice, în realizarea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă și în promovarea unui mediu și a unor stiluri de viață mai sănătoase pentru cetățenii europeni.

Context

Noaptea cercetătorilor europeni și Cercetători în vizită în școli sunt inițiative finanțate prin intermediul acțiunii MSCA și cetățenii a Comisiei. Obiectivul lor principal este de a aduce cercetarea și cercetătorii mai aproape de publicul larg, cu un accent deosebit pe familii, elevi și studenți.

Noaptea cercetătorilor europeni se derulează în fiecare an în ultima vineri a lunii septembrie. Începând cu ediția din 2022, proiectele din cadrul acțiunii Noaptea cercetătorilor europeni organizează activități și în cadrul inițiativei „Cercetători în vizită în școli”, pe tot parcursul anului, care vor aduce cercetători în școli pentru a interacționa cu elevi de la toate nivelurile învățământului primar și secundar.

În 2022, acțiunile Noaptea cercetătorilor europeni și Cercetători în vizită în școli vor avea loc în 26 de țări reprezentând state membre ale UE și țări asociate la programul Orizont Europa: Islanda, Moldova, Muntenegru, Serbia și Turcia.

Vizitatorii, cercetătorii și profesorii sunt invitați să consulte site-urile de internet ale organizatorilor pentru mai multe informații cu privire la activitățile desfășurate în țara lor și la modalitățile de participare.

Pentru informații suplimentare

Mai multe informații despre evenimentele naționale legate de noaptea cercetătorilor europeni

Mai multe informații despre Cercetători în vizită în școli

Mai multe informații despre acțiunea MSCA și cetățenii

Detalii

Data publicării

30 septembrie 2022

Date de contact

Nume

Sonya GOSPODINOVA

Email

sonya.gospodinova@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 296 69 53

Nume

Flore BOUTIER

Email

flore.boutier1@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 296 60 43


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană