Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
25.02.2023 - Comisia propune prelungirea cu un an a avantajelor comerciale acordate Ucrainei
ED Targoviste

Comisia a propus ieri, 23 februarie, prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor și a măsurilor de apărare comercială aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană.

 

Această inițiativă vizează să continue sprijinul ferm pe care UE îl acordă economiei Ucrainei și să contribuie la atenuarea situației dificile cu care se confruntă producătorii și exportatorii ucraineni din cauza agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Rusiei.

Principalul obiectiv al măsurilor comerciale autonome este de a sprijini Ucraina, fără a pierde din vedere interesele industriei UE. În acest scop și ținând seama de creșterea semnificativă, în 2022, a importurilor anumitor produse agricole provenind din Ucraina în UE, măsurile comerciale autonome prelungite conțin un mecanism de salvgardare accelerat pentru a proteja piața Uniunii, dacă este necesar.

Etapele următoare

Propunerea va fi acum examinată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene în vederea asigurării unei tranziții fără probleme de la regimul actual al măsurilor comerciale autonome la noul regim.

Context

În vigoare de la 4 iunie 2022, măsurile comerciale autonome au avut un efect pozitiv asupra comerțului Ucrainei cu UE. Împreună cu culoarele de solidaritate, măsurile comerciale autonome au permis ca fluxurile comerciale din Ucraina către UE să rămână extrem de stabile în 2022, în pofida perturbărilor cauzate de război și împotriva tendinței generale a schimburilor comerciale cu Ucraina care a fost, per ansamblu, într-o scădere constantă.

Având un caracter unilateral și temporar, măsurile comerciale autonome extind în mod semnificativ domeniul de aplicare al liberalizării tarifare în cadrul zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare UE-Ucraina prin suspendarea tuturor taxelor și contingentelor restante, precum și a taxelor legate de măsurilor antidumping și de salvgardare aplicate importurilor ucrainene în această perioadă dificilă prin care trece Ucraina.

Pentru informații suplimentare

Măsuri comerciale autonome prelungite – regulament

Monitorizarea importurilor din Ucraina care fac obiectul măsurilor de liberalizare a comerțului

Relațiile comerciale ale UE cu Ucraina

Măsuri ale UE în semn de solidaritate cu Ucraina

Detalii

Data publicării

23 februarie 2023

Date de contact

Nume

Balazs UJVARI

Email

balazs.ujvari@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 295 45 78

Nume

Roberta VERBANAC

Email

roberta.verbanac@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 298 24 98


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană