Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
14.06.2023 - Comisia sărbătorește cea de a 25-a aniversare a programului Copernicus și rolul acestuia în sprijinirea politicilor UE
ED Targoviste

Comisia sărbătorește cea de a 25-a aniversare a programului Copernicus și rolul acestuia în sprijinirea politicilor UE.

 

Comisia a sărbătorit cea de a 25-a aniversare a programului CopernicusEN••• – programul emblematic al UE de observare a Pământului – cu un eveniment desfășurat la Agenția Spațială Națională Suedeză de la Stockholm, organizat sub auspiciile Președinției suedeze a Consiliului UE, în parteneriat cu Agenția Spațială Europeană (ESA) și cu Agenția Spațială Națională Suedeză. Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a ținut un discurs inaugural în cadrul evenimentului. I s-au alăturat și alți vorbitori, precum Erik Bergkvist, deputat în Parlamentul European, și Maria Nilsson, secretar de stat suedez pentru educație și cercetare.

Evenimentul a celebrat un sfert de secol de succese și de reușite ale programului Copernicus, punând accentul pe numeroșii săi utilizatori și pe oamenii din spatele programului. Diferite grupuri de dezbatere au discutat rolul programului Copernicus în sprijinirea monitorizării mediului marin, a gestionării terenurilor, a răspunsului în caz de dezastre, a monitorizării calității aerului pentru sănătatea publică, a adaptării la schimbările climatice și a atenuării efectelor acestora, precum și modul în care Copernicus sprijină antreprenoriatul și inovarea într-o gamă largă de sectoare.

Programul Copernicus a fost lansat în 1998, prin semnarea „Manifestului de la Baveno”, ca idee pentru un program de monitorizare a mediului. Cunoscut inițial sub denumirea de „Monitorizarea globală pentru securitatea mediului”, programul a fost conceput pentru a furniza Uniunii Europene și statelor sale membre date spațiale valoroase care puteau contribui la diverse aspecte ale politicii publice, pentru a înțelege mai bine și a atenua efectele schimbărilor climatice și pentru a asigura securitatea civilă. De atunci, Copernicus combină datele colectate în spațiu, la sol, în mare și în aer pentru a furniza serviciile pe care le oferă. El sprijină o varietate de aplicații din mai multe domenii care nu au legătură cu spațiul. Gama de aplicații făcute posibile de Copernicus este enormă, acoperind sectorul public și cel privat în numeroase segmente de piață. Printre aplicațiile esențiale se numără agricultura, schimbările climatice și mediul, dezvoltarea și cooperarea, energia, silvicultura, sănătatea, gestionarea dezastrelor, securitatea și apărarea, turismul, transporturile și planificarea urbană.

Copernicus sprijină Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgențăEN•••, Centrul european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu și recent creatul Centru de date Copernicus al acestuia, precum și Centrul Comun de CercetareEN•••. Discursul comisarului Breton și înregistrarea evenimentului pot fi găsite aici.

Detalii

Data publicării

8 iunie 2023

Date de contact

Nume

Sonya Gospodinova

Număr de telefon

+32 2 296 69 53

Nume

Flore Boutier

Număr de telefon

+32 2 296 60 43


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană