Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
05.07.2023 - Pachetul privind moneda unică: noi propuneri menite să sprijine utilizarea numerarului și să propună un cadru pentru o monedă euro digitală
ED Targoviste

Pachetul privind moneda unică: noi propuneri menite să sprijine utilizarea numerarului și să propună un cadru pentru o monedă euro digitală.

 

Comisia Europeană a prezentat la 28 iunie, două propuneri menite să garanteze că cetățenii și întreprinderile pot continua să facă retrageri și plăți cu bancnote și monede euro în întreaga zonă euro și pentru a defini un cadru pentru o posibilă nouă formă digitală a monedei euro pe care Banca Centrală Europeană ar putea să o emită în viitor, în completarea numerarului.

Moneda euro rămâne un simbol al unității și al puterii Europei. De peste două decenii, în zona euro și în afara acesteia, cetățenii și întreprinderile s-au obișnuit să plătească cu monede și bancnote euro. În timp ce 60 % dintre persoanele intervievate ar dori să aibă în continuare opțiunea de a utiliza numerarul, un număr tot mai mare de persoane aleg să plătească digital, utilizând carduri și aplicații emise de bănci și de alte firme digitale și financiare. Această tendință s-a accelerat odată cu pandemia de COVID-19.

Pentru a reflecta aceste tendințe, Comisia a propus ieri două seturi de măsuri care se susțin reciproc, pentru a se asigura că orice persoană care dorește să plătească cu moneda centrală poate alege între a plăti în numerar sau sub formă digitală:

·       O propunere legislativă privind statutul de mijloc legal de plată al numerarului în euro pentru a proteja rolul numerarului, a garanta că acesta este acceptat pe scară largă ca mijloc de plată și rămâne ușor de obținut pentru cetățenii și întreprinderile din întreaga zonă euro.

·       O propunere legislativă de instituire a cadrului juridic pentru o posibilă monedă euro digitală, care să vină în completarea plăților cu bancnote și monede euro. Cetățenii și întreprinderile ar avea astfel la dispoziție o opțiune suplimentară – pe lângă opțiunile private actuale – care le-ar permite să plătească în zona euro cu o formă de plată digitală ieftină, sigură, fiabilă și acceptată pe scară largă, și care ar veni în completarea soluțiilor private existente în prezent. Odată adoptată de Parlamentul European și de Consiliu, propunerea de ieri ar stabili cadrul juridic pentru moneda euro digitală, însă Banca Centrală Europeană va fi cea care va decide dacă și când să emită moneda euro digitală.

Pachetul prezentat în detaliu

Bancnotele și monedele euro ca mijloc legal de plată

Numerarul în euro constituie „mijloc legal de plată” în zona euro. Această propunere urmărește să stabilească în legislație ce înseamnă de fapt acest lucru, punând accentul pe două elemente: acceptarea și accesul (la numerar). Deși plata în numerar este bine acceptată, în general, în zona euro, au apărut probleme în unele state membre și în unele sectoare. În același timp, unele persoane întâmpină dificultăți în a accesa numerarul, de exemplu din cauza închiderii bancomatelor și a sucursalelor bancare.

Propunerea de ieri urmărește să garanteze acceptarea pe scară largă a numerarului în întreaga zonă euro. De asemenea, va garanta că cetățenii pot obține suficient numerar pentru a putea plăti sub această formă, dacă o doresc.

Statele membre vor trebui să se asigure că plățile în numerar sunt acceptate pe scară largă și că există suficiente posibilități de a avea acces real la numerar. Ele vor trebui să urmărească și să raporteze cu privire la evoluția situației, urmând să ia măsuri pentru a soluționa eventualele probleme identificate. Comisia ar putea interveni, la nevoie, pentru a preciza măsurile care se impun.

Propunerea va garanta că toți cetățenii din zona euro au libertatea de a alege metoda de plată pe care o preferă și că au acces la servicii de bază legate de plata în numerar. Ea va garanta incluziunea financiară a grupurilor vulnerabile care tind să prefere plata în numerar, cum ar fi persoanele în vârstă.

Moneda euro digitală

Pentru a se adapta la digitalizarea tot mai mare a economiei, Banca Centrală Europeană (BCE) – la fel ca multe alte bănci centrale din întreaga lume – analizează posibilitatea introducerii unei monede euro digitale, în completarea numerarului. Moneda euro digitală ar oferi consumatorilor o soluție de plată alternativă la nivel european, pe lângă opțiunile existente în prezent. Consumatorii ar avea astfel la dispoziție mai multe opțiuni, iar moneda euro ar deveni mai puternică pe plan internațional.

La fel ca în cazul numerarului, moneda euro digitală ar fi disponibilă alături de mijloacele de plată private naționale și internaționale existente, cum ar fi cardurile sau aplicațiile. Ea ar funcționa ca un portofel digital. Cetățenii și întreprinderile ar putea plăti cu moneda euro digitală oricând și oriunde în zona euro.

De remarcat că ar putea permite efectuarea de plăți atât online, cât și offline, adică direct de la un dispozitiv la altul fără conexiune la internet, dintr-o zonă îndepărtată sau dintr-o parcare subterană. În timp ce tranzacțiile online ar oferi același nivel de confidențialitate a datelor ca mijloacele digitale de plată existente, plățile offline le-ar asigura utilizatorilor un grad ridicat de protecție a vieții private și a datelor: aceștia ar putea efectua plăți digitale comunicând mai puține date cu caracter personal decât în prezent atunci când efectuează plăți cu cardul, la fel ca atunci când efectuează plăți în numerar, sau când retrag numerar de la un bancomat. Nimeni nu ar putea vedea pentru ce plătesc offline cu moneda euro digitală.

Moneda euro digitală le-ar fi distribuită cetățenilor și întreprinderilor de către bănci și alți prestatori de servicii de plată de pe teritoriul UE. Persoanele fizice ar beneficia gratuit de serviciile de bază cu euro sub formă digitală. Pentru a promova incluziunea financiară, persoanele care nu au un cont bancar ar putea să deschidă și să dețină un cont la un oficiu poștal sau la o altă entitate publică, cum ar fi o autoritate locală. Moneda euro digitală ar fi ușor de utilizat, inclusiv de către persoanele cu handicap.

Comercianții din întreaga zonă euro ar fi obligați să o accepte, cu excepția comercianților foarte mici care aleg să nu accepte plățile digitale (deoarece costul înființării unei noi infrastructuri pentru acceptarea plăților în moneda euro digitală ar fi disproporționat).

Moneda euro digitală ar putea constitui, de asemenea, o bază solidă pentru alte inovații, permițând, de exemplu, băncilor să le propună clienților soluții inovatoare.

Disponibilitatea și utilizarea pe scară largă a unei monede digitale a băncii centrale ar fi, de asemenea, importantă pentru suveranitatea monetară a UE – în special dacă alte bănci centrale din lume încep să dezvolte monede digitale. Ar fi importantă și din perspectiva dezvoltării pieței criptomonedelor.

Propunerea de ieri stabilește cadrul juridic și principalele elemente ale monedei euro digitale, care – odată adoptată de Parlamentul European și de Consiliu – i-ar permite Băncii Centrale Europene să pună eventual în circulație o monedă euro digitală care să fie ușor de utilizat și disponibilă pe scară largă. BCE va decide dacă și când să emită moneda euro digitală. Acest proiect va necesita eforturi tehnice suplimentare de proporții din partea BCE.

Context

În ultimii ani, Comisia Europeană, în strânsă colaborare cu Banca Centrală EuropeanăRO••• a trecut în revistă, la nivel tehnic, o gamă largă de chestiuni de politică, juridice și tehnice privind moneda euro digitală.

Informații suplimentare

Întrebări și răspunsuriEN•••

Fișă informativăEN•••

Texte legislativeRO•••

Detalii

Data publicării

29 iunie 2023

Date de contact

Nume

Daniel FERRIE

E-mail

daniel.ferrie@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 298 65 00

Nume

Aikaterini APOSTOLA

E-mail

aikaterini.apostola@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 298 76 24


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană