Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
21.07.2023 - Eurobarometru: în rândul europenilor există o susținere puternică pentru politica energetică a UE și pentru răspunsul UE la invadarea Ucrainei de către Rusia
ED Targoviste

Eurobarometru: în rândul europenilor există o susținere puternică pentru politica energetică a UE și pentru răspunsul UE la invadarea Ucrainei de către Rusia, precum și un nivel mai ridicat de optimism în ceea ce privește economia.

 

Cel mai recent sondaj Eurobarometru standard, realizat în iunie 2023 și publicat la 10 iulie, evidențiază că cetățenii UE continuă să sprijine într-o măsură covârșitoare tranziția energetică și să spere că se vor realiza investiții masive în energia din surse regenerabile.

Cetățenii europeni aprobă în continuare pe scară largă măsurile luate de UE pentru a sprijini Ucraina și poporul ucrainean. De asemenea, aceștia sprijină consolidarea cooperării UE în domeniul apărării și creșterea cheltuielilor pentru apărare.

Deși inflația rămâne o preocupare majoră, percepțiile în privința situației economice și așteptările legate de economie se îmbunătățesc. Majoritatea europenilor consideră că NextGenerationEU, planul de redresare al UE în valoare de 800 de miliarde EUR, poate fi eficace pentru a răspunde provocărilor economice actuale. Susținerea față de moneda euro rămâne ridicată.

Un sprijin larg pentru tranziția energetică

Peste opt din fiecare zece cetățeni ai UE consideră că UE ar trebui să realizeze investiții masive în energia din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară (85 %), și că îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, a transporturilor și a produselor ne va face mai puțin dependenți de producătorii de energie din afara UE (82 %). Mai mult, 80 % consideră că statele membre ale UE ar trebui să achiziționeze energie în comun din alte țări, pentru a obține un preț mai bun.

În plus, 81 % dintre respondenți sunt de acord că reducerea importurilor de petrol și gaze naturale și investițiile în energia din surse regenerabile sunt importante pentru securitatea noastră generală, iar 82 % afirmă că UE ar trebui să își reducă dependența de sursele de energie rusești cât mai curând posibil.

Un sprijin puternic față de răspunsul UE la invadarea Ucrainei de către Rusia

Aprobarea acțiunilor întreprinse ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia se menține la un nivel foarte mare.

88 % dintre cetățenii UE se declară în favoarea acordării de sprijin umanitar persoanelor afectate de război, iar 86 % sunt în favoarea primirii în UE a persoanelor care fug din calea războiului. 75 % aprobă sprijinul financiar acordat Ucrainei și 72 % se declară în sprijinul sancțiunilor economice impuse guvernului rus, întreprinderilor și persoanelor fizice din Rusia.

În plus, 66 % sunt de acord cu interdicția impusă difuzării în UE a canalelor mass-media deținute de stat, ca, de exemplu, Sputnik și Russia Today, iar 64 % sprijină finanțarea achiziționării și furnizării de echipamente militare pentru Ucraina. 64 % aprobă și acordarea de către UE a statutului de țară candidată Ucrainei, în calitate de membru potențial al UE.

În ansamblu, 56 % dintre respondenți sunt mulțumiți de răspunsul UE la invadarea Ucrainei de către Rusia, iar 54 % sunt mulțumiți de răspunsul guvernului lor național.

În favoarea unei apărări europene mai puternice

În acest context, 77 % dintre europeni sunt în favoarea unei politici de apărare și securitate comune. 80 % consideră că ar trebui să se intensifice cooperarea în materie de apărare la nivelul UE, 77 % consideră că achizițiile de echipamente militare efectuate de statele membre ar trebui să fie mai bine coordonate, 69 % ar dori ca UE să își consolideze capacitatea de a produce echipamente militare și 66 % afirmă că ar trebui să se aloce mai multe fonduri pentru apărare în UE.

O Europă mai puternică pe scena mondială

77 % sunt de acord că UE ar trebui să stabilească parteneriate cu țări terțe pentru a investi în infrastructura durabilă și pentru a crea legături între oameni și țări din întreaga lume. În plus, 69 % consideră că UE dispune de suficientă putere și suficiente instrumente pentru a apăra interesele economice ale Europei în economia mondială.

Nivelurile încrederii în UE au crescut considerabil în majoritatea țărilor candidate începând cu iarna 2022-2023. Cel mai ridicat nivel de încredere se observă în Albania (77 %, + 6), urmată de Bosnia și Herțegovina (57 %, + 7), Muntenegru (54 %, + 7), Macedonia de Nord (48 %, + 1), Republica Moldova (44 %, + 2), Turcia (41 %, + 12) și Serbia (32 %, + 2).

Îmbunătățirea contextului economic

Percepțiile în privința economiei s-au îmbunătățit în mod semnificativ. 45 % dintre respondenți consideră în prezent că situația economiei europene este bună (+ 5 puncte procentuale față de ianuarie-februarie), depășind ușor numărul celor care consideră că această situație este dificilă (44 %, -7 pp). 40 % descriu situația economică din propria țară ca fiind bună (+ 5 pp) și 58 % ca fiind dificilă (-8 pp).

55 % dintre europeni consideră că planul de redresare al UE, în valoare de 800 de miliarde EUR, NextGenerationEU, poate constitui o măsură eficace pentru a răspunde provocărilor economice actuale.

În zona euro, susținerea față de moneda unică rămâne foarte ridicată (78 % față de 17 %), dar este ușor mai scăzută pentru UE în ansamblul său (71 % față de 23 %).

Inflația este în continuare o preocupare majoră, dar mai puțin decât la începutul anului

27 % dintre europeni consideră că „creșterea prețurilor/a inflației/a costului vieții” este una dintre cele mai importante două probleme cu care se confruntă UE în momentul de față (-5 puncte procentuale din ianuarie-februarie). Situația internațională se află pe locul al doilea, înregistrând 25 % (-3 pp), urmată îndeaproape de imigrație (24 %, + 7 pp) și de „mediu și schimbările climatice” (22 %, + 2 pp). Aprovizionarea cu energie (16 %, -10 pp) a  înregistrat o scădere bruscă, de la locul al treilea la locul al șaselea.

Atunci când sunt întrebați care sunt cele mai importante două probleme cu care se confruntă țara lor, 45 % au indicat „creșterea prețurilor/inflației/a costului vieții” (-8 pp), preocupare care depășește cu mult situația economică (18 %, + 1 pp), „mediul și schimbările climatice” (16 %, + 2 pp), imigrația (14 %, + 5 pp) și sănătatea (14 %, nicio schimbare). Preocupările legate de aprovizionarea cu energie au scăzut brusc (12 %, -7 pp), de la locul al doilea la locul al cincilea.

Percepția generală asupra UE rămâne stabilă

Majoritatea indicatorilor generali rămân stabili. În principal, 47 % dintre europeni tind să aibă încredere în UE, iar 32 % tind să aibă încredere în guvernele naționale. 45 % tind să nu aibă încredere în UE.

45 % dintre cetățenii UE au o imagine pozitivă despre UE, 18 % au o imagine negativă și 37 % o imagine neutră. În toate statele membre, percepțiile pozitive le depășesc pe cele negative.

63 % dintre respondenții UE afirmă că sunt optimiști cu privire la viitorul UE, iar 34 % afirmă că sunt pesimiști.

 

Context

Sondajul „Eurobarometru standard din primăvara anului 2023” (EB 99) a fost realizat prin interviuri față în față în perioada 31 mai - 21 iunie 2023 în cele 27 de state membre ale UE. Au fost intervievați 26 425 de cetățeni din UE. Anumite întrebări au fost adresate, de asemenea, în alte douăsprezece țări sau teritorii.

 

Pentru informații suplimentare

Eurobarometru Standard 99

https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/3052

https://europa.eu/!YC9fKc

Detalii

Data publicării

10 iulie 2023

Date de contact

Nume

Dana SPINANT

E-mail

dana.spinant@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 299 01 50


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană