Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
28.09.2023 - Marile platforme online raportează cu privire la primele șase luni de funcționare pe baza noului Cod de bune practici privind dezinformarea
ED Targoviste

Marile platforme online raportează cu privire la primele șase luni de funcționare pe baza noului Cod de bune practici privind dezinformarea.

 

Ieri, 26 septembrie, marile platforme online semnatare ale noului Cod de bune practici privind dezinformareaRO••• din 2022 (Google, Meta, Microsoft, TikTok) au publicat noi rapoarte privind modul în care și-au transpus în practică angajamentele de a reduce răspândirea dezinformării. Aceste documente, care pot fi descărcate de pe site-ul Centrului pentru transparență, arată că semnatarii depun eforturi suplimentare pentru a spori transparența și pentru a furniza date relevante. Platformele online s-au angajat să raporteze o dată la șase luni, iar acesta este primul set de rapoarteEN••• care acoperă o perioadă completă de jumătate de an.

Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență, a declarat: „Dezinformarea reprezintă în continuare unul dintre cele mai mari riscuri pentru spațiul informațional democratic din Europa, inclusiv în ceea ce privește războiul declanșat de Rusia în Ucraina și alegerile. În 2024, europenii se vor pregăti să se îndrepte către secțiile de votare și toate părțile implicate trebuie să contribuie la combaterea dezinformării online și a ingerințelor străine, pentru a ne proteja spațiul de dezbatere online. Codul se dovedește a fi un exercițiu util, dar noi toți trebuie să facem mai mult. Fac apel la implicarea deplină a platformelor online în aplicarea angajamentelor pe care și le-au asumat în temeiul codului, pentru a contribui la asigurarea unei democrații reziliente.”

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a adăugat: „Integritatea alegerilor este una dintre prioritățile noastre pentru asigurarea respectării Regulamentului privind serviciile digitale, întrucât intrăm într-o perioadă de alegeri în Europa. În cadrul acestui exercițiu ne bazăm pe expertiza noastră internă, dezvoltată de-a lungul anilor inclusiv datorită experienței dobândite prin Codul de bune practici privind dezinformarea. Rapoartele publicate astăzi oferă informații importante cu privire la modul în care platformele online combat dezinformarea online și vor sta la baza evaluării pe care o vom realiza în legătură cu măsurile instituite de marile platforme online pentru a respecta Regulamentul privind serviciile digitale” 

Rapoartele arată că platformele online aduc îmbunătățiri în ceea ce privește furnizarea de date mai detaliate și mai pertinente, eliminând unele lacune în materie de date.Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a furniza date mai specifice, complete și semnificative. În plus, în rapoartele lor semnatarii au menționat eforturile pe care le-au depus pentru a oferi garanții în ceea ce privește noile sisteme și elemente de inteligență artificială generative din serviciile lor. De asemenea, rapoartele includ un capitol dedicat dezinformării legate de Ucraina. Următorul set de rapoarte, preconizat pentru începutul anului 2024, va cuprinde un capitol specific privind combaterea dezinformării în legătură cu alegerile.

Rapoartele sunt însoțite de un nou set inițial de indicatori structurali, care oferă informații suplimentare cu privire la dezinformarea pe platformele online și la impactul codului asupra reducerii răspândirii acesteia. Comisia se așteaptă ca semnatarii să își continue eforturile prin extinderea și ajustarea raportării în viitor.

Mai multe informații sunt disponibile aiciEN•••. Declarația de presă a vicepreședintei Jourová cu privire la reuniunea cu semnatarii Codului de bune practici privind dezinformarea este disponibilă aiciEN•••.

Detalii

Data publicării

27 septembrie 2023

Date de contact

Nume

Johannes Bahrke

Număr de telefon

+32 2 295 86 15

Nume

Marietta Grammenou

Număr de telefon

+32 2 298 35 83


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană