Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
16.02.2024 - Comisia raportează în legătură cu implementarea eficace a Regulamentului privind conținutul online cu caracter terorist
ED Targoviste

Comisia a adoptat ieri, 14 februarie, un raport referitor la punerea în aplicare a Regulamentului privind prevenirea diseminării conținutului online cu caracter terorist.

 

Teroriștii exploatează platformele de internet pentru a-și răspândi mesajele și pentru a intimida, a radicaliza și a recruta, precum și pentru a facilita comiterea de atacuri teroriste.

Pentru a contracara această amenințare, UE a adoptat noi norme, care au intrat în vigoare la 7 iunie 2022. Conform acestor norme, conținutul cu caracter terorist din UE trebuie să fie eliminat de platformele online în termen de o oră de la primirea unui ordin de eliminare emis de autoritățile statelor membre. Acest lucru contribuie la combaterea răspândirii ideologiilor extremiste online – ceea ce este esențial pentru prevenirea atacurilor și pentru combaterea radicalizării – protejând în același timp drepturile fundamentale.

Raportul evaluează aplicarea regulamentului de către statele membre și de către furnizorii de servicii de găzduire, precum și impactul pe care acesta l-a avut până acum pentru prevenirea diseminării conținutului online cu caracter terorist. Raportul ia în considerare impactul situației din Orientul Mijlociu asupra peisajului amenințărilor online până la 31 decembrie 2023.

În evaluarea sa, Comisia concluzionează că regulamentul s-a dovedit eficace pentru prevenirea răspândirii conținutului online cu caracter terorist. Până în prezent, 23 de state membre au desemnat autorități competente care au puterea de a emite ordine de eliminare și, începând din iunie 2022, au fost emise aproximativ 350 de ordine de eliminare.

Comisia va continua să sprijine statele membre și platformele online, inclusiv prin ateliere tehnice, pentru a asigura aplicarea deplină și rapidă a regulamentului.

Detalii

Data publicării

14 februarie 2024

Date de contact

Anitta Hipper

Nume

Anitta Hipper

Număr de telefon

+32 2 298 56 91

Elettra Di Massa

Nume

Elettra Di Massa

Număr de telefon

+32 2 298 21 61


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană