Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
27.02.2024 - UE adoptă cel de al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei după doi ani de la declanșarea războiului său de agresiune împotriva Ucrainei
ED Targoviste

Comisia salută adoptarea de către Consiliu a celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

La doi ani de la invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia, sprijinul UE pentru Ucraina și pentru poporul său se menține neatenuat. Europa este unită și hotărâtă să își apere în continuare valorile și principiile fondatoare.

Acest pachet se axează pe limitarea în continuare a accesului Rusiei la tehnologia militară, de exemplu limitarea accesului la drone, și pe înscrierea pe lista sancțiunilor a altor societăți și persoane implicate în efortul de război al Rusiei. Prin acest nou pachet, numărul de înscrieri pe listă a ajuns la peste 2 000, ceea ce reprezintă o lovitură uriașă dată armatei și apărării Rusiei.

Fiecare euro pe care Rusia nu reușește să pună mâna este un câștig. Trebuie, prin urmare, să rămânem vigilenți. Comisia va continua să sprijine statele membre pentru a asigura aplicarea eficace a măsurilor și pentru a colabora îndeaproape cu țările terțe pentru a aborda posibilele încercări de eludare.

Cel de al 13-lea pachet de sancțiuni include:

NOI ÎNSCRIERI PE LISTA PERSOANELOR ȘI A ENTITĂȚILOR CARE FAC OBIECTUL SANCȚIUNILOR

Acesta este un pachet fără precedent, cu 194 de desemnări individuale, dintre care 106 persoane și 88 de entități. Cu aceste noi includeri, UE depășește pragul global de 2 000 de persoane și entități sancționate, în sprijinul Ucrainei,  în special:

·       Vizarea sectorului militar și de apărare al Rusiei: noile includeri pe listă vizează peste 140 de societăți și persoane din complexul militar-industrial rus, care, printre altele, fabrică rachete, drone, sisteme de rachete antiaeriene, vehicule militare, componente de înaltă tehnologie pentru arme și alte echipamente militare. Pachetul include cu precădere entități care comercializează diverse componente-cheie pentru drone. Comisia a utilizat abordarea obiectivă și progresivă discutată anterior pentru a identifica aceste firme, combinând dovezi concrete din diferite surse, susținute de date comerciale și vamale.

·       Transmiterea unui semnal puternic împotriva partenerilor Rusiei în efortul său de război: noile includeri pe listă vizează 10 societăți și persoane (ruse) implicate în transportul armamentului nord-coreean către Rusia, ministrul apărării al țării, precum și mai multe societăți și persoane din Belarus care oferă sprijin forțelor armate ruse.

·       Combaterea eludării: printre noile includeri pe listă se numără o societate rusă de logistică și directorul acesteia, implicată în importuri paralele de bunuri interzise în Rusia, precum și o a treia entitate rusă implicată într-un alt sistem de achiziții publice.

·       Consolidarea acțiunii UE împotriva ocupării și anexării ilegale de către Rusia a unor zone din Ucraina: printre noile includeri pe listă se numără 6 judecători și 10 funcționari din teritoriile ocupate ale Ucrainei.

·       Sancționarea încălcărilor drepturilor copiilor: printre noile includeri pe listă se numără și 15 persoane și 2 entități implicate în deportarea și îndoctrinarea militară a copiilor ucraineni, inclusiv în Belarus.

MĂSURI COMERCIALE

Acest pachet confirmă hotărârea UE de a împiedica Rusia să achiziționeze tehnologie sensibilă occidentală pentru forțele sale militare. Vehiculele aeriene fără pilot (dronele) au fost esențiale pentru războiul din Ucraina. Pachetul include pe listă societățile care achiziționează pentru Rusia componente esențiale ale dronelor și introduce unele sancțiuni sectoriale pentru a elimina lacunele și a face mai complicat războiul prin intermediul dronelor.

Pe baza unor dovezi concrete din diverse surse, susținute de date comerciale și vamale, pachetul adaugă 27 de noi societăți din Rusia și din țări terțe pe lista entităților asociate complexului militar-industrial al Rusiei (anexa IV). Aceste societăți fac obiectul unor restricții mai stricte la export în ceea ce privește produsele și tehnologiile cu dublă utilizare, precum și produsele și tehnologiile care ar putea contribui la consolidarea tehnologică a sectorului apărării și securității din Rusia,  în special:

·       Adăugarea a 17 societăți ruse care sunt implicate în dezvoltarea, producția și furnizarea de componente electronice pentru complexul militar și industrial al Rusiei.

·       Adăugarea a 4 societăți din China și câte uneia din Kazahstan, India, Serbia, Thailanda, Sri Lanka și Turcia, care sprijină indirect complexul militar și industrial al Rusiei în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei prin comerțul cu componente electronice pentru complexul militar-industrial al Rusiei.

MĂSURI DE CONSOLIDARE A APĂRĂRII AERIENE  

Pe lângă includerea pe listă a anumitor firme care vând piese pentru drone către Rusia, acest pachet introduce interdicții suplimentare la export pentru componente de drone, în special:

·       Restricțiile impuse în prezent pentru componente de drone în sens larg interzic transformatoarele electronice, convertizoarele statice și inductorii care se găsesc, printre altele, în drone.

·       Noile măsuri interzic, de asemenea, condensatoarele din aluminiu care au aplicații militare.

MĂSURI DE PROMOVARE A COOPERĂRII INTERNAȚIONALE

Noul pachet extinde lista țărilor partenere, incluzând și Regatul Unit, care au impus o interdicție indirectă la importurile de fier și oțel. Aceste țări partenere aplică un set de măsuri restrictive privind importurile de fier și oțel și un set de măsuri de control al importurilor care sunt în mare parte echivalente cu cele din Regulamentul (UE) nr. 833/2014 al UE.

Context

La doi ani de când Rusia a declanșat războiul de agresiune la scară largă împotriva Ucrainei, Europa este unită și hotărâtă să își apere în continuare valorile și principiile fondatoare. UE se poziționează ferm alături de Ucraina și de poporul ucrainean și va continua să sprijine cu hotărâre și pentru cât timp va fi nevoie, economia, societatea, forțele armate și reconstrucția viitoare a acestei țări.

Pentru a lipsi mașina de război rusă de sursele sale de venituri, UE a adoptat 13 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei. Sancțiunile au afectat veniturile Rusiei și valoarea rublei. Sancțiunile UE au introdus, de asemenea, constrângeri în lanțurile de aprovizionare ale Rusiei și i-au limitat accesul la tehnologiile occidentale în sectoare industriale importante. Plafonarea prețului petrolului, convenită cu partenerii G7, a condus la reducerea veniturilor din petrol ale guvernului rus. Sancțiunile își vor demonstra efectele în timp.

Întrucât Rusia încearcă să găsească modalități de eludare a sancțiunilor noastre, Comisia analizează în mod constant măsurile în vigoare, evaluând modul în care acestea sunt aplicate și identificând eventualele lacune. În prezent, accentul se pune pe asigurarea respectării normelor prin care s-au impus sancțiunile, în special pe asigurarea faptului că sancțiunile UE nu sunt eludate prin intermediul țărilor terțe.

Trimisul special al UE pentru aplicarea sancțiunilor, David O'Sullivan, continuă să se adreseze principalelor țări terțe pentru a combate eludarea. Rezultate concrete sunt deja vizibile: în unele țări se instituie sisteme de monitorizare, control și blocare a reexporturilor. În colaborare cu parteneri care au aceleași principii ca și noi, am convenit, de asemenea, asupra unei liste cu bunuri comune de înaltă prioritate care fac obiectul sancțiunilor, cărora întreprinderile ar trebui să le acorde o atenție deosebită și pe care țările terțe nu trebuie să le reexporte către Rusia. În plus, în cadrul UE, am elaborat, de asemenea, o listă a bunurilor care fac obiectul unor sancțiuni și sunt critice din punct de vedere economic și în privința cărora întreprinderile și țările terțe ar trebui să fie deosebit de vigilente.

Pentru informații suplimentare

Jurnalul Oficial

Fișă informativă privind impactul sancțiunilor

Mai multe informații despre sancțiuni

Detalii

Data publicării

23 februarie 2024

Date de contact

Lea ZUBER

Nume

Lea ZUBER

E-mail

lea.zuber@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 29 56298

Marta PEREZ-CEJUELA ROMERO

Nume

Marta PEREZ-CEJUELA ROMERO

E-mail

marta.perez-cejuela-romero@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 29 63770


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană