Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
19.03.2024 - Acord provizoriu privind o mai bună aplicare transfrontalieră a normelor de siguranță rutieră
ED Targoviste

Comisia salută acordul politic la care au ajuns noaptea trecută Parlamentul European și Consiliul, privind facilitarea aplicării normelor de circulație rutieră la nivel transfrontalier.

 

Normele actuale ale UE privind aplicarea transfrontalieră au contribuit la creșterea gradului de respectare a normelor de siguranță rutieră de către conducătorii auto nerezidenți. Cu toate acestea, în 2019, aproximativ 40 % din infracțiunile transfrontaliere au fost comise cu impunitate, fie pentru că autorul infracțiunii nu a fost identificat, fie pentru că plata amenzii nu a fost executată. Acordul de astăzi abordează aceste aspecte prin noi dispoziții care îmbunătățesc cooperarea dintre statele membre. Pe lângă schimbul automatizat de informații între autoritățile naționale, sunt introduse proceduri de asistență reciprocă pentru identificarea autorului infracțiunii și pentru aplicarea amenzilor.

Pe lângă infracțiunile cele mai frecvente și mai grave, cum ar fi excesul de viteză, conducerea sub influența alcoolului și a consumului de droguri, cooperarea dintre autoritățile naționale va acoperi, de asemenea:

·       coborâre și curse;

·       nepăstrarea unei distanțe suficiente față de vehiculul din față;

·       depășirea periculoasă;

·       parcarea periculoasă;

·       încălcarea uneia sau mai multor linii albe continue;

·       conducerea în direcție greșită;

·       nerespectarea normelor privind utilizarea coridoarelor de urgență;

·       nerespectarea restricțiilor de acces al vehiculelor legate de siguranța rutieră aplicate în zone precum zonele școlare, zonele pietonale și benzile pentru biciclete;

·       utilizarea unui vehicul supraîncărcat.

Statele membre vor raporta cu privire la aspectele referitoare la infracțiunile comise de conducătorii auto din țări terțe.

Un portal informatic le va oferi cetățenilor un acces facil la informațiile privind normele de siguranță rutieră în vigoare în fiecare stat membru, dar și la procedurile de recurs, precum și la amenzile aplicate, la sistemele de executare și la mijloacele disponibile pentru plata amenzilor.

Garanțiile pentru protecția datelor cu caracter personal sunt consolidate prin roluri și sarcini clare pentru administrațiile naționale în procedurile transfrontaliere de asigurare a respectării legii, prin dispoziții privind securitatea datelor, prin termene clare și prin orientări privind limbajul care trebuie utilizat atunci când comunică cu cetățenii.

Următoarele etape

Acordul politic la care s-a ajuns noaptea trecută trebuie acum adoptat în mod formal. După finalizarea acestui proces de către Parlamentul European și Consiliu, noile norme vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și vor trebui transpuse în legislațiile naționale în termen de doi ani și jumătate.

 

*Această pagină a fost tradusă prin traducere automată. Comisia Europeană nu își asumă nicio responsabilitate în ceea ce privește calitatea și acuratețea acestei traduceri.

Detalii

Data publicării

13 martie 2024

Date de contact

Adalbert JAHNZ

Nume

Adalbert JAHNZ

E-mail

adalbert.jahnz@ec.europa.eu

Număr de telefon

+ 32 2 295 31 56

Maëlys DREUX

Nume

Maëlys DREUX

E-mail

maelys.dreux@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 295 46 73

Deborah ALMERGE RUCKERT

Nume

Deborah ALMERGE RUCKERT

E-mail

deborah.almerge-ruckert@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 298 79 86


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană