Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
25.03.2024 - Comisia plătește Ucrainei prima tranșă de 4,5 miliarde EUR, sub formă de finanțare-punte, în cadrul Mecanismului pentru Ucraina
ED Targoviste

Comisia a plătit la 20 martie, primul sprijin, în valoare de 4,5 miliarde EUR, în cadrul noului Mecanism al UE pentru Ucraina.

 

Prin această finanțare-punte excepțională, UE pune la dispoziția Ucrainei lichiditatea atât de necesară pentru a ajuta la finanțarea funcționării statului, cum ar fi salariile din sectorul public, pensiile și furnizarea de servicii publice de bază, astfel încât țara să poată continua să își concentreze eforturile asupra câștigării războiului. De asemenea, Ucraina a prezentat Planul pentru Ucraina oficial, care pregătește terenul pentru plăți regulate în cadrul mecanismului, condiționate de agenda de reforme și de investiții a Ucrainei pentru următorii patru ani. Ca etapă următoare, Comisia va evalua rapid Planul pentru Ucraina și va prezenta o propunere de decizie de punere în aplicare a Consiliului pentru ca acest plan să fie aprobat drept condiții de acces la plățile regulate.

În urma întâlnirii sale cu prim-ministrul ucrainean, Denis Șmîhal, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: „Astăzi este o zi fastă pentru Ucraina, deoarece sunt acordate mai multe fonduri ale UE pentru a răspunde nevoilor urgente. Comisia tocmai a plătit Ucrainei o primă tranșă de 4,5 miliarde EUR din cadrul mecanismului. Această plată, sub forma unei finanțări-punte, este esențială pentru a ajuta Ucraina să mențină funcționarea statului în acest moment dificil. Ucraina a prezentat, de asemenea, Planul pentru Ucraina. Aceasta este o reușită cu atât mai impresionantă cu cât Mecanismul pentru Ucraina a intrat în vigoare cu doar 19 zile în urmă. Planul prezintă modul în care Ucraina poate reveni la o creștere rapidă și poate începe să recupereze pierderile cauzate de război. Cu acest plan, Ucraina a pus o bază solidă pentru sprijinul UE, până la sfârșitul anului 2027.”

Uniunea Europeană a dovedit o unitate fără precedent în condamnarea acțiunilor Rusiei și în acordarea de sprijin Ucrainei. Până în prezent, UE, statele sale membre și instituțiile financiare europene au oferit împreună un sprijin amplu Ucrainei și poporului său, care se ridică la aproape 98 de miliarde EUR de la începutul războiului de agresiune al Rusiei. Acesta include sprijinul pus la dispoziție pentru a răspunde nevoilor a aproximativ 4 milioane de refugiați ucraineni aflați în statele membre ale UE.  De asemenea, include și prima plată, de 4,5 miliarde EUR, în cadrul Mecanismului pentru Ucraina, care a intrat în vigoare la 1 martie 2024 - la o lună de la acordul politic privind revizuirea cadrului financiar multianual la care s-a ajuns cu ocazia reuniunii extraordinare a Consiliului European din 1 februarie 2024.

Un comunicat de presă cu mai multe informații este disponibil online.

Detalii

Data publicării

20 martie 2024

Date de contact

Ana Pisonero

Nume

Ana Pisonero

Număr de telefon

+32 229-54320

Zoi Muletier

Nume

Zoi Muletier

Număr de telefon

+32 229-94306


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană