Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
25.04.2024 - Comisia publică raportul Schengen, stabilind noi priorități pentru anul următor
ED Targoviste

Comisia a prezentat la 16 aprilie un raport privind starea spațiului Schengen în anul care a trecut și stabilește prioritățile pentru anul următor. 

 

Spațiul Schengen a devenit cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Garantând călătorii fără probleme și în condiții de siguranță pentru o populație de aproape 450 de milioane de persoane, spațiul Schengen este esențial pentru competitivitatea Uniunii Europene. 

În 2023, spațiul Schengen a rămas solid și este în continuare cea mai vizitată destinație din lume. Au fost emise peste 10 milioane de vize Schengen și mai mult de jumătate de miliard de călători au vizitat spațiul Schengen, atingându-se 92 % din nivelurile anterioare pandemiei din 2019. Acest lucru a contribuit în mod semnificativ la economia UE, deoarece turismul contribuie cu aproape 10 % din PIB-ul UE și oferă locuri de muncă pentru aproximativ 22,6 milioane de persoane.

Raportul din 2024 privind starea spațiului Schengen prezintă realizările, provocările și evoluțiile din spațiul Schengen în decursul ultimului ciclu 2023-2024. Raportul arată că normele Schengen sunt bine aplicate, deși există unele lacune în materie de implementare; de exemplu: un cadru legislativ consolidat, fiind necesare eforturi pentru punerea în aplicare a noilor măsuri, inclusiv a cooperării polițienești, pentru a elimina treptat controalele de lungă durată la frontierele interne; un cadru de guvernanță Schengen integrat, pentru care Comisia va continua să lucreze în vederea unei analize mai complete a datelor, în strânsă cooperare cu agențiile UE și cu statele membre, și măsuri istorice pentru completarea spațiului Schengen cu Bulgaria și cu România, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime de la 31 martie 2024. Pentru eliminarea controalelor la frontierele interne terestre cu Bulgaria și cu România este necesară o decizie suplimentară a Consiliului.

Mai multe informații despre starea spațiului Schengen sunt disponibile în comunicatul de presă și în fișa informativă publicate online.

Detalii

Data publicării

16 aprilie 2024

Date de contact

Anitta Hipper

Nume

Anitta Hipper

Număr de telefon

+32 2 298 56 91

Fiorella Boigner

Nume

Fiorella Boigner

Număr de telefon

+32 2 299 37 34


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană