Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
17.05.2024 - Un nou sondaj Eurobarometru arată participarea activă a tinerilor la viața civică și democratică înainte de viitoarele alegeri europene
ED Targoviste

Înainte de alegerile europene care vor avea loc în perioada 6-9 iunie, Comisia a publicat la 13 mai, un sondaj Eurobarometru privind tineretul și democrația, care dezvăluie primele indicii că 64 % dintre tineri își declară intenția de a vota.

 

Cu toate acestea, în timp ce 38 % au indicat că consideră că votul este cea mai eficientă acțiune pentru a-și face auzită vocea, aproximativ 19 % au declarat că nu sunt interesate de politică, iar 13 % nu sunt interesate să voteze.

Sondajul a arătat că mulți tineri sunt activi și implicați: 64 % au declarat că au participat la activitățile uneia sau mai multor organizații în ultimele 12 luni. În plus, 48 % au raportat că au luat măsuri pentru a schimba societatea prin semnarea unei petiții, prin participarea la o manifestare sau prin trimiterea unei scrisori unui politician. În special, tinerii au fost activi pe teme legate de drepturile omului (34 %), schimbările climatice și mediu (33 %), sănătate și bunăstare (29 %) și drepturi egale, indiferent de gen, rasă sau sexualitate (29 %).

Tinerii au considerat că sistemul educațional i-a pregătit bine pentru unele dintre provocările cu care se confruntă. De exemplu, 73 % au declarat că educația lor le-a înzestrat cu competențele digitale necesare pentru a identifica dezinformarea. 72 % au declarat că educația lor i-a învățat să se ocupe de mediu.

În cele din urmă, sondajul a arătat că tinerii continuă să aibă o perspectivă europeană. Peste 43 % au participat la o activitate în altă țară din UE. Exemple tipice în acest sens includ studiile sau formarea (16 %), voluntariatul (12 %) sau munca (12 %). Aproape jumătate dintre tinerii intervievați (49 %) afirmă că sunt conștienți de oportunitățile de finanțare oferite de Erasmus +, programul UE pentru educație, formare, tineret și sport. În plus, 67 % dintre tineri consideră că UE are un impact, cel puțin într-o anumită măsură, asupra vieții lor de zi cu zi, în timp ce 26 % afirmă că nu o are, iar 7 % nu știu.

Istoricul dosarului

Sondajul Eurobarometru Flash 545 „Tineretul și democrația” a fost realizat între 3 aprilie și 12 aprilie 2024, vizând un eșantion reprezentativ de 26,189 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani din cele 27 de state membre. Sondajul a fost realizat prin interviuri online asistate de calculator (CAWI).

Rezultatele Eurobarometrului vor sta la baza activității desfășurate de Comisia Europeană, astfel cum se subliniază în Comunicarea Comisiei privind moștenirea Anului european al tineretului.  Comisia a numit un coordonator al UE pentru tineret și organizează o verificare a tinerilor în procesul de elaborare a politicilor UE. În contextul Săptămânii europene a tineretului din aprilie 2024, atât vicepreședintele Margaritis Schinas, cât și comisarul Iliana Ivanova au găzduit dialoguri privind politica pentru tineret. Participarea la viața democratică, valorile europene comune și angajamentul civic se află în centrul programelor Erasmus + și Corpul european de solidaritate.

Pentru mai multe Informații

Sondajul Eurobarometru

Portalul european pentru tineret

Comunicare privind moștenirea Anului european al tineretului 2022

Cum puteți vota la alegerile europene

 

*Această pagină a fost tradusă prin traducere automată. Comisia Europeană nu își asumă nicio responsabilitate în ceea ce privește calitatea și acuratețea acestei traduceri.

Detalii

Data publicării

13 mai 2024

Date de contact

Johanna BERNSEL

Nume

Johanna BERNSEL

E-mail

Johanna.BERNSEL@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 298 66 99

Flore BOUTIER

Nume

Flore BOUTIER

E-mail

flore.boutier1@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 296 60 43


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană