Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
27.05.2024 - UE și SUA își consolidează cooperarea în materie de siguranță pentru a preveni utilizarea materialelor radioactive în actele de terorism
ED Targoviste

UE și SUA își consolidează cooperarea în materie de siguranță pentru a preveni utilizarea materialelor radioactive în actele de terorism.

 

Cu ocazia Conferinței internaționale privind siguranța nucleară (ICONS), Comisia și Administrația Națională pentru Siguranța Nucleară (NNSA) a Departamentului Energiei din Statele Unite au făcut o declarație comunăde îmbunătățire a siguranței surselor radioactive prin activități multilaterale de consolidare a capacităților. 

Declarația comună subliniază necesitatea de a consolida siguranța pentru a preveni utilizarea acestor materiale în acte de terorism. Ea se bazează pe programele existente ale SUA și ale UE menite să consolideze capacitatea partenerilor interni și internaționali pentru siguranța surselor radioactive utilizate, depozitate și transportate. Declarația comună subliniază angajamentul UE și al SUA de a sprijini statele în ceea ce privește instituirea și menținerea regimurilor naționale de siguranță nucleară pentru materialele radioactive și sprijinirea rolului AIEA în facilitarea cooperării internaționale și în sporirea gradului de conștientizare cu privire la siguranța nucleară.  

Biroul de siguranță radiologică (ORS) al NNSA și Comisia își vor continua eforturile de organizare în comun a exercițiilor regionale de răspuns în domeniul siguranței radiologice, după succesul primului eveniment care a avut loc în toamna anului trecut în România, la Iași. Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, împreună cu experți din SUA, va furniza expertiză tehnică și sprijin pentru conceperea și implementarea exercițiilor. 

Conferința internațională privind siguranța nucleară a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a reunit miniștri, factori de decizie politică, înalți funcționari și experți în domeniul siguranței nucleare, pentru a discuta și a spori gradul de conștientizare cu privire la subiecte legate de siguranța nucleară, pentru a consolida regimurile de siguranță naționale, pentru a analiza experiențele și pentru a promova orientările AIEA.  

Centrul Comun de Cercetare sprijină eforturile Comisiei de promovare a siguranței nucleare prin executarea unui număr mare de proiecte pentru consolidarea capacităților în domeniul garanțiilor nucleare și al siguranței nucleare în afara UE. Declarația comună este disponibilă aici.   

Detalii

Data publicării

24 mai 2024

Date de contact

Johannes Bahrke

Nume

Johannes Bahrke

Număr de telefon

+32 2 295 86 15

Flore Boutier

Nume

Flore Boutier

Număr de telefon

+32 2 296 60 43


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană