Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
29.05.2024 - Apele pentru scăldat din Europa rămân în continuare sigure
ED Targoviste

Apele pentru scăldat din Europa rămân în continuare sigure.

 

Potrivit celui mai recent raport anual privind apele pentru scăldat, publicat ieri, 28 mai, marea majoritate a zonelor pentru scăldat din Europa îndeplinesc cele mai înalte standarde ale Uniunii Europene în ceea ce privește calitatea „excelentă” a apei pentru scăldat în 2023. Aceasta reprezintă 85,4 % din cele mai frecventate ape pentru scăldat din UE. Nu mai puțin de 96 % din totalitatea apelor pentru scăldat identificate oficial în UE îndeplinesc standardele minime de calitate, doar 1,5 % fiind clasificate drept „de slabă calitate”.

Evaluarea, realizată de Agenția Europeană de Mediu în colaborare cu Comisia, evidențiază zonele pentru scăldat sigure pe care înotătorii le pot găsi în Europa în această vară. Ea se concentrează în special pe siguranța scăldatului, prin monitorizarea bacteriilor care pot cauza boli grave, mai degrabă decât pe calitatea generală a apei.

Grecia, Croația, Cipru și Austria sunt țările cu cea mai mare proporție de ape pentru scăldat de calitate excelentă. În Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Malta, Austria și România, toate apele pentru scăldat identificate oficial îndeplinesc cel puțin standardul minim de calitate în 2023.

De la adoptarea Directivei privind apa pentru scăldat în 2006, proporția apelor pentru scăldat de slabă calitate a scăzut în ultimul deceniu și s-a stabilizat începând din 2015. Cu toate acestea, riscurile pentru sănătate asociate cu scăldatul rămân un motiv de îngrijorare: în 2023, în UE au fost semnalate 321 de zone de scăldat de „slabă calitate”.

Pentru mai multe informații, consultați comunicatul nostru de presă.

Date de contact

Adalbert Jahnz

Nume

Adalbert Jahnz

Număr de telefon

+ 32 2 295 31 56

Maëlys Dreux

Nume

Maëlys Dreux

Număr de telefon

+32 2 295 46 73


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană