Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
31.05.2024 - Comisia decide să închidă procedura de la articolul 7 alineatul (1) din TUE în ceea ce privește Polonia
ED Targoviste

Comisia Europeană a decis ieri, 29 mai, să închidă procedura de la articolul 7 alineatul (1) din TUE în ceea ce privește Polonia, retrăgându-și propunerea motivată care a declanșat această procedură în 2017

 

La 6 mai 2024, Comisia și-a finalizat analiza privind situația statului de drept în Polonia în contextul procedurii prevăzute la articolul 7 alineatul (1) din TUE. Comisia consideră că nu mai există un risc clar de încălcare gravă a statului de drept în Polonia în sensul dispoziției respective. Polonia a lansat o serie de măsuri legislative și nelegislative pentru a soluționa motivele de îngrijorare privind independența sistemului judiciar, a recunoscut prevalența dreptului UE și s-a angajat să pună în aplicare toate hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene și ale Curții Europene a Drepturilor Omului referitoare la statul de drept, inclusiv la independența justiției.

În cadrul Consiliului Afaceri Generale din 21 mai 2024, vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a purtat o discuție pozitivă cu miniștrii în privința situației din Polonia în contextul procedurii de la articolul 7, precum și în privința celei mai recente evaluări a Comisiei și a intenției de a retrage propunerea motivată. Statele membre au recunoscut eforturile depuse deja de guvernul polonez pentru a răspunde motivelor de îngrijorare existente. În urma acestei discuții, Comisia a luat astăzi decizia de a închide procedura de la articolul 7 și a informat Consiliul și Parlamentul European că își retrage propunerea motivată din 2017.

Vicepreședinta Jourová a declarat: „Ziua de astăzi este o zi importantă pentru statul de drept din Polonia și din Uniunea Europeană. După mai mult de șase ani, în urma măsurilor pozitive luate de autoritățile poloneze, precum și a sprijinului puternic exprimat de statele membre în această privință, am închis acum procedura de la articolul 7 în ceea ce privește Polonia. Vom continua să colaborăm cu autoritățile poloneze pentru a le sprijini în eforturile lor de promovare a statului de drept.” 

Comisia va monitoriza în continuare măsurile din cadrul planului de acțiune, precum și alte măsuri de promovare a statului de drept în Polonia, în special în cadrul procesului de raportare privind statul de drept. 

Detalii

Data publicării

29 mai 2024

Date de contact

Anitta Hipper

Nume

Anitta Hipper

Număr de telefon

+32 2 298 56 91

Jördis Ferroli

Nume

Jördis Ferroli

Număr de telefon

+32 2 299 27 29


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană