Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
31.05.2024 - Intră în vigoare tarife majorate ale UE pentru produsele din Rusia și din Belarus
ED Targoviste

Consiliul Uniunii Europene a adoptat ieri, 30 mai, un regulament prin care majorează în mod semnificativ tarifele la importurile în UE de anumite produse din Rusia și din Belarus. 

 

Aceasta urmează propunerii prezentate de Comisia Europeană la 22 martie. Măsurile sunt menite să elimine importurile în UE de cereale, de semințe oleaginoase și de produse derivate, precum și de mazăre uscată și de pelete din pulpă de sfeclă, fără a afecta exporturile către țări terțe și menținând securitatea alimentară la nivel mondial. Tarifele majorate se aplică și Belarusului, având în vedere legăturile politice și economice strânse ale acestei țări cu Rusia.

Noile tarife sunt menite să prevină destabilizarea pieței din UE și să protejeze comunitatea agricolă din UE, să soluționeze problema exporturilor ilegale de cereale ucrainene etichetate greșit drept rusești și să întrerupă fluxurile de venituri care ar putea finanța războiul de agresiune purtat în continuare de Rusia împotriva Ucrainei. Regulamentul vine ca răspuns la rolul Rusiei de exportator mondial de cereale și la utilizarea de către această țară a exporturilor de alimente ca instrument geopolitic. UE se poziționează ferm alături de Ucraina și de poporul ucrainean și va continua să sprijine cu hotărâre economia Ucrainei, precum și societatea, forțele armate și reconstrucția viitoare a acestei țări.

În urma adoptării de către Consiliu astăzi, regulamentul de punere în aplicare a tarifelor va intra în vigoare la 1 iulie.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisarul pentru comerț, a declarat: „Prin impunerea unor tarife mai mari, luăm măsuri decisive pentru a preveni destabilizarea sectorului nostru agricol de importurile rusești, protejând în același timp exporturile ucrainene împotriva etichetării eronate ca exporturi rusești. Vom menține acest sprijin atât timp cât va fi necesar. Angajamentul nostru față de securitatea alimentară la nivel mondial rămâne de asemenea ferm, asigurând faptul că țările în curs de dezvoltare nu sunt afectate negativ de aceste măsuri.” 

Detalii

Data publicării

30 mai 2024

Date de contact

Olof Gill

Nume

Olof Gill

Număr de telefon

+32 2 296 59 66

Ana Apse-Paese

Nume

Ana Apse-Paese

Număr de telefon

+32 2 298 73 48


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană