Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
31.05.2024 - Premiile pentru Patrimoniu 2024 acordate restaurării Bisericii Evanghelice Săsești din Alma Vii și Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca
ED Targoviste

Premiile pentru Patrimoniu 2024 acordate restaurării Bisericii Evanghelice Săsești din Alma Vii și Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca.

 

Sursa foto: Europa Nostra

Bruxelles / Haga, 30 mai 2024

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat, astăzi, câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2024, co-finanțate prin programul Uniunii Europene, Europa Creativă. Anul acesta, cele mai prestigioase premii europene pentru patrimoniu sunt acordate celor 26 de câștigători remarcabili din 18 țări de pe întregul continent (lista completă mai jos). 

Printre câștigătorii din acest an, se numără două proiecte de patrimoniu remarcabile din România: 

Biserica Săsească din Alma Vii

 

Sursa foto: Europa Nostra

Proiectul a presupus restaurarea unui reper cultural, care simbolizează secole de istorie și meșteșug în pitorescul sat Alma Vii din Transilvania. Prin lucrările de restaurare complexe, n-a fost păstrată doar integritatea arhitecturală și istorică a bisericii dar a fost responsabilizată de asemenea comunitatea locală și, astfel, a putut fi încurajată dezvoltarea durabilă a turismului.

Biserica Sfântului Mihail, Cluj-Napoca

 

Sursa foto: Europa Nostra

Amplasată în centrul vibrant al orașului, Biserica Sfântul Mihail este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Biserica s-a aflat într-un amplu proces de restaurare între 2016 și 2022. Dincolo de consolidări structurale exhaustive și restaurări ale fațadei, proiectul a inclus, de asemenea, reamenajarea interioarelor și lucrări de modernizare.

Câștigătorii au fost selectați de Juriul Premiilor, compus din 12 experți în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării cererilor de către Comitetul de Selecție. În total, 206 candidaturi eligibile au fost depuse pentru premiile din acest an, de către organizații și persoane fizice din 38 de țări europene.

Iliana Ivanova, Comisar European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, a afirmat: „Patrimoniul nostru cultural este bogăția noastră comună, o punte de legătură între trecutul, prezentul și viitorul nostru. Ocupă un loc special în inimile și în viața noastră de zi cu zi, încurajând un sentiment de apartenență și de identitate. Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra evidențiază rolul crucial al proiectelor exemplare și al persoanelor dedicate conservării și promovării patrimoniului nostru bogat. Îi felicit călduros pe câștigătorii din acest an pentru realizările lor excepționale.”

Cecilia Bartoli, mezzosoprana de renume mondial și Președintele Europa Nostra, a declarat: „Felicit din toată inima câștigătorii din acest an ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra pentru recunoașterea binemeritată. Prin onorarea acestor proiecte creative fantastice, demonstrăm, de asemenea, angajamentul nostru deosebit față de protejarea patrimoniului cultural comun, care este vital pentru construirea unei Europe mai unite, mai durabile și mai frumoase. Fie ca exemplele lor inspiraționale să fie urmate de mulți cetățeni - profesioniști, voluntari și iubitori ai patrimoniului - organizații publice și companii private de pe continentul nostru și nu numai.”

Câștigătorii vor fi sărbătoriți în cadrul Ceremoniei de decernare a Premiilor pentru Patrimoniul European 2024, pe 7 octombrie, la Ateneul Român, cea mai prestigioasă sală de concerte din București, România, care a primit, recent, Marca Patrimoniului European în semn de recunoaștere a semnificației sale europene. Acest eveniment de rang înalt va fi găzduit de Comisarul European, Iliana Ivanova și de Președintele Executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger. În cadrul ceremoniei, vor fi anunțați laureații Marelui Premiu și câștigătorul Premiului Publicului, ales dintre câștigătorii din acest an ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra. Fiecare câștigător va primi suma de 10.000 de euro.

Ceremonia face parte din evenimentele importante ale Summit-ului European al Patrimoniul Cultural 2024 care va avea loc între 6-8 octombrie, la București. Summit-ul, co-finanțat de Uniunea Europeană, este organizat de Europa Nostra, în strânsă colaborare cu organizații și parteneri din domeniul patrimoniului, atât publici, cât și privați, din România.

Susținători și entuziaști ai patrimoniului sunt încurajați să descopere câștigătorii și să voteze online pentru a decide cine va câștiga Premiul Publicului 2024, care pune la bătaie un premiu în valoare de 10.000 de euro. Votul se încheie pe data de 22 septembrie.

 

Aceștia sunt câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2024 la cele cinci categorii:

Conservare & Reutilizare Adaptivă 

Clădirea Royale Belge, Bruxelles, BELGIA

Conacul Schulenburg, Gera, GERMANIA

Mina Istorică Ignacy, Rybnik, POLONIA

Biserica Săsească din Alma Vii, ROMÂNIA

Biserica Sfântului Mihail, Cluj-Napoca, ROMÂNIA

Snow Wells, Sierra Espuña, SPANIA

Cercetare 

NewsEye: Un investigator digital pentru ziare istorice, AUSTRIA/FINLANDA/FRANȚA/GERMANIA

Educație, Formare & Aptitudini

Centrul Cultural Teryan - Sprijinirea refugiaților armeni din Nagorno-Karabakh, Yerevan, ARMENIA

Boulouki - Atelier itinerant privind clădirile tradiționale, GRECIA

Programul de finanțare a clădirilor agricole tradiționale, IRLANDA

Modelul de revitalizare a meșteșugurilor Serfenta, Cieszyn, POLONIA

Școala de tâmplărie albă, Narros del Castillo, SPANIA

Implicarea cetățenilor şi creşterea gradului de conştientizare

The Square Kilometre, Ghent, BELGIA

Tăcerea care a dărâmat monumentul, Kamenska, CROAȚIA

Păstrarea sălilor comunitare pentru activitățile societății civile locale, FINLANDA

Castelele fortificate ale Asociației Alsace, FRANȚA

Reabilitarea de către cetățeni a Turnului Tsiskarauli, Akhieli, GEORGIA

Festivalul Internațional de Teatru Clasic pentru Tineret, Siracuza, ITALIA

Fundația pentru conservarea domeniului istoric Ockenburgh, Haga, ȚĂRILE DE JOS 

Campionii patrimoniului

Societatea Prietenilor Antichităților din Dubrovnik, CROAȚIA

Else „Sprossa” Rønnevig, Lillesand, NORVEGIA

Piotr Gerber PhD, Wrocław, POLONIA

 

Informații generale

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 și de atunci sunt gestionate de Europa Nostra. Timp de 22 de ani, Premiile au fost un instrument cheie pentru  recunoașterea și promovarea multiplelor valori ale patrimoniului pentru societatea, economia și mediul din Europa. Aceste premii sunt menite să evidențieze și să disemineze excelența în domeniul patrimoniului, dar și cele mai bune practici în Europa, să încurajeze schimbul transfrontalier de cunoștințe și să conecteze părțile interesate din domeniul patrimoniului în cadrul unor rețele mai largi. Premiile au adus beneficii majore câștigătorilor, cum ar fi o mai mare expunere (inter)națională, finanțare suplimentară și creșterea numărului de vizitatori. În plus, Premiile au promovat o mai mare grijă față de patrimoniul nostru comun în rândul cetățenilor europeni. Pentru mai multe detalii și statistici despre Premii, vă rugăm să vizitați website-ul Premiilor

Apelul de înscrieri pentru ediția din 2025 a Premiilor va fi deschis în toamna anului 2024. Abonați-vă la newsletter pentru a primi Apelul odată ce va fi lansat sau vizitați www.europeanheritageawards.eu/apply pentru mai multe informații.

Europa Nostra

Europa Nostra este vocea europeană a societății civile care se angajează să protejeze și să promoveze patrimoniul cultural și natural. Este o federație pan-europeană de ONG-uri din domeniul patrimoniului, susținută de o rețea largă de organisme publice, companii private și persoane fizice, acoperind peste 40 de țări. Este cea mai mare și cea mai reprezentativă rețea de patrimoniu din Europa, menținând relații strânse cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei, UNESCO și alte organisme internaționale. Fondată în 1963, Europa Nostra și-a sărbătorit anul trecut cea de-a 60-a aniversare.

Europa Nostra militează pentru salvarea monumentelor, siturilor și peisajelor europene aflate în pericol de dispariție, în special prin intermediul Programului 7 Most Endangered. Rețeaua celebrează și diseminează excelența prin intermediul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra. Europa Nostra contribuie, în mod activ, la definirea și punerea în aplicare a strategiilor și politicilor europene legate de patrimoniu printr-un dialog participativ cu instituțiile europene și prin coordonarea Alianței Europene a Patrimoniului

Europa Nostra a condus consorțiul european selectat de Comisia Europeană pentru a gestiona proiectul pilot European Heritage Hub (2023-2025). Este, de asemenea, partener oficial al inițiativei Noul Bauhaus European, dezvoltată de Comisia Europeană și este unul dintre principalii membri și susținători europeni ai Rețelei Patrimoniului Climatic.

Europa Creativă

Europa Creativă este programul UE care sprijină sectoarele culturale și creative, permițându-le să își sporească contribuția la societatea, economia și mediul de viață din Europa. Cu un buget de 2,4 miliarde de euro, pentru perioada 2021-2027, sprijină organizații din domeniile patrimoniului, artelor spectacolului, artelor plastice, artelor interdisciplinare, editurilor, filmului, televiziunii, muzicii și jocurilor video, precum și zeci de mii de artiști, profesioniști din domeniul cultural și audiovizual.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană