Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
16.06.2024 - Statele membre aprobă interzicerea bisfenolului A în materialele care intră în contact cu produsele alimentare
ED Targoviste

Statele membre aprobă interzicerea bisfenolului A în materialele care intră în contact cu produsele alimentare.

 

Ținând seama de cele mai recente dovezi științifice și în vederea protejării sănătății cetățenilor și a asigurării celor mai înalte standarde de siguranță alimentară, statele membre au aprobat la 12 iunie, o propunere a Comisiei de a interzice bisfenolul A (BPA) în materialele care intră în contact cu produsele alimentare (MCA). Aceasta înseamnă că, după o perioadă de eliminare treptată, nu va mai fi permisă utilizarea substanței chimice respective în aceste produse în UE.

Decizia se bazează pe o evaluare științifică efectuată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că BPA a avut „efecte nocive potențiale asupra sistemului imunitar”.

Această interdicție se va aplica în principal utilizării BPA în ambalaje, cum ar fi materialul de acoperire utilizat la cutiile metalice. Utilizarea BPA în articole de consum precum sticlele din plastic reutilizabile pentru băuturi, răcitoarele de apă sau alte articole de bucătărie va fi de asemenea interzisă.

Interdicția, care a fost propusă în urma unei consultări publice și a unor ample discuții cu toate statele membre, va fi adoptată în mod oficial după o perioadă de control de către Parlamentul European și Consiliu și va intra în vigoare la sfârșitul anului 2024.

În cazurile în care nu există alternative sigure și perioade de tranziție se vor aplica excepții limitate, dacă acestea nu prezintă un risc pentru consumatori. Acest lucru va permite industriei să se adapteze și să evite eventualele perturbări ale lanțului alimentar.  

Detalii

Data publicării

12 iunie 2024

Date de contact

Stefan De Keersmaecker

Nume

Stefan De Keersmaecker

Număr de telefon

+32 2 298 46 80

Laetitia Close

Nume

Laetitia Close

Număr de telefon

+32 2 296 70 73


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană