Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
14.12.2014 - Întrebări și răspunsuri referitoare la informarea consumatorilor în ceea ce privește produsele alimentare
ED Targoviste

Consumatorii din zilele noastre, indiferent dacă fac cumpărături online sau într-un supermarket, vor din ce în ce mai mult ca etichetarea produselor alimentare să fie mai clară și mai ușor de înțeles, pentru a putea face alegeri în cunoștință de cauză cu privire la alimentele pe care le consumă. În plus, din ce în ce mai multe persoane suferă de alergii. Cum poate ști un adolescent alergic la arahide ce să mănânce atunci când ia masa cu prietenii? Cum poate ști o persoană care dorește să își reducă consumul de sare ce gustare să aleagă? Cum pot consumatorii să fie siguri de proveniența cărnii pe care tocmai au cumpărat-o? De la 13 decembrie 2014, pe întreg teritoriul UE se vor aplica noi norme referitoare la acest tip de probleme.

Chiar era necesar să se modifice legislația privind etichetarea produselor alimentare?
Legislația actuală privind etichetarea generală a alimentelor datează din 1978, iar normele de etichetare nutrițională au fost adoptate în 1990. De atunci, cerințele consumatorilor și practicile comerciale au evoluat în mod semnificativ. Consumatorii din UE doresc să fie mai bine informați atunci când cumpără produse alimentare. Ei vor ca etichetele să fie inteligibile, corecte și să nu-i inducă în eroare. Elaborată într-o perioadă de peste 3 ani, noua legislație va ajuta consumatorii să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la produsele alimentare pe care le cumpără. În plus, aceasta ar putea contribui la un stil de viață mai bun și la luarea de decizii mai sănătoase.

La ce schimbări mă pot aștepta din partea noului sistem de etichetare?
Noua legislație stabilește principii generale privind etichetarea alimentelor, dar prevede și cerințe mai specifice care includ, de exemplu:

  1. o mai bună lizibilitate a informațiilor (dimensiunea minimă a fontului pentru informațiile obligatorii);
  2. o prezentare mai clară și armonizată a alergenilor în lista ingredientelor care intră în componența produselor alimentare preambalate (evidențierea acestora prin font, stil sau culoarea de fond);
  3. informații obligatorii privind alergenii conținuți de produsele alimentare care nu sunt preambalate, inclusiv în cazul restaurantelor și al cafenelelor;
  4. o cerință privind specificarea anumitor informații nutriționale în cazul majorității alimentelor prelucrate preambalate;
  5. informații obligatorii privind originea cărnii proaspete provenite de la porcine, ovine, caprine și păsări de curte;
  6. aceleași cerințe de etichetare pentru vânzările online, la distanță sau în magazin;
  7. o listă a nanomaterialelor fabricate care figurează printre ingrediente;
  8. informații specifice cu privire la originea vegetală a uleiurilor și grăsimilor rafinate;
  9. norme consolidate pentru evitarea practicilor înșelătoare;
  10. indicarea ingredientului înlocuitor pentru „imitațiile” de produse alimentare;
  11. indicarea clară a „cărnii reconstituite” sau a „peștelui reconstituit”, precum și
  12. indicarea clară a produselor decongelate.

Este abordată problema informațiilor mici, ilizibile?
Acesta este un aspect-cheie abordat în noua legislație. Normele impun respectarea unei dimensiuni minime a fonturilor la tipărirea informațiilor obligatorii, iar informațiile opționale (de exemplu, sloganuri sau mențiuni) nu trebuie să fie prezentate într-un mod care să afecteze prezentarea informațiilor obligatorii. De asemenea, în viitor vor fi stabilite norme suplimentare privind lizibilitatea.
Noile norme mă vor ajuta să am o alimentație mai sănătoasă?
Da, în principiu. Se vor furniza informații mai clare privind anumite caracteristici nutriționale importante ale produselor alimentare prelucrate – energie, grăsimi, grăsimi saturate, carbohidrați, zaharuri, proteine și sare. Acest lucru le va permite consumatorilor să compare produsele alimentare înainte de cumpărare, ajutându-i să facă alegeri nutriționale în cunoștință de cauză pentru a-și respecta propriile exigențe. De asemenea, va fi posibilă includerea de informații despre anumiți nutrienți selectați pe partea din față a ambalajului, informații care vor permite consumatorilor să compare mai ușor produsele atunci când își fac cumpărăturile.
Cum sunt luate în considerare necesitățile de informare ale persoanelor care suferă de alergii?
Noile norme consolidează actualele informații privind anumite substanțe care provoacă reacții alergice sau intoleranțe. Scopul este informarea persoanelor cu alergii alimentare și o mai bună protejare a sănătății lor. Va trebui ca întreprinderile din sectorul alimentar să pună la dispoziție astfel de informații în cazul tuturor produselor alimentare. Rămâne la latitudinea autorităților naționale din statele membre ale UE să decidă în ce mod trebuie oferite aceste informații.

Care sunt cerințele aplicabile informațiilor referitoare la produsele alimentare dacă cumpăr alimente online sau prin vânzarea la distanță?
Noile norme precizează în mod explicit faptul că, atunci când alimentele sunt vândute prin mijloace de comunicare la distanță, cea mai mare parte a informațiilor obligatorii de pe etichetă trebuie să fie disponibile înainte de încheierea cumpărării produsului. Informațiile respective trebuie să figureze pe suportul de vânzare la distanță (pe pagina de internet sau în catalog) sau să fie furnizate prin alte mijloace corespunzătoare. Această cerință ia în considerare pe deplin toate mijloacele de furnizare a produselor alimentare către consumatori. Cu alte cuvinte, informațiile care trebuie furnizate pe etichetele produselor alimentare sunt aceleași, indiferent dacă produsul a fost cumpărat online, prin vânzarea la distanță (de exemplu, pe catalog) sau într-un supermarket.
Voi fi mai bine informat cu privire la originea alimentelor odată cu introducerea noilor norme?
Noile norme mențin, în general, abordarea actuală: precizarea țării de origine sau a locului de proveniență pe eticheta produselor alimentare este opțională, cu excepția cazului în care absența acestor informații ar putea induce consumatorii în eroare.
Regulamentul introduce precizarea obligatorie a originii pe eticheta cărnii proaspete provenite de la ovine, caprine, păsări de curte și porcine. Comisia a adoptat norme de punere în aplicare care stabilesc modul în care sunt redactate informațiile privind originea. Aceste norme, cu unele excepții, prevăd ca statul membru sau țara terță în care animalul a fost crescut și sacrificat să figureze pe etichetă.
Țara de origine sau locul de proveniență al principalelor ingrediente trebuie, de asemenea, să fie enumerate în cazul în care aceste ingrediente provin dintr-un alt loc decât produsul finit. De exemplu, untul separat în Belgia din lapte danez ar putea fi etichetat drept „fabricat în Belgia din lapte danez”. Aceste norme vor proteja consumatorii împotriva indicațiilor de origine înșelătoare și vor asigura condiții de concurență echitabilă între operatorii din sectorul alimentar.

Cum pot ști dacă mănânc produse alimentare „autentice” și nu „false”?
Falsificarea produselor alimentare și a băuturilor reprezintă o preocupare majoră. Aceasta poate lua diferite forme, cum ar fi falsificarea unui produs prin diluare sau prin înlocuirea ingredientelor cu ingrediente de calitate inferioară, sau prin sugerarea unei origini false a produsului.
Prin noile norme se va asigura faptul că, dacă un produs alimentar nu este exact ceea ce pare a fi, vor fi prevăzute informații relevante care să prevină inducerea în eroare a consumatorilor printr-o anumită prezentare sau aspect. Atunci când anumite ingrediente, care ar trebui să fie în mod normal prezente în alimente, au fost înlocuite cu altele, ingredientele înlocuitoare vor fi etichetate în mod vizibil pe ambalaj și nu doar enumerate în lista de ingrediente. În ceea ce privește carnea și produsele din pește, vor fi furnizate informații vizibile cu privire la adaosul de apă și la orice proteine de origine animală diferită care au fost adăugate. În plus, dacă astfel de produse alimentare dau impresia că sunt produse dintr-o bucată întreagă de carne sau pește, deși constau din bucăți diferite combinate, acestea vor fi etichetate drept „carne reconstituită” sau „pește reconstituit”.
În cazul produselor care sugerează sau indică o origine falsă, noile norme stabilesc anumite criterii care să asigure faptul că indicațiile de origine voluntare nu induc în eroare consumatorii. Operatorii care prevăd mențiuni cu privire la origine sunt obligați să ofere informații suplimentare, astfel încât consumatorii să își poată da seama de unde provine efectiv ingredientul alimentar caracteristic, și nu doar ultima țară în care a fost prelucrat produsul alimentar.

Aceste modificări vor apărea pe etichete de la 13 decembrie 2014?
Da, industria alimentară a avut o perioadă de tranziție de trei ani pentru a se asigura că aceste norme se vor aplica începând cu 13 decembrie 2014. Cu toate acestea, este posibil să mai găsiți pe piață produse etichetate conform vechilor norme, deoarece regulamentul prevede epuizarea stocurilor pentru produsele alimentare introduse pe piață sau etichetate înainte de 13 decembrie 2014 (atenție, nu este vorba despre epuizarea stocurilor de etichete).
Normele privind informațiile nutriționale obligatorii se vor aplica numai de la 13 decembrie 2016. Cu toate acestea, în cazul în care declarația nutrițională este furnizată pe etichetă după data de 13 decembrie 2014, aceasta trebuie să respecte normele prevăzute de regulament.
Ce pot face dacă găsesc etichete care nu respectă noile norme după data de 13 decembrie 2014?
Punerea în aplicare a normelor UE privind etichetarea este încredințată statelor membre, iar reclamațiile trebuie să fie adresate autorităților naționale competente.

Contact
Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini Utile


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană