Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
09.10.2023 - Conjugarea eforturilor pentru combaterea traficului de persoane: cele mai bune practici în materie de cooperare transnṭională globală
ED Targoviste

Conjugarea eforturilor pentru combaterea traficului de persoane: cele mai bune practici în materie de cooperare transnṭională globală

 

Ambasada Regatului Spaniei la București și Reprezentanța Comisiei Europene în România au organizat împreună la 5 octombrie, începând cu ora 9.00 conferința intitulată „Conjugarea eforturilor pentru combaterea traficului de persoane: cele mai bune practici în materie de cooperare transnṭională globală”, găzduită de Senatul României.

La sesiunea de deschidere a conferinței au participat dl Nicolae Ciucă, Președintele Senatului României, Excelența Sa dl Jose Antonio Hernandez Perez-Solorzano, Ambasadorul Regatului Spaniei în România, dna Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, dna Alina Gorghiu, Ministrul Justiției, dl Cătălin Necula, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, și dna Janina Sitaru, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe. Prezența înalților demnitari sublniază angajamentul ferm al autorităților române în ceea ce privește combaterea traficului de persoane, precum și importanța cooperării transnaționale pentru soluționarea acestei probleme.

Conferința a reunit experți din cadrul Poliției Române și al Policia Nacional și Guardia Civil din Spania, din cadrul DIICOT și al ANITP, precum și senatori și deputați, împreună cu experți ai organizațiilor societății civile și ai instituțiilor publice. Conferința oferă o bază de plecare pentru dezbateri și pentru schimburi de idei cu privire la modul în care poate fi combătut acest tip de activitate infracțională, precum și cu privire la modul de prevenire și de protejare a victimelor și de consolidare a capacității de acțiune a acestora.

Context

Traficul de persoane este una dintre cele mai îngrozitoare încălcări ale drepturilor omului. Potrivit datelor oficiale ale Comisiei Europene și ale Europol, putem estima că traficul de persoane la nivel mondial generează profituri anuale de 29,4 miliarde EUR. Numărul victimelor traficului de persoane crește la 7 000 în fiecare an numai în ceea ce privește UE. Costurile pentru viața și demnitatea acestor victime și ale familiilor lor sunt însă imposibil de cuantificat.

Traficul de persoane se bazează pe rețele complexe de criminalitate organizată transnațională. Prin urmare, pentru a putea combate în mod eficace această activitate infracțională, este necesar un efort combinat și coordonat la toate nivelurile societății.

În cadrul UE, Spania și România au demonstrat importanța esențială a combinării eforturilor, în toți anii care au trecut, precum și importanța dezvoltării de instrumente care să permită o astfel de cooperare la toate nivelurile. Această colaborare europeană în echipă dă roade semnificative și ar trebui să fie împărtășită ca exemplu de bune practici. 

„În calitatea mea de ambasador al Spaniei în România, am fost martor al puternicelor legături ale rețelelor de cooperare transnațională, nu doar în cadrul UE, ci și în afara acesteia. Spania și România au demonstrat importanța realizării unor eforturi comune în UE de-a lungul anilor. Această colaborare la nivel european generează rezultate semnificative și ar trebui să fie promovată ca model de bune practici. În lupta noastră împotriva acestui flagel, am întâlnit numeroase persoane care deseori acționează din umbră, neobosit. Această luptă se duce pe mai multe fronturi, implicând autorități de aplicare a legii, organizații internaționale, guverne, societatea civilă și diverse instituții. Sper ca aceste cuvinte ale mele și prezenta conferință să aducă un omagiu tuturor oamenilor dedicați care și-au închinat viețile acestei cauze nobile”, a declarat Excelența Sa dl Jose Antonio Hernandez Perez-Solorzano, Ambasadorul Regatului Spaniei în România.

„În fiecare an, în UE se înregistrează circa 7 000 de victime ale traficului de persoane, dar probabil că numărul real de victime este mult mai mare, întrucât multe victime rămân nedetectate. Combaterea traficului de persoane se confruntă cu multe provocări legate de mediul online, de identificarea victimelor, de urmărirea penală și de condamnarea traficanților, precum și de situația traficului de persoane din fluxurile de migrație mixtă. Directiva noastră privind combaterea traficului de persoane s-a dovedit deja a fi o evoluție esențială în ceea ce privește intensificarea eforturilor UE de prevenire și de combatere a traficului de persoane. Din acest motiv, Comisia va sprijini în continuare statele membre în implementarea acesteia.”, a declarat dna Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană