Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
28.09.2023 - Noaptea Cercetătorilor Europeni și Cercetători în școli: cercetătorii se întâlnesc cu tinerii și le arată minunile științei
ED Targoviste

Noaptea Cercetătorilor Europeni și Cercetători în școli: cercetătorii se întâlnesc cu tinerii și le arată minunile științei.

 

Pe data de 29 septembrie va avea loc, în 27 de țări, Noaptea Cercetătorilor Europeni - cel mai mare eveniment european de promovare și de comunicare științifică. Scopul acestuia este să prezinte diversitatea activităților de cercetare și inovare din Europa, precum și impactul lor asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. 

Evenimentul, care atrage peste un milion și jumătate de vizitatori în fiecare an în majoritatea statelor membre ale UE și în mai multe țări asociate la programul Orizont Europa, aduce oamenii de știință mai aproape de publicul larg. Copiii, tinerii și familiile vor avea șansa de a afla mai multe despre activitatea cercetătorilor prin intermediul unor activități recreative și educaționale precum demonstrații științifice, jocuri, teste, concursuri, expoziții și activități digitale.

În plus, în contextul Anului european al competențelorEN•••, inițiativa „Cercetători în școli” promovează interacțiunea directă dintre cercetători și elevii și profesorii din învățământul primar și secundar, sporind interesul tinerilor pentru carierele din domeniul științei și al cercetării. Aceste interacțiuni îi ajută pe participanți să înțeleagă mai bine provocările cu care se confruntă societățile noastre și extind accesul la știință, la tehnologie, la arte și la matematică, precum și la activitățile de cercetare.

Activitățile din cadrul inițiativei „Cercetători în școli”sunt organizate de-a lungul anului prin proiecte legate de Noaptea Cercetătorilor Europeni și includ prezentări în școli, experimente practice, vizite la laboratoare, jocuri, discuții și jocuri de rol. Această inițiativă se va adresa unui număr de peste 2 400 de școli și va implica peste 224 000 de elevi până la sfârșitul anului 2024.  

Cele două inițiative emblematice, finanțate în cadrul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie (MSCA) ale UE, creează ocazii unice pentru a demonstra în mod concret cât de vitală este cercetarea europeană pentru viitorul și pentru bunăstarea noastră, precum și rolul său în combaterea schimbărilor climatice, în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă și în promovarea unui mediu și a unor stiluri de viață mai sănătoase pentru cetățenii europeni.

Context

Noaptea Cercetătorilor Europeni și Cercetători în școli sunt inițiative finanțate prin intermediul acțiunii MSCA și cetățenii a Comisiei Europene. Principalul obiectiv al acestora este să aducă cercetarea și cercetătorii mai aproape de publicul larg, punând accentul în special pe familii, pe elevi și pe studenți.

Noaptea Cercetătorilor Europeni are loc în fiecare an, în ultima zi de vineri a lunii septembrie. Începând din 2022, proiectele legate de Noaptea Cercetătorilor Europeni organizează, de asemenea, activități de tip „Cercetători în școli” pe tot parcursul anului. Aceste activități aduc în școli cercetători care să interacționeze cu elevi de la toate nivelurile de învățământ primar și secundar.

În 2023, Noaptea Cercetătorilor Europeni și activitățile „Cercetători în școli” vor avea loc în toate cele 27 de state membre ale UE, precum și în țări asociate la programul Orizont Europa: Islanda, Moldova, Muntenegru, Serbia și Turcia.

Vizitatorii sunt invitați să consulte site-urile web ale evenimentelor pentru mai multe informații privind activitățile care au loc în țara lor și modalitățile de participare.

Pentru informații suplimentare

Mai multe informații despre evenimentele naționale legate de Noaptea Cercetătorilor Europeni

Mai multe informații despre inițiativa „Cercetători în școli”

Mai multe informații despre acțiunea MSCA și cetățenii


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană