Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
15.11.2023 - Primul acord InvestEU din România oferă 25 de milioane EUR, finanțare BEI pentru impulsionarea producției farmaceutice
ED Targoviste

Primul acord InvestEU din România oferă 25 de milioane EUR, finanțare BEI pentru impulsionarea producției farmaceutice.

 

·       Împrumutul BEI are scopul de a intensifica producția locală de medicamente

·       Acordul de finanțare promovează inovația într-o regiune de coeziune, subliniind angajamentul BEI pentru creșterea economică echitabilă

·       Acest acord este sprijinit de programul InvestEU, care urmărește să declanșeze peste 372 de miliarde EUR în investiții suplimentare în perioada 2021-2027

Banca Europeană de Investiții (BEI) și Antibiotice S.A., producător farmaceutic de top din România, și-au unit forțele pentru a face progrese în producția locală de medicamente. Acordul de împrumut în valoare de 25 de milioane de euro va ajuta finanțarea construcției unei unități la cele mai înalte standarde, dedicate producției, ambalării și depozitării, în situl Antibiotice din Iași, facilitând dezvoltarea de noi linii de producție, digitalizare, cercetare și dezvoltare. Împrumutul BEI reprezintă un sfert din investiția totală de 95,4 de milioane de euro.

Acordul este posibil grație sprijinului prin programul InvestEU, care urmărește să declanșeze peste 372 de miliarde de euro în perioada 2021-2027.

Parteneriatul marchează o etapă semnificativă pentru sectorul medical românesc, fiind prima operațiune InvestEU aprobată în România, după decizia Comitetului de investiții din octombrie. Parteneriatul contribuie la consolidarea obiectivelor incluse în Strategia UE in domeniul farmaceutic (the EU Pharmaceutical Strategy) și Comunicarea Comisiei pe tema rezolvării lipsei de medicamente în UE (the Commission Communication on addressing medicine shortages in the EU,) care urmăresc să abordeze lipsurile referitoare la medicamente și să întărească securitatea sistemului de aprovizionare în UE.

Proiectul susține crearea unei capacități avansate de producție farmaceutică într-o regiune de coeziune din România. Reducând dependența de importuri și promovând accesibilitatea serviciilor de sănătate în întreaga UE, inițiativa mărește competitivitatea și reziliența industriei farmaceutice europene și subliniază rolul esențial al capacității avansate de producție în sprijinirea autonomiei strategice a Uniunii, în special în ceea ce privește domeniul sănătății.

Sprijinirea echipei de cercetare și dezvoltare a companiei pentru a crea medicamente și procese de producție noi va duce la crearea a aproximativ 100 de locuri de muncă cu normă întreagă în cercetare și producție pe parcursul a patru ani. Antibiotice S.A. lucrează îndeaproape cu universități și institute de cercetare, iar acest proiect le va ajuta și pe acestea, creând locuri de muncă pentru persoane cu înaltă calificare.

Vicepreședinta BEI Teresa CZERWIŃSKA a declarat: „Această colaborare arată angajamentul nostru de a cultiva inovarea, de a crea locuri de muncă și de a sprijini soluțiile pentru domeniul sănătății din România. Sprijinul BEI permite Antibiotice S.A. să-și extindă capacitățile de producție, contribuind semnificativ la bunăstarea populației europene și la extinderea cercetării și dezvoltării în regiunile de coeziune. Mă bucur să salut acest prim proiect InvestEU în România.”

Comisarul European pentru Economie, Paolo GENTILONI, a zis: „Pandemia de COVID-19 ne-a arătat importanța întăririi capacității Europei la scară industrială în domeniul producției de medicamente. Sunt încântat că InvestEU joacă un rol crucial în a oferi finanțarea necesară pentru ca industria medicală europeană să rămână competitivă și inovatoare, răspunzând în același timp nevoilor pacienților și ale celor din sistemele noastre de sănătate. Acest proiect din România va stimula producția de antibiotice și simultan va aduce beneficii economiei locale și în domeniul creării de locuri de muncă înalt specializate.”

„Acest parteneriat cu Banca Europeana de Investitii consolidează "The Future Together 2030", planul nostru de afaceri și, în acelasi timp, întărește capacitatea de răspuns a companiei la nevoile și solicitările pieței farmaceutice europene. Investim în cercetare, transfer tehnologic și noi site-uri de fabricație pentru a aduce plus valoare industriei farmaceutice și pentru a consolida indicatorii economico-finaciari ai companiei până în anul 2030.”, a declarat Ioan NANI, directorul general al Antibiotice S.A.

Parteneriatul dintre BEI și Antibiotice S.A. este un pas către construirea unei industrii farmaceutice românești autonome și competitive. Investind în talentele locale, promovând inovarea și sporind accesibilitatea serviciilor de sănătate, această inițiativă pune bazele pentru un viitor mai sănătos atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană, în general.

 

Informații generale

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre ale acesteia. Banca pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE. După izbucnirea Covid-19, în 2020, banca UE și-a mărit semnificativ sprijinul pentru sectorul sănătății din România, contribuind cu 1,1 miliarde EUR la finanțarea a trei spitale regionale și la reabilitarea a 26 de spitale și unități medicale mai mici din toată țara. BEI lucrează în România de la începutul anilor 1990, îmbunătățind coeziunea, infrastructura și serviciile de sănătate și sprijinind întreprinderile mici și mijlocii din regiune, prin intermediul a 180 de proiecte în valoare de 17,78 miliarde EUR.

Despre InvestEU

Programul InvestEU oferă Uniunii Europene finanțare crucială pe termen lung, valorificând fonduri private și publice substanțiale pentru a sprijini o redresare durabilă. De asemenea, ajută la mobilizarea de investiții private pentru prioritățile de politică ale UE, precum Pactul verde european și tranziția digitală. Programul InvestEU reunește multitudinea de instrumente financiare disponibile în prezent în UE pentru a susține investițiile din Uniunea Europeană, făcând finanțarea proiectelor de investiții din Europa mai simplă, mai eficientă și mai flexibilă. Programul are trei componente: Fondul InvestEU, Platforma de consiliere InvestEU și Portalul InvestEU. Fondul InvestEU este implementat prin intermediul unor parteneri financiari care vor investi în proiecte folosind garanția UE de 26,2 miliarde EUR. Întreaga garanție bugetară va susține proiectele de investiții ale partenerilor de implementare, le va crește capacitatea de suportare a riscurilor și, astfel, va mobiliza investiții suplimentare de cel puțin 372 miliarde EUR.

Despre Antibiotice S.A.

Înființată în 1955, Antibiotice S.A. are o tradiție de aproape 70 de ani în fabricarea de produse farmaceutice finite și de ingrediente farmaceutice active (API). În prezent, compania este lider mondial în producerea de Nystatin API și cel mai mare producător român de medicamente generice, având parteneriate de afaceri solide cu diferite entități internaționale.

Extinderea pe piețele globale a fost promovată prin investiții substanțiale și printr-un angajament ferm de a respecta standardele internaționale de calitate, precum EU-GMP, CoS și US-FDA. Compania a dezvoltat parteneriate de afaceri puternice la nivel global și se concentrează pe creșterea sa continuă prin noul plan de afaceri „The Future Together”, menit să stimuleze investițiile sprijinite prin actualul acord. Mai mult, planul de investiții al Antibiotice S.A. este conform cu Strategia Regională de Specializare Inteligentă (RIS 3 Nord-Est) și contribuie semnificativ la dezvoltarea regiunii de nord-est a României. Echipa multidisciplinară de specialiști se concentrează constant asupra performanței înalte prin diferite programe de formare desfășurate în cadrul Academiei a+, în cooperare cu universități relevante, precum și prin sisteme moderne de cultură motivațională și organizațională.

Date de contact

Veerle NUYTS

Nume

Veerle NUYTS

E-mail

Veerle.NUYTS@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 299 63 02

Flora MATTHAES

Nume

Flora MATTHAES

E-mail

flora.matthaes@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 298 39 51


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană