Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
10.03.2024 - Comisia salută acordul politic privind normele revizuite de protecție a sănătății plantelor în UE
ED Targoviste

Comisia salută acordul politic la care au ajuns în data de 5 martie, Parlamentul European și Consiliul UE în legătură cu revizuirea Regulamentului privind sănătatea plantelor, propusă de Comisie.

 

Modificările vor contribui la o protecție mai eficientă a sănătății plantelor în UE, ceea ce este vital pentru o producție agricolă și horticolă competitivă și sustenabilă. Printre măsuri se numără, de exemplu, majorarea garanțiilor fitosanitare și o procedură mai transparentă pentru acordarea de derogări temporare de la interdicțiile de import. În plus, normele modificate simplifică obligațiile de raportare și reduc sarcina administrativă. Regulamentul modificat instituie un grup de experți tehnici care vor oferi asistență de urgență statelor membre care se confruntă cu o nouă epidemie de organisme dăunătoare plantelor. Acest grup poate de asemenea oferi asistență țărilor terțe în cazul unor epidemii care ar putea amenința UE.

Consiliul și Parlamentul vor adopta în mod oficial regulamentul modificat în săptămânile care urmează.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Bolile plantelor pot avea un impact enorm asupra recoltelor noastre, provocând pierderi teribile pentru fermieri și perturbând lanțul nostru alimentar. Experiențele recente privind combaterea focarelor de Xylella sunt edificatoare. Acordul de astăzi reprezintă încă un pas esențial în direcția consolidării mijloacelor noastre de apărare împotriva noilor organisme dăunătoare plantelor care intră și se răspândesc în UE. Astfel, asigurăm o mai bună protecție a pădurilor și a peisajelor noastre, precum și a mijloacelor de subzistență ale fermierilor noștri, și stabilitatea aprovizionării noastre cu alimente.”

Normele UE privind sănătatea plantelor urmăresc să protejeze culturile, fructele, legumele, florile, plantele ornamentale și pădurile împotriva organismelor și bolilor dăunătoare (dăunători de carantină) prin prevenirea introducerii lor în UE sau a răspândirii lor în UE. Mai multe informații sunt disponibile online.

Detalii

Data publicării

6 martie 2024

Date de contact

Stefan De Keersmaecker

Nume

Stefan De Keersmaecker

Număr de telefon

+32 2 298 46 80

Ana Apse-Paese

Nume

Ana Apse-Paese

Număr de telefon

+32 2 298 73 48


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană