Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte
14.06.2020 - EUROPE DIRECT în bibliotecile din judeţul Dâmboviţa …Puncte de informare europeană
ED Targoviste

În cele 5 centre metodice organizate în zone precum Târgovişte, Pucioasa, Găeşti, Moreni şi Titu de structura gazdă – Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița, semestrial, echipa Centrului EUROPE DIRECT Târgoviște împreună cu voluntari organizează sesiuni de training on line pe tema Competența digitală – o abilitate esențială pentru bibliotecari pentru a veni în sprijinul comunităţilor deservite de bibliotecarii care deservesc puncte de informare europeană, prestează servicii de diseminare a informaţiei, şi care învăţa pe această cale cum să răspundă solicitărilor venite din partea cetăţenilor din cadrul comunităţilor respective privind drepturile cetăţenilor UE sau priorităţile UE.

Prin intermediul acestor cursuri realizate în primul semestru al acestui an cu sprijinul partenerului Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu Târgoviște – Școală Ambasador al Parlamentului European (reprezentat prin doamnele profesoare Anca Mihaela Rafira și Cătălina Estera Vlad), bibliotecari din întreg județul Dâmbovița au dobândit abilități și deprinderi de viață în ceea ce înseamnă competențele digitale.

Toţi cetăţenii trebuie informaţi cu privire la potenţialul pe care îl reprezintă TIC pentru toate tipurile de profesii, iar bibliotecile publice sunt cele mai potrivite locuri pentru aceasta. Competenţele şi „alfabetizarea” digitală sunt esenţiale în contextul actual pentru toţi cetăţenii europeni, indiferent de vârstă și este imperativ necesar să învățăm mai ales publicul din mediul rural să utilizeze TIC şi media digitale şi, îndeosebi, să atragem tinerii înspre educaţia în materie de TIC.

Trebuie să crească, atât cantitativ, cât şi calitativ, competenţele TIC şi de e-business, respectiv acele competenţe necesare pentru inovare şi creştere, iar acestea să fie cunoscute tuturor. În plus, carierele din sectorul TIC trebuie să devină mai atrăgătoare, inclusiv în domeniul producţiei şi proiectării de tehnologii, pentru  cetățenii Europei.  

Astfel, bibliotecari şi alţi voluntari care lucrează în punctele de informare europeană din județ au fost instruiţi pentru a pregăti la rândul lor utilizatori de toate vârstele, dar mai ales tineri, în competențe digitale, iar tematica a fost stabilită împreună cu aceștia tocmai pentru a veni mai bine în întâmpinarea nevoilor lor de informare și formare profesională. De asemenea, au fost învățați cum să utilizeze site-ul Europa, serviciile oferite de Biblioteca Comisiei Europene utilizând platforma online EUBOOKSHOP.EU ori să organizeze evenimentele (cursurile la nivel local) etc., pentru a veni în sprijinul comunităţilor pentru care prestează şi servicii de diseminare a informaţiei, dar şi cum să răspundă solicitărilor venite din partea cetăţenilor din cadrul comunităţilor respective în special pe teme europene de interes pentru anumite categorii de public din județul nostru. Astfel, vom permite tuturor celor care învață să se deplaseze mai ușor între sistemele de învățământ din diferite țări și se va face reorientarea culturii educaționale în direcția învățării pe tot parcursul vieții, din care avem cu toții de câștigat. Pentru a stimula implicarea  bibliotecarilor/voluntarilor care deservesc puncte de informare europeană din judeţ în desfăşurarea de activităţi cu tematică europeană, precum şi în acţiuni de diseminare a informaţiei europene va fi lansat un concurs cu  premii ce se va desfășura în luna octombrie 2020 prin care vor fi surprinse aspecte din activitatea punctelor de informare europeană pe parcursul acestui an și după finalizarea sesiunilor de training.

Obiectivele noastre în realizarea acestor evenimente sunt: Oferirea de informaţii imparţiale şi complete cu privire la Uniunea Europeană, precum şi comunicarea într-un mediu neutru, corect şi transpartinic; extinderea reţelei existente de Puncte de informare europeană la nivelul judeţului Dâmboviţa şi constituirea unei structuri informaţionale care oferă cetăţenilor judeţului Dâmboviţa oportunitatea de a transmite instituţiilor UE reacţiile lor sub formă de întrebări, opinii şi sugestii pe parcursul anului 2020, dar şi în viitor, mai ales celor din mediul rural, cu sprijinul punctelor de informare din judeţ şi al reţelei de biblioteci locale aflate în subordinea structurii gazdă (82 de biblioteci comunale şi 7 municipale/orăşeneşti dotate cu calculatoare cu conexiune internet).

În acest mod, bibliotecile locale implicate în parteneriat cu Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte vor oferi servicii moderne şi utile cetăţenilor din toate colţurile judeţului, mai ales în mod indirect prin intermediul resurselor informaționale on line și în contextul actual – apariția virusului SARS COV II.

Totodată, trebuie să regândim educația prin utilizarea potențialului oferit de internet de a pune materialele educative la dispoziția tuturor, de exemplu prin utilizarea pe scară mai largă a cursurilor online deschise și de masă. Alfabetizarea digitală trebuie să fie un fundament de care să beneficieze fiecare dintre noi.

Cele cinci cursuri organizate până în acest moment cu suportul cadrelor didactice mai sus menționate și al unor elevi-voluntari coordonați de acestea s-au desfășurat în mediul online prin intermediul platformei Skype și au curpins 4 module, după cum urmează: Kahoot sau Quizizz? - ce înseamnă și cum pot fi utilizate. Întrebuințarea lor în mediul online; Cum pot să utilizez Microsoft Excel pentru a întocmi un sistem electronic de evidență individuală a fondului de documente?; Jocuri, proiecte dedicate și alte informații pentru bibliotecari și cetățeni; Sisteme electronice de evidență globală a colecțiilor unei biblioteci. 

Cei peste 100 de participanți vor continua să beneficieze de asistență din partea noastră și vor continua formarea și în partea a doua a anului.

„Mulţumim pentru încrederea ce ne-aţi oferit-o în activităţile de formare on-line şi vă mulţumim pentru toate cuvintele frumoase ce ni le-aţi adresat la fiecare întâlnire. Sunteţi persoane minunate şi sunt sigură că ne vom reîntâlni cât de curând!” (prof. Rafira Anca Mihaela – Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu” Târgovişte)

„Vă mulțumim pentru șansa de a fi alături în acest proiect interesant unde am cunoscut oameni minunați care aduc o picătură de culoare în viața copiilor. Sper să continuăm să colaborăm și în alte proiecte. ” (prof. Vlad Cătălina Estera – Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu” Târgovişte).









NoutatiALTE NOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte