Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Comisia Europeană și-a prezentat ieri, 24 iunie, Raportul anual privind fiscalitatea, care oferă o imagine de ansamblu detaliată a politicilor fiscale din toate țările UE.
Acest raport evaluează tendințele recente din sistemele fiscale ale UE și identifică modalități de îmbunătățire a conformității.
Veniturile fiscale din UE-27 au scăzut la 39 % din PIB - cel mai scăzut nivel din 2011 încoace. Această scădere se datorează în principal reducerii veniturilor din taxele de mediu și din impozitele pe proprietate. În ultimul deceniu, mixul fiscal global a rămas în cea mai mare parte stabil. Cu toate acestea, impozitele pe forța de muncă au scăzut la 51,2 %, impozitele pe consum au scăzut la 26,9 %, în timp ce impozitele pe capital au crescut la 21,9 % datorită profiturilor mai mari ale întreprinderilor. Raportul evidențiază faptul că reducerea impozitelor pe forța de muncă, în special pentru persoanele cu venituri mai mici, vor fi vitale pentru a stimula ocuparea forței de muncă.
În 2024, statele membre au propus aproape 500 de măsuri de reformă fiscală pentru a spori veniturile, asigurând în același timp echitatea, promovând sustenabilitatea și încurajând investițiile. Cu toate acestea, lacunele în materie de conformitate rămân un motiv de îngrijorare. În 2022, UE a înregistrat o pierdere de venituri din TVA de 89 de miliarde EUR - o cifră semnificativă având în vedere nivelul ridicat al datoriei publice și al deficitelor. Raportul subliniază, de asemenea, importanța auditurilor fiscale pentru creșterea veniturilor și pentru îmbunătățirea conformității. În 2022, autoritățile fiscale din UE au efectuat 10 milioane de audituri, colectând o sumă suplimentară de 105 miliarde EUR pentru cheltuieli publice.
În plus, raportul subliniază că îmbătrânirea populației va spori presiunea asupra sistemelor fiscale din cauza cheltuielilor mai mari și a reducerii forței de muncă. În unele state membre, se preconizează că ponderea veniturilor fiscale alocate pensiilor publice va crește cu peste 10 % între 2022 și 2050. Raportul arată că această schimbare demografică le poate impune statelor membre să reducă dependența de impozitele pe forța de muncă și să exploreze alte posibilități de venituri.
Raportul este disponibil online. Mai multe informații se găsesc pe site-ul web dedicat.