Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Comisia constată că recapitalizarea băncii Exim Banca Românească din România nu constituie ajutor de stat.
Comisia Europeană a concluzionat că recapitalizarea de către România cu 250 de milioane EUR (1,25 miliarde RON) a băncii Exim Banca Românească, care are capital majoritar de stat, nu constituie ajutor de stat în sensul normelor UE privind ajutoarele de stat.
În septembrie 2024, România a informat Comisia cu privire la intenția sa de a recapitaliza Exim Banca Românească. Obiectivele principale au fost sporirea volumului împrumuturilor, dezvoltarea de sinergii între activitățile pentru persoane fizice și cele pentru întreprinderi, optimizarea proceselor interne și îmbunătățirea structurii surselor de finanțare. România a prezentat un plan de afaceri pentru perioada 2025-2032 și un raport privind „testul investitorului privat” realizat în legătură cu majorarea de capital planificată.
Comisia a analizat aceste documente și a evaluat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, constatând că recapitalizarea de către România a Exim Banca Românească nu constituie ajutor de stat. Normele UE privind ajutoarele de stat precizează că, dacă un stat membru acționează ca un investitor privat și este compensat pentru risc într-un mod acceptabil pentru un investitor privat prudent, intervenția respectivă nu constituie ajutor de stat. Evaluarea de către Comisie a planului de afaceri prezentat de România pentru Exim Banca Românească a arătat că injecția de capital în valoare de 250 de milioane EUR ar oferi randamente conforme cu condițiile de piață pentru statul român, care este acționarul majoritar al Exim Banca Românească. Planul de afaceri prevede o creștere a cotei de piață la credite și depozite, îmbunătățirea eficienței și niveluri solide de capital.
Versiunea neconfidențială a deciziei de astăzi va fi publicată cu numărul de caz SA.115897 în registrul ajutoarelor de stat de pe site-ul web al Comisiei privind concurența, de îndată ce vor fi fost soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate.