Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Reprezentanța Comisiei Europene în România lansează campania « Vocea ta contează »
Am adunat experiențe ale unor cetățeni români care au participat, în luna martie 2025, la Grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni/ European Citizens’ Panels. Participanții ne-au povestit ce a însemnat pentru ei întâlnirea de la Bruxelles și de ce este importantă implicarea cetățenilor în luare deciziilor privind viitorul UE.
Bîtcău Florin Ovidiu, 49 de ani, localitatea Gherla - Hășdate
Ați fost parte din grupul de dezbateri privind bugetul UE care se desfășoară în trei etape. Prima dintre ele a presupus o vizită la Bruxelles care a avut loc la finalul lunii martie. Povestiți-ne cum a fost pentru dvs. această experiență. Ce v-a plăcut cel mai mult?
A fost o experiența plăcută, interesantă, pot spune unică în viața. Să te afli în aceeași încăpere cu persoane din toate țările Uniunii a fost impresionant. De asemenea, să ai ocazia să îți aduci aportul la creionarea viitorului buget european este o experiență deosebită. Mi-au plăcut cam toate activitățile la care am participat.
Ce ați simțit când ați primit mesajul că ați fost selecționat pentru a participa la dezbateri? Ce au spus prietenii, familia?
Am fost surprins. Nu m-am așteptat să fiu selecționat. Prietenii cu care am discutat au fost și ei surprinși la rândul lor că am fost selecționat.
Din punctul dvs. de vedere, cât de importantă este implicarea cetățenilor în elaborarea politicilor UE? Ați recomanda și altor prieteni/apropiați/colegi să se implice activ într-un astfel de proiect ?
Cu siguranță implicarea cetățenilor este foarte importantă. Este un atu să cunoști care sunt opiniile oamenilor referitoare la bugetul Uniunii. Oamenii care au fost prezenți reprezentau toate țările Uniunii și în acelați timp categori sociale diferite, vărste diferite, zone de locuit diferite, mentalități diferite etc.
Ce inseamnă pentru dvs. Uniunea Europeană? Care este prima amintire a dvs. legată de Uniunea Europeana?
Pentru mine Uniunea Europeană chiar asta înseamnă: o Uniune puternică în care fiecare stat are rolul și contribuția sa. Daca această uniune nu ar fi fost construită, fiecare stat european separat nu ar fi însemnat prea mult pe plan mondial. Îmi amintesc că, pe la mijlocul anilor 90, Uniunea Europeană era un vis.
Numiți 3 lucruri care vă vin in minte atunci când vă gândiți la Uniunea Europeană.
Piața comună, libertatea de circulație, bunăstare.
Care sunt, în accepțiunea dvs, cele mai mari avantaje ale apartenenței la UE?
Progresul mai rapid și siguranța mai mare în majoritatea domeniilor importante (economic, social, medical, stiințific etc).
Dacă o faceți, cum anume vă implicați în comunitatea dvs. în transmiterea mesajelor europene?
În toate discuțiile referitoare la UE pe care le am avut cu membrii comunității din care fac parte am susținut importanța apartenenței Românie la Uniunea Europeană.
Aurel Pasc, 47 de ani, satul Cerghid, județul Mureș
Ați fost parte din grupul de dezbateri privind bugetul UE, care se desfășoară în trei etape. Prima dintre ele a presupus o vizită la Bruxelles care a avut loc la finalul lunii martie. Povestiți-ne cum a fost pentru dvs. această experiență. Ce v-a plăcut cel mai mult?
Această dezbatere a fost ceva nou pentru mine, inclusiv modalitatea de lucru, împărțirea pe grupuri restrânse unde poți schimba opinii și idei cu alți cetățenii ai uniunii. E foarte interesant să afli informații despre modul în care se stabilesc politicile economice la nivelul Uniunii Europene, interacțiunea cu persoane din țări diferite, de origini diferite, culturi diferite. Poți să afli preocupările țărilor europene și a modului în care UE a ajutat la nivel local și ce vrea să facă în continuare în spriinul nostru. Cel mai mult mi-a placut faptul că vocea noastră este ascultată la nivelul Uniunii. Concluziile unei zile de dezbateri au fost prezentate în plen în fața unor membrii ai Consiliului, a unor specialiști europeni și a tuturor celor 150 de participanți.
Ce ați simțit când ați primit mesajul că ați fost selecționat pentru a participa la dezbateri? Ce au spus prietenii, familia?
La început am fost sceptic în momentul prezentării acestei activități, am început să caut informații despre acest eveniment și m-am înscris din curiozitate. În momentul în care au fost selectate primele persoane am primit un e-mail prin care mi s-a spus că nu am fost selectat. Nu îmi pusesem mari speranțe, nu aveam așteptări de la această acțiune. După câteva zile, am fost sunat și mi s-a comunicat că am fost ales în locul unei persoane care a renunțat. Nu îmi venea să cred, nu mă consider o persoană prea norocoasă. Am spus familiei și prietenilor și unii au privit cu scepticism acest lucru. În momentul în care am stabilit o sesiune online cu alte persoane care au mai participat la astfel de sesiuni, am conștientizat faptul că e un lucru cât se poate de serios.
Din punctul dvs. de vedere, cât de importantă este implicarea cetățenilor în elaborarea politicilor UE? Ați recomanda și altor prieteni/apropiați/colegi să se implice activ într-un astfel de proiect ?
Din relatările celor care au mai participat, am aflat că în mare parte, concluziile reieșite în urma unor astfel de dezbateri sunt strânse într-un material care va fi prezentat Comisiei Europene. E foarte important ca ceea ce se discută pe perioada celor 3 runde să fie adus la cunoștința celor care sunt responsabili la nivelul Uniunii Europene. E foarte important că nu există o imixtiune în cadrul discuțiilor, că schimbi idei cu persoane total diferite de tine ca vârstă, ocupație, naționalitate. Cu siguranță, voi îndemna pe toată lumea să se implice mai mult, prin orice mijloace, în așa fel încât părerea noastră ca simpli cetățeni să fie auzită la comisiile din Bruxelles. Totodată cred că voi da o mai mare importanță atunci când se vor organiza alegeri pentru Parlamentul European.
Ce înseamnă pentru dvs. Uniunea Europeana? Care este prima amintire a dvs. legată de Uniunea Europeană?
Pentru mine, Uniunea Europeană înseamnă unitate. Atâta timp cât suntem membrii al acestei Uniuni, înseamnă că reprezentăm o voce. Uniunea este pentru a ne ajuta între noi ca țări. Unindu-ne forțele, putem trece mai ușor peste greutățile inerente. Îmi amintesc cu plăcere atunci când am călătorit prima dată în Uniunea Europeană și am folosit doar cartea de identitate, în perioada imediat următoare aderării țării noastre.
Numiți 3 lucruri care vă vin in minte atunci când vă gândiți la Uniunea Europeană.
Trei lucruri care mă duc cu gândul la UE: unitate, forță și sprijin
Care sunt, în accepțiunea dvs, cele mai mari avantaje ale apartenenței la UE?
Cele mai mari avantaje ale aderării sunt fondurile care ne ajută ca țară să depășim barierele de dezvoltare. Consider că acestea joacă un rol important în dezvoltarea oricărei țări, indiferent la ce nivel se află aceasta. Mereu există lucruri care au nevoie de fonduri, iar folosirea acestora aduce un plus valoare dezvoltării regionale. Apoi, e vorba de liberul schimb economic între țările membre. Orice firmă poate să stabilească contacte cu alte firme din cadrul UE și să obțină contracte de servicii și bunuri, creând locuri de muncă la nivel local, aducând taxe și impozite la bugetele țărilor. Și nu în ultimul rând, e vorba de liberul acces pe piața muncii din statele membre. Orice persoană poate acum să acceseze un loc de muncă acolo unde i se pare că este plătit pe măsura muncii depuse, pe măsura experienței pe care o are și a specializării. Nu trebuie să uităm și schimburile de experiență care sunt mult mai ușor de realizat și orice specialist român are acces la realizările cercetătorilor din UE.
Context
Grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni/ European Citizens’ Panels reunesc 150 de cetățeni selectați aleatoriu din toate cele 27 de state membre UE pentru a discuta despre o serie de propuneri cu impact în viața de zi cu zi.
La aceste dezbateri, participanții lucrează atât în grupuri mici (de aproximativ 12 persoane), cât și împreună, în ședințe plenare. Pe baza discuțiilor, aceștia formulează recomandări pe care Comisia Europeană urmează să le ia în considerare în definirea politicilor și inițiativelor.
Grupul de dezbatere privind noul buget european discută, în perioada martie-mai 2025 despre prioritățile politice comune și activitățile care le-ar putea sprijini cel mai bine. Rezultatul final va fi o listă de recomandări care vor ghida activitățile viitoare ale Comisiei Europene cu privire la bugetul UE.
Mai multe informații despre modalitățile prin care cetățenii își pot face vocea auzită și pot participa la luarea unor decizii importante pentru viitorul Europei sunt disponibile și pe Platforma de Implicare Civică.