Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
15.03.2018 - Pași importanți în domeniul migrației și vizelor
ED Targoviste

Comisia Europeană a propus miercuri, 14 martie, reformarea politicii comune în domeniul vizelor pentru a o adapta la evoluția preocupărilor în materie de securitate, la provocările legate de migrație și la noile oportunități oferite de evoluțiile tehnologice. De asemenea, ea a mobilizat fonduri suplimentare pentru Instrumentul pentru refugiați, prin care 500.000 de copii au beneficiat până în prezent de acces la educație, iar 1,2 milioane de refugiați primesc lunar transferuri de numerar. Nu în ultimul rând, Comisia a prezentat un raport cu privire la progresele înregistrate în cadrul Agendei europene privind migrația și a stabilit principalele acțiuni de întreprins în vederea încheierii unui acord cuprinzător privind migrația până în iunie 2018.

 „În fiecare an, milioane de călători vizitează UE, stimulând astfel industria turismului. Grație reformelor pe care le propunem, procedurile legate de obținerea unei vize vor deveni mai simple și mai rapide pentru călătorii legitimi, în timp ce standardele de securitate vor fi consolidate pentru a putea depista și a bloca în mod mai eficient persoanele care nu călătoresc legal”, a declarat comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie Dimitris Avramopoulos, privind politica UE în domeniul vizelor.

În legătură cu mobilizarea de fonduri, Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, a afirmat: „Cel de al doilea raport anual care a fost publicat evidențiază în mod clar rezultatele pozitive obținute până în prezent, precizând faptul că acest instrument este vital și eficace în sprijinirea celor mai vulnerabile categorii de refugiați și a comunităților-gazdă din Turcia, reducând astfel presiunile exercitate de migrație. Fac apel la statele membre să își respecte angajamentul asumat, și anume să mobilizeze suma suplimentară de 3 miliarde euro, care să ne permită să acordăm în continuare asistența indispensabilă.”

Iar prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat, legat de progresele din domeniul migrației: „Raportul evaluează progresele înregistrate din luna noiembrie a anului trecut, care se datorează eforturilor comune susținute pe care le-am depus pentru a gestiona migrația în mod cuprinzător. Este necesar să menținem această dinamică și să depunem eforturi considerabile pentru a parcurge etape suplimentare, inclusiv pentru a ajunge la un acord privind reforma sistemului de azil.”

Modificările propuse la Codul de vize vor facilita obținerea unei vize pentru călătorii legitimi care doresc să vină în Europa, înlesnind dezvoltarea turismului, a comerțului și a afacerilor și, totodată, consolidând securitatea și atenuând riscurile legate de migrația neregulamentară. Acestea au în vedere proceduri mai rapide și flexibile, o valabilitate mai mare a vizelor cu intrări multiple, posibilitatea de a obține vize de scurtă ședere la frontierele externe și resurse suplimentare pentru consolidarea securității. De asemenea, a fost propusă introducerea unui nou mecanism care să declanșeze condiții mai stricte pentru prelucrarea cererilor de viză în cazul cooperării nesatisfăcătoare a țărilor partenere în procedurile de readmisie și returnare. Comisia are în vedere și prezentarea unei propuneri, în această primăvară, de revizuire a Sistemului de informații privind vizele (VIS).

Prin decizia adoptată în legătură cu Instrumentul pentru refugiați se stabilește cadrul juridic pentru cea de a doua tranșă de 3 miliarde euro, conform Declarației UE-Turcia, și se mobilizează, în acest scop, suma de 1 miliard de euro din bugetul UE. Prima tranșă de care a beneficiat instrumentul, înființat în 2016, era constituită din 1 miliard euro din bugetul UE și 2 miliarde de euro sub formă de contribuții din partea statelor membre. Comisia propune păstrarea acestei formule, astfel încât instrumentul să poată sprijini în continuare cu succes și în mod eficace proiectele care vizează refugiații din Turcia.

Raportul privind migrația arată că, de-a lungul anului 2017 și în primele luni ale anului 2018, scăderea numărului de sosiri neregulamentare s-a confirmat, fiind desfășurate în continuare acțiuni pentru salvarea vieților omenești, abordarea cauzelor profunde ale migrației, protecția frontierelor externe ale Europei și consolidarea în continuare a cooperării cu partenerii internaționali. Cu toate acestea, având în vedere că situația globală rămâne fragilă, vor fi necesare mai multe eforturi, în special resurse financiare suplimentare, atât din partea statelor membre, cât și a UE, pentru a asigura un răspuns continuu și eficace la provocarea reprezentată de migrație.

Persoane de contact pentru presă:

Natasha BERTAUD (+32 2 296 74 56)

Tove ERNST (+32 2 298 67 64)

Maja KOCIJANCIC (+32 2 298 65 70)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat privind politica UE în domeniul vizelor: Comisia prezintă propuneri pentru o politică în domeniul vizelor mai puternică, mai eficientă și mai sigură

Comunicat despre Agenda europeană privind migrația: este necesară continuarea eforturilor pentru a susține progresele înregistrate

Comunicat privind instrumentul UE pentru refugiații din Turcia: Comisia propune mobilizarea de fonduri suplimentare pentru refugiații sirieni

Al șaselea raport privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a Declarației UE-Turcia


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană