Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
15.03.2018 - Jucăriile și autoturismele, cele mai periculoase produse
ED Targoviste

România a transmis 13 alerte privind produsele nealimentare periculoase, din cele 2.201 înregistrate pe plan european, pe primul loc în rândul acestora situându-se jucăriile (39%), urmate de autovehicule (23%) și cosmetice (15%), principalele riscuri asociate lor fiind cele chimice (46%), de incendiu (23%) și de sufocare (16%). Media europeană include o clasificare similară, jucării (29%) urmate de autovehicule (20%), doar locul trei fiind diferit – produse textile și de îmbrăcăminte (12%) -, iar la riscuri cele de vătămare sunt clasate pe primul loc (28%), urmate de cele chimice (22%) și de sufocare (17%). Datele de mai sus fac parte din raportul anual privind sistemul de alertă rapidă referitor la aceste produse pentru anul 2017, publicat de Comisia Europeană luni, 12 martie.

Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „Normele europene de protecție a consumatorilor garantează faptul că în UE sunt comercializate numai produse sigure. În caz contrar, sistemul de alertă rapidă ajută autoritățile să reacționeze prompt și să retragă toate produsele care ar putea provoca vătămări. Datorită acestui sistem, copiii noștri se pot juca în siguranță și putem preveni accidente mortale pe drumurile europene. Acesta este un bun exemplu de aplicare eficientă a normelor UE în domeniul protecției consumatorilor. Din păcate, în multe alte domenii, este nevoie să îmbunătățim aplicarea legii și să ne asigurăm că consumatorii se pot bucura într-adevăr de drepturile lor. Acesta este scopul inițiativei „Noi avantaje pentru consumatori”, care urmează să fie lansată.” 

Ca urmare a celor peste 2.000 alerte, s-au întreprins aproape 4.000 de acțiuni, cum ar fi retragerea produselor de pe piață. Aceasta arată că autoritățile naționale au monitorizat atent alertele difuzate în sistem și că au luat măsurile necesare pentru a contribui la o piață mai sigură pentru consumatori. 

Majoritatea produselor periculoase notificate în sistem au provenit din afara UE. China s-a situat pe primul loc ca țară de origine, însă procentul alertelor (în număr de 1.155) a rămas la 53%, la fel ca în anul precedent. Produsele periculoase de origine europeană au făcut obiectul a 413 notificări (26%). 

Etape următoare

Pentru a îmbunătăți și mai mult aplicarea legislației în domeniu, Comisia va prezenta în aprilie inițiativa „Noi avantaje pentru consumatori”, al cărei scop este modernizarea normelor existente și îmbunătățirea protecției consumatorilor.

Comisia va lucra în continuare la modernizarea sistemului de alertă rapidă, viitoarea etapă urmând să permită utilizatorilor să citească alertele în toate limbile oficiale ale UE.

Context

Începând din 2003, grație sistemului de alertă rapidă, informațiile referitoare la produsele nealimentare periculoase, retrase de pe piață și/sau rechemate oriunde în Europa, circulă rapid între statele membre și Comisia Europeană. În acest fel, pot fi luate peste tot în UE măsurile necesare, cum ar fi interzicerea/oprirea vânzărilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de autoritățile vamale. 

La acest sistem, participă în prezent treizeci și una de țări (UE, împreună cu Islanda, Liechtenstein și Norvegia).

Persoane de contact pentru presă:

Christian WIGAND (+32 2 296 22 53)

Melanie VOIN (+ 32 2 295 86 59)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Fișe informative state membre, inclusiv România (PDF)

Întrebări și răspunsuri

Site-ul web al sistemului de alertă rapidă

Platformă online pentru căutarea informațiilor publicate în sistem

Puncte naționale de contact

Rapoarte anuale și informații statistice


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană