Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
28.06.2018 - Reuniune la nivel înalt privind inteligența artificială
ED Targoviste

Comisia Europeană a găzduit, în 18 iunie, o reuniune cu 12 reprezentanți ai unor organizații filosofice și neconfesionale din întreaga Europă, printre care și Raluca Ciocian-Ardeleanu, vicepreședinte, Asociaţia Secular-Umanistă din România. Întrunirea, intitulată „Inteligența artificială: abordarea provocărilor etice și sociale”, face parte din dialogul periodic al Comisiei cu bisericile, organizațiile religioase, filosofice și neconfesionale.

Vicepreședintele Andrus Ansip, care a prezidat reuniunea, a declarat: „De la asistență medicală mai bună până la transporturi mai sigure, beneficiile inteligenței artificiale sunt numeroase, iar Europa ar trebui să profite de ele. Odată cu creșterea investițiilor, elaborăm orientări etice pentru dezvoltarea inteligenței artificiale în serviciul binelui și al tuturor. Acest lucru necesită o dezbatere deschisă pe teme esențiale, cum ar fi importanța diversității și a echilibrului de gen în ceea ce privește inteligența artificială, astfel încât să se evite deciziile părtinitoare. Reuniunea de astăzi și înființarea recentă a Alianței europene în domeniul inteligenței artificiale contribuie la această dezbatere amplă.”

In cadrul reuniunii, au fost abordate două aspecte principale:

  • examinarea impactului potențial al inteligenței artificiale asupra drepturilor fundamentale, în special în ceea ce privește viața privată, demnitatea, protecția consumatorilor și nediscriminarea;
  • dimensiunea socială a inteligenței artificiale și impactul său asupra incluziunii sociale și a viitorului pieței forței de muncă.

Vicepreședintele Ansip i-a încurajat pe participanți să își continue angajamentul în acest sens, contribuind la inițiativele în curs ale Comisiei privind inteligența artificială, în special prin intermediul Alianței europene în domeniul inteligenței artificiale care a fost lansată săptămâna trecută.

Acest dialog reprezintă totodată un element-cheie al abordării europene privind inteligența artificială și al declarației de cooperare în domeniul inteligenței artificiale, semnată de 28 de țări europene.

Context

Reuniunea la nivel înalt desfășurată astăzi cu participarea reprezentanților unor organizații filosofice și neconfesionale este a noua dintr-o serie de reuniuni lansată de Comisie în 2009, odată ce dialogul cu bisericile, organizațiile religioase, filosofice și neconfesionale a fost consacrat în Tratatul de la Lisabona (articolul 17 din TFUE). Dialogul intră în sfera de răspundere a prim-vicepreședintelui Timmermans. În fiecare an, aceste reuniuni sunt dedicate unor subiecte diferite. În anii precedenți, prim-vicepreședintele Timmermans a invitat participanții la discuții utile pe diverse teme: „Să trăim împreună și să ne contrazicem politicos!” în 2015, „Migrația, integrarea și valorile europene” în 2016 și „Viitorul Europei” în 2017.

 Persoane de contact pentru presă:

Alexander WINTERSTEIN (+32 2 299 32 65)

Kasia KOLANKO (+ 32 2 296 34 44)

Inga HOGLUND (+32 2 295 06 98)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 Pagini utile

Comunicat de presă și lista completă a celor 12 reprezentanți

Comunicarea „Inteligența artificială pentru Europa”

Înregistrare la Alianța europeană în domeniul inteligenței artificiale

Dialogul Comisiei Europene cu bisericile, comunitățile religioase și organizațiile filosofice și neconfesionale, pe pagina principală a DG Justiție consacrată drepturilor fundamentale


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană