Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
12.04.2018 - Republica Moldova, raport de progres în cadrul Acordului de asociere cu UE
ED Targoviste

Republica Moldova a făcut progrese în ceea ce privește punerea în aplicare a unor reforme, dar sunt necesare măsuri suplimentare astfel încât cetățenii săi să poată beneficia din plin de avantajele Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Ea a reușit să își stabilizeze situația economică și, cu sprijinul constant, dar condiționat, din partea UE și a altor parteneri internaționali, a făcut progrese în anumite domenii, inclusiv în ceea ce privește consolidarea zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare. Sunt totuși necesare mai multe eforturi, în special pentru combaterea corupției la nivel înalt, recuperarea fondurilor deturnate prin fraudă bancară și aducerea în fața justiției a celor responsabili. De asemenea, trebuie întreprinsă o reformă profundă a sistemului judiciar. Acestea sunt principalele concluzii ale raportului comun pentru Republica Moldova, publicat de Comisia Europeană joi, 5 aprilie.

 Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, a declarat: „Avem un program cuprinzător de cooperare cu Republica Moldova, pentru îmbunătățirea legăturilor noastre economice, intensificarea comerțului și, astfel, crearea de locuri de muncă, pentru consolidarea democrației și a drepturilor omului, precum și pentru susținerea societății civile și a rolului său important în ceea ce privește responsabilizarea guvernului și a liderilor politici. Unele reforme au avansat recent, de exemplu în domeniul afacerilor și în cel al finanțelor, iar în alte domenii, în special al combaterii corupției și reformei sistemului judiciar, sunt necesare mai multe progrese. Sprijinul nostru pentru cetățenii Republicii Moldova este ferm și dorim ca autoritățile să facă progrese satisfăcătoare în domeniul reformelor, care să producă rezultate concrete pentru cetățeni.”

Raportul comun prezintă modul în care angajamentele din Acordul de asociere dintre UE și Moldova, în special cele incluse în versiunea revizuită din august 2017, au fost puse în aplicare de Republica Moldova de la ultima întâlnire a Consiliului de asociere UE-Moldova, din 31 martie 2017. Acesta subliniază dialogul politic strâns dintre cei doi parteneri la toate nivelurile, prezintă exemple de noi legi adoptate în această perioadă și indică principalele provocări care trebuie abordate rapid de guvernul Republicii Moldova.

Raportul a fost publicat înaintea reuniunii Consiliului de asociere UE-Moldova, care va avea loc în data de 3 mai 2018, la Bruxelles.

Context

Politica europeană de vecinătate (PEV) și revizuirea acesteia, din noiembrie 2015, oferă UE și vecinilor săi un cadru politic clar pentru anii viitori, cu un obiectiv general de stabilizare. Principiile politicii revizuite sunt: o mai bună diferențiere între parteneri, o atenție sporită pentru obiectivele convenite cu aceștia, mai multă flexibilitate pentru a îmbunătăți capacitatea UE de a răspunde la situații de criză și consolidarea responsabilității statelor membre și țărilor partenere.

Persoane de contact pentru presă:

Adam KAZNOWSKI (+ 32 2 298 93 59)

Maja KOCIJANCIC (+32 2 298 65 70)

Alceo SMERILLI (+ 32 2 296 48 87)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Raportul comun

Fișă informativă privind relațiile dintre UE și Republica Moldova

Concluziile Consiliului privind Republica Moldova, 26 februarie 2018

Pagina de internet a Delegației UE în Republica Moldova

Comunicat de presă: Summitul Parteneriatului Estic din 2017: Împreună, mai puternici


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană