Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
05.09.2018 - Cooperarea interregională are efecte pe termen lung în România și în UE
ED Targoviste

Patru dintre cele 20 de proiecte selectate să ilustreze concluziile Raportului Interreg 2018 privind efectele cooperării interregionale, publicat în luna august, sunt din România. Cele patru proiecte sunt Clusterix, DIFASS, EPTA și MORE4NRG și reprezintă dovada beneficiilor pe care astfel de proiecte le-au adus europenilor și mediului de afaceri, în perioada 2007-2014.

”Programul Interreg este în sine o poveste de succes pe plan european, cu beneficii clare în domenii precum transport, securitate, educație și sănătate, ori în sectorul energetic. Sunt mândră că și în România cooperarea interregională sprijinită cu fonduri europene are efecte pozitive pe termen lung în zonele și regiunile unde astfel de proiecte sunt implementate”, a declarat comisarul european Corina Crețu la prezentarea concluziilor raportului.

Prin intermediul proiectului de cercetare-inovare Clusterix, Ministerul Cercetării din România a colectat exemple de bune practici care i-au permis să dezvolte o micro-schemă de finanțare pentru clustere în vedere sprijinirii acestora să obțină rezultate de excelență. DIFASS, un proiect din categoria dedicată competitivității IMM-urilor, a inspirat Agenția de Dezvoltare Regională Centru să înființeze un birou care să ofere sprijin companiilor în atragerea investițiilor străine. EPTA și MORE4NRG sunt două proiecte ce se înscriu în sectorul economiei cu emisii scăzute de carbon; primul s-a concentrat pe dezvoltarea unui sistem de transport metropolitan modern și integrat în Brașov, iar cel de-al doilea pe implementarea unei serii de inițiative în domeniul energiei durabile în Maramureș.

La nivelul Uniunii, patru din cinci participanți la studiul ce a stat la baza raportului au indicat o schimbare a politicilor în regiunile lor, ca urmare a activităților desfășurate prin intermediul proiectelor de cooperare interregională. În majoritatea cazurilor, proiectele au dus la implementarea unei noi activități sau inițiative cu efecte pe termen lung în regiunea lor.

Studiul a fost efectuat în 2018, în contextul dezbaterilor privind viitorul politicii de coeziune post-2020 și s-a bazat pe răspunsurile a peste 1.200 de parteneri, implicați în 150 de proiecte din cadrul programului Interreg IVC (perioada 2007-2014). Setul de proiecte selectate a fost împărțit în patru secțiuni: (i) cercetare-inovare, (ii) competitivitatea IMM-urilor, (iii) economia cu emisii reduse de carbon și (iv) mediu.

Context

Interreg Europe sprijină guvernele locale și regionale din Europa să dezvolte și să realizeze politici mai bune. Construit pe bazele programului Interreg IV (2007-2013), actualul program Interreg Europe urmărește să valorifice la maximum fiecare euro investit din alocarea de peste 10 miliarde de euro pentru cooperarea interregională, prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) 2014-2020.

Pentru a-și atinge obiectivele, Interreg Europe oferă oportunități pentru autoritățile publice regionale și locale europene de a împărtăși și implementa idei și experiențe privind politica publică, îmbunătățind astfel strategiile de dezvoltare pentru cetățenii și comunitățile lor.

 Pagini utile

Comunicat de presă integral (în engleză)

Pagina dedicată raportului privind efectele cooperării inter-regionale(link is external)

Raport integral 2018


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană