Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală
13.10.2009 - Sectorul laptelui şi al produselor lactate: Comisia adoptă cele mai recente propuneri de sprijinire a fermierilor din sector
ED Targoviste

        Astăzi, Comisia Europeană a propus două modificări ale normelor care guvernează sectorul produselor lactate, ca parte a eforturilor sale neîntrerupte de a stabiliza piaţa lactatelor. În primul rând, după cum a anunţat luna trecută Mariann Fischer Boel, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, se propune ca sectorul produselor lactate să facă, pe viitor, obiectul unei clauze privind perturbarea pieţei, existentă deja pentru alte sectoare agricole, care să facă posibilă o reacţie mai rapidă la viitoare perturbări ale pieţei. În al doilea rând, pentru anii de cotă 2009/2010 şi 2010/2011, modificările aduse funcţionării schemelor de achiziţionare de cote de către statele membre vor garanta că cota achiziţionată păstrată în rezerva naţională nu va mai fi considerată ca făcând parte din cota naţională atunci când se decide dacă trebuie plătită o suprataxă pentru depăşirea cotei. Dacă se percepe o suprataxă, partea care corespunde cotei achiziţionate poate fi folosită de statele membre pentru restructurarea sectorului. Aceste propuneri vor fi discutate de miniştrii agriculturii din UE la 19 octombrie. În decursul acestei luni, Comisia va adopta în mod oficial modificări ale normelor privind ajutoarele de stat pentru a permite statelor membre să plătească fermierilor până la 15 000 de euro pentru fiecare beneficiar ca ajutor naţional înainte de sfârşitul anului 2010.

        „Aceste propuneri demonstrează încă o dată angajamentul nostru de a-i ajuta pe fermierii din sectorul produselor lactate să depăşească situaţia dificilă cu care se confruntă piaţa”, a declarat comisarul Fischer Boel.„Gama largă de măsuri pe care le-am luat deja au un efect pozitiv, iar propunerile de astăzi se vor dovedi utile pe termen mai lung. Săptămâna viitoare va avea loc şi prima întâlnire a Grupului la nivel înalt pe tema viitorului pe termen lung al sectorului produselor lactate, iar la 19 octombrie, miniştrii urmează să voteze cu privire la planurile noastre privind prelungirea perioadei de intervenţie.”

Evoluţii recente pe piaţa produselor lactate

        Cele mai recente date indică faptul că preţurile se redresează nu numai pentru toate produsele lactate, ci şi pentru laptele crud cumpărat direct de la ferme. Preţul mediu al laptelui în iulie/august este estimat la 25-26 de cenţi/litru, iar informaţiile recente furnizate de cei mai importanţi procesatori europeni sugerează o creştere de încă 1-2 cenţi pentru livrările din septembrie/octombrie. Preţurile spot ale laptelui au crescut în mod substanţial începând din iunie. Preţurile produselor eligibile pentru intervenţie (unt şi lapte praf degresat) au crescut cu 7-9% în decursul a trei luni şi în prezent se situează mult peste nivelul de intervenţie.

Măsuri anterioare

        Comisia estimează că va cheltui în acest an până la 600 de milioane de euro pentru măsurile de piaţă. Propunerea Comisiei de a prelungi perioada de intervenţie va fi supusă votului Consiliului la 19 octombrie. Se estimează că anul acesta, 70% din plăţile directe vor fi făcute cu şase săptămâni mai devreme decât de obicei (începând cu 16 octombrie).Ca parte a reformei PAC din 2003, la plăţile directe către fermierii din sectorul lactatelor s-au adăugat 5 miliarde de euro pe an pentru a compensa reducerea preţurilor de intervenţie. O sumă suplimentară de 4,2 miliarde de euro este disponibilă în cadrul bilanţului de sănătate şi al pachetului de redresare economică pentru a face faţă „noilor provocări”, inclusiv restructurarea sectorului produselor lactate, sumă care se adaugă la cea disponibilă deja în cadrul politicii de dezvoltare rurală. Comisia a consolidat, de asemenea, programul „Lapte în şcoli” prin diversificarea gamei de produse şi prin extinderea categoriilor de vârstă a copiilor care beneficiază de acest program. De asemenea, Comisia a deschis o nouă rundă de măsuri promoţionale pentru produsele lactate. În prezent, Comisia este în curs de elaborare a unui raport asupra lanţului aprovizionării în sectorul lactatelor, care vizează sporirea gradului de transparenţă şi încearcă să stabilească dacă există probleme de natură concurenţială. Raportul va fi publicat înainte de sfârşitul anului şi va fi discutat în cadrul Grupului la nivel înalt.

Pagini Utile
  • Informaţii suplimentare

http://ec.europa.eu/agriculture/markets/milk/index_en.htm


NoutatiALTE NOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală