Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală
02.10.2009 - Zilele europene ale locurilor de muncă 2009 – persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorii din întreaga Europă profită de această ocazie pentru a se întâlni
ED Targoviste

        Zilele europene ale locurilor de muncă se desfășoară în întreaga Uniune Europeană pe parcursul următoarelor două săptămâni, cu un eveniment principal care va avea loc la Bruxelles pe data de 3 octombrie. Peste 80 de angajatori și mii de cetățeni europeni au răspuns invitației lansate de Comisie de a se întâlni la sediul Berlaymont al acesteia. În acest an se pune accent pe adecvarea competențelor în funcție de necesitățile pieței forței de muncă (noi competențe pentru noi locuri de muncă), în special în rândul tinerilor. Evenimentul care va avea loc la Bruxelles face parte dintr-o serie de târguri de locuri de muncă și de evenimente similare organizate în peste 200 de orașe europene de la mijlocul lunii septembrie până la mijlocul lunii octombrie 2009.

        „Europa socială înseamnă, mai presus de toate, locuri de muncă”, a spus Vladimír Špidla, Comisar European pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și egalitatea de șanse. El a adăugat: „Mai ales tinerii au suferit de pe urma efectelor declinului economic și trebuie să ne asigurăm că aceștia își pot găsi un loc de muncă imediat după ce și-au încheiat studiile. Cu toate că multe domenii de activitate sunt afectate de șomaj, anumite competențe sunt încă insuficiente în unele regiuni. Îi încurajăm pe tineri să-și lărgească orizonturile și să-și caute un loc de muncă în întreaga Uniune Europeană.”

        La fel ca în anii precedenți, Comisia Europeană marchează importanța Zilelor europene ale locurilor de muncă prin organizarea Zilei locurilor de muncă la Bruxelles, chiar în sediul Comisiei. Persoanele își pot înregistra în prealabil CV-ul pentru evenimentul de la Bruxelles, fapt care le va permite să participe la interviurile directe care vor avea loc la fața locului. În urma evenimentului organizat anul trecut s-au ocupat aproximativ 1 000 de locuri de muncă vacante. Una dintre atracțiile evenimentului va fi posibilitatea oferită vizitatorilor de a efectua, gratuit, teste de evaluare a aptitudinilor și competențelor.

        Zilele europene ale locurilor de muncă reprezintă o acțiune de punere în aplicare a strategiei UE pentru creștere și locuri de muncă, încurajând mobilitatea locurilor de muncă în întreaga Europă și susținând creșterea durabilă. Inițiativa are loc, simultan, în septembrie și octombrie în întreaga Europă și va cuprinde peste 500 de evenimente precum târguri de locuri de muncă, seminarii, prezentări, ateliere și evenimente culturale. În Austria vor avea loc în întreaga țară șapte târguri care vor viza în mod special universitățile. Finlanda va organiza la data de 28 octombrie cel de-al șaselea Târg Kampus al locurilor de muncă, împreună cu alte cinci evenimente (pentru lista completă a evenimentelor, a se vedea MEMO 09/431 ).

        Evenimentele sunt menite să explice avantajele mobilității în cadrul UE și să ofere angajatorilor și persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă ocazia de a se întâlni și a dialoga. Zilele locurilor de muncă sunt organizate în cadrul activităților EURES, serviciul pentru ocuparea forței de muncă la nivel european și ale rețelei acestuia, compusă din peste 750 de consilieri EURES.

Context

        După câțiva ani în care s-a înregistrat un nivel relativ ridicat de creștere și creare de locuri de muncă (8 milioane de locuri de muncă noi create numai în perioada 2006-2008), care a dus Europa la niveluri de ocupare a forței de muncă care nu se mai înregistraseră din anii 1980, criza economică lovește piața forței de muncă și afectează din ce în ce mai mult perspectivele și locurile de muncă ale europenilor. Ca răspuns la această situație, Comisia Europeană a lansat un pachet de redresare economică în valoare de 200 de miliarde de euro pentru a elimina efectele crizei.

        În plus, Comisia a definit trei priorități în domeniul locurilor de muncă: menținerea nivelului de ocupare a forței de muncă și promovarea mobilității; îmbunătățirea competențelor și satisfacerea necesităților pieței forței de muncă; îmbunătățirea accesului la locuri de muncă. Zilele europene ale locurilor de muncă reprezintă un exemplu concret de punere în practică a acestor priorități.

Pentru informații suplimentare:

Lista completă a evenimentelor: MEMO 09/431

EURES - Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă
http://ec.europa.eu/eures/

Calendarul evenimentelor EURES
http://ec.europa.eu/eures/main.jsp?lang=en&acro=calendar&eventCalendar=init

Criza financiară – răspunsul UE
http://europa.eu/press_room/press_packs/crisis/index_en.htm

Zilele locurilor de muncă la Bruxelles 2009
http://jobdays.eu
http://ec.europa.eu/social/e-newsletter


NoutatiALTE NOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală