Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE FlagPUBLICAŢII
Publicatii 2018
Publicatii 2017
Publicatii 2016
Publicatii 2015
Publicatii 2014
Publicatii 2013 Publicatii 2012 Publicatii 2011 Publicatii 2010 Publicatii 2009
UE Flag NOUTAŢI UE
Eroare de flux RSS
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
13.11.2009 - Consolidarea relaţiilor UE-Rusia, însă cu anumite condiţii
ED Targoviste
       Schimbările climatice, securitatea energetică, un nou acord de cooperare între cele două părţi reprezintă subiectele majore ce vor fi abordate la summit-ul UE-Rusia de la Stockholm, din 18 noiembrie. Deputaţii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia drepturilor omului din Rusia (PE a acordat recent premiul Saharov organizaţiei pentru protecţia drepturilor omului, MEMORIAL).

       Potrivit deputaţilor europeni, apărarea drepturilor omului ar trebui să constituie o prioritate pe ordinea de zi a viitorului summit UE-Rusia şi să devină parte integrantă a noului acord UE-Rusia.

       Decizia recentă a PE de a acorda premiul Saharov pentru libertatea de gândire organizaţiei ruse Memorial de apărare a drepturilor civile şi reprezentanţilor acesteia ilustrează îngrijorările serioase ale deputaţilor cu privire la evoluţia Rusiei în materie de democraţie, drepturile omului, independenţa justiţiei, creşterea controlului statului asupra mass-mediei, incapacitatea poliţiei şi a autorităţilor judiciare de a-i găsi cei vinovaţi de asasinarea jurnaliştilor şi apărătorilor drepturilor omului şi măsurile represive luate împotriva opoziţiei.

       Deputaţii condamnă asasinarea cu cruzime a lui Makşarip Auşev, un cunoscut activist în domeniul drepturilor omului şi un membru al opoziţiei, care a fost împuşcat mortal în Inguşeția. Parlamentul reiterează solicitarea referitoare la identificarea şi aducerea în faţa justiţiei a asasinilor Nataliei Estemirova, ai lui Andrei Kulagin, ai Zaremei Sadulayeva, ai lui Alik Djabrailov, Makşarip Auşev, Stanislav Markelov, ai Anastasiei Baburova şi ai Annei Politkovskaia.

Schimbări climatice

       Parlamentul consideră că toate ţările industrializate trebuie să adopte obiective care necesită reduceri ambiţioase ale nivelurilor actuale ale emisiilor şi invită Rusia să revină asupra solicitării sale pentru un obiectiv progresiv de reducere a emisiilor, în conformitate cu potenţialul său vast de reducere a emisiilor şi recomandările IPCC, în vederea facilitării unui acord rapid la Copenhaga.

Conflictele îngheţate

       Deputaţi solicită Consiliului şi Comisiei să continue iniţiativele comune cu guvernul rus, menite să consolideze securitatea şi stabilitatea în lume şi, în special, "în vecinătatea comună, şi să realizeze o soluţionare paşnică, în conformitate cu dreptul internaţional, a conflictelor din Nagorno Karabah şi Transnistria şi, mai cu seamă, a celor dintre Georgia şi regiunile separatiste ale acesteia, Osetia de Sud şi Abhazia."

Securitatea energetică - interdependenţă şi transparenţă

       Pentru a evita repetarea situaţiilor de sistare a furnizării de energie care au avut loc în ultimii ani,

       Parlamentul aşteaptă cu interes semnarea unui acord între Uniunea Europeană şi Rusia privind stabilirea unui mecanism de avertizare timpurie în domeniul securităţii energetice care să includă un mecanism de notificare şi consultare. Deputaţii subliniază că principiile interdependenţei şi transparenţei ar trebui să stea la baza cooperări în domeniul energetic, alături de cel al accesului egal la piaţă, infrastructură şi investiţii.

Aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC)

       Aderarea la OMC va crea condiţii egale pentru comunităţile de afaceri ale ambelor părţi. Rusia este invitată  să ia măsurile necesare pentru a îndepărta obstacolele rămase în calea procesului de aderare, şi anume taxele de export aplicate de Rusia, nivelul redevenţelor pentru utilizarea infrastructurii feroviare pentru mărfurile care tranzitează Rusia, taxele rutiere pentru transportul de mărfuri şi restricţiile la importurile de carne, lapte şi produse vegetale.

       Deputaţii  aşteaptă cu interes punerea în aplicare a unor politici mai eficace privind mai multe chestiuni nerezolvate, cum ar fi drepturile de proprietate intelectuală, deşeurile radioactive, securitatea nucleară, permisele de muncă pentru cetăţenii UE. Este necesar ca autorităţile ruse să asigure că nu se aplică practici discriminatorii în raport cu partenerii comerciali şi investitorii din UE.

       Parlamentul European  salută  decizia luată recent de Rusia, Belarus şi Kazahstan de a abandona proiectul de aderare la OMC ca o uniune vamală, ceea ce ar fi putut prelungi negocierile cu mai mulţi ani.

Mai multe informaţii:

Textul adoptat va fi disponibil aici (selectaţi data 12 noiembrie):
http://www.europarl.europa.eu/activities/plenary/ta/calendar.do?language=RO

Contact:
Mădălina MIHALACHE
Biroul de Informare al Parlamentului European
in România
+40 21 4050880 (Bucureşti)
+ 33 3 881 64044 (Strasbourg)
epbucarest@europarl.europa.eu
madalina.mihalache@europarl.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european