Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
12.08.2009 - Incendiile forestiere: daunele pentru 2009 sunt deja mai mari decât cele din 2008
ED Targoviste

        Conform estimărilor Sistemului european de informaţii privind incendiile forestiere  (EFFIS), incendiile forestiere au afectat deja 200 000  de hectare de teren în UE în 2009, în timp ce 180 000 de hectare au fost distruse pe parcursul anului 2008. EFFIS monitorizează în permanenţă riscul de incendiu forestier, care este în continuare ridicat, şi tocmai a publicat raportul «Incendii forestiere în Europa 2008» care oferă o imagine de ansamblu a riscurilor de incendiu forestier şi a consecinţelor acestor incendii în Europa pentru anul 2008.

        EFFIS realizează şi actualizează zilnic, pe baza imaginilor prin satelit, hărţi ale zonelor afectate de incendii  întinzându-se  pe cel puţin 40 de hectare. Suprafaţa incendiilor listată pe aceste hărţi corespunde în medie la 75 % din totalul zonelor devastate de foc, pentru că trebuie, de asemenea , să se  ţină seama  de incendii care se întind pe mai puţin de 40 de hectare. Până în prezent, suprafaţa distrusă de incendii forestiere în UE, de la începutul anului 2009, a ajuns pe hărţi la 150 076  de hectare, ceea ce corespunde, conform estimărilor, la o suprafaţă totală de aproximativ 200 000  de hectare.

        În acest an, Spania şi Italia au fost cele mai afectate din cauza condiţiilor meteorologice în mod particular propice incendiilor pe care acestea le-au cunoscut în cea de a doua jumătate a lunii iulie, dar Franţa şi într-o mai mică măsură Grecia şi Portugalia au suferit de asemenea pagube importante. Incendii neobişnuite au avut loc în martie în Portugalia şi în nord-vestul Spaniei unde, datorită vremii uscate şi vânturilor puternice, ele au distrus o suprafaţă estimată la aproximativ 25 000 de hectare.
În următoarele zile, riscul de incendiu va rămâne foarte ridicat în multe regiuni mediteraneene, situaţia putând fi critică pe plan local, dar nu va atinge nivelurile de alertă observate la sfârşitul lunii, în conformitate cu previziunile actuale.

2008: daunele cele mai scăzute înregistrate vreodată

        În 2008, suprafaţa devastată de flăcări şi daunele estimate au fost cele mai scăzute din 1980 pentru Europa de Sud, cu un total de 158 621 de hectare faţă de o medie anuală de  483 896  de hectare. Datorită condiţiilor meteorologice favorabile de anul trecut, nivelul riscului de incendiu era scăzut în jurul Mării Mediterane, cu unele excepţii în partea de sud-est unde seceta şi episoade de risc extrem au provocat incendii care au distrus1 362  de hectare pe 18 iunie în Cipru, în jur  de 15 000  de hectare  în Grecia (în principal în Rhodos) în a doua jumătate a lunii iulie şi  în jur de 20 000  de        hectare în Turcia în prima săptămână a lunii august

        În alte regiuni ale Europei, incendiile forestiere au avut de asemenea consecinţe mai puţin importante decât media ultimilor 15 ani, cu o suprafaţă distrusă de 22 000  de hectare faţă de 30 000  de hectare, în medie.Numai ţările scandinave au cunoscut episoade de risc extrem  din cauza secetei şi a temperaturilor ridicate neobişnuite din prima jumătate a lunii iunie (în Suedia, un incendiu de 13 zile a distrus 1 170  de hectare de pădure, în timp ce în Norvegia incendiul cel mai mare din această ţară din ultimii 50 de ani a distrus mai mult de  2 700  de hectare).

        Raportul «Incendii forestiere în Europa 2008» ( http://effis.jrc.ec.europa.eu/reports/fire-reports ) publicat pe 10 august 2009 este al 9-lea din serie; el este realizat cu participarea serviciilor de luptă împotriva incendiilor forestiere şi de protecţie civilă ale statelor membre şi  ale ţărilor europene participante la EFFIS.

        EFFIS  a fost stabilit de  către Centrul Comun de Cercetare (Joint Research Centre) şi de Directoratul General pentru Mediu (DG ENV) al Comisiei Europene şi oferă zilnic informaţii asupra riscurilor de incendiu şi evaluări ulterioare ale daunelor pentru a sprijini serviciile de luptă împotriva incendiilor ale statelor membre ale UE, serviciile Comisiei Europene şi alte organizaţii în domeniu                                                                                                                                                
Informaţii suplimentare:
EFFIS: http://effis.jrc.ec.europa.eu
Hărţile şi datele esenţiale cu privire la dimensiunea, localizarea şi nivelul de risc al diferitelor incendii sunt disponibile la adresa: http://effis.jrc.ec.europa.eu/current-situation .
Sursa: Rapid – Europa – Press Releases


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european