Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
20.05.2010 - Eficienţă energetică: noua etichetare pentru produse de uz casnic
ED Targoviste

        Parlamentul a adoptat miercuri un nou format al etichetării privind eficienţa energetică, introducând o clasă adiţională de tip "plus" la schema de culori deja cunoscută. Aceste etichete vor conţine mai multe informaţii legate de consumul energetic al produselor de uz casnic şi al produselor cu impact energetic. În plus, orice viitoare publicitate care promovează preţul sau eficienţa energetică a frigiderelor, a maşinilor de spălat sau a cuptoarelor va trebui să indice clasa energetică a produselor. 

        Eticheta existentă ajută deja consumatorii să evalueze costurile curente atunci când achiziţionează noi produse pentru uz casnic precum frigidere, congelatoare, maşini de spălat, uscătoare, maşini de spălat vase, cuptoare sau aparate pentru aer condiţionat. Producătorii sunt în prezent obligaţi să indice consumul anual de energie indiferent dacă produsul are o eficienţă energetică foarte bună (verde, categoria "A") sau precară (roşu, categoria "G"). În funcţie de produs, eticheta va indica consumul de apă, nivelul zgomotului sau puterea calorică. 

Şapte categorii - şapte culori

        Noua etichetă de eficienţă energetică pentru aparatele de uz casnic va permite categorii adiţionale ("A+++" fiind pentru produsele cu cel mai redus consum energetic), numărul acestora va fi însă limitat la 7. La adăugarea unei noi clase, gama de culori se va deplasa. În acest mod, este garantat un format al etichetei care să fie clar vizibil şi lizibil şi uşor de înţeles de către consumatori. 

Publicitatea trebuie să indice eficienţa energetică

        Orice publicitate pentru un anumit model de produse cu impact energetic include o referire la clasa de eficienţă energetică a produsului, atunci când sunt făcute publice informaţii legate de impactul energetic sau de preţ. Furnizarea de informaţii exacte, relevante şi comparabile privind consumul specific de energie al produselor cu impact energetic va ajuta utilizatorilor finali să se decidă în funcţie de potenţialul de economisire a energiei, în vederea reducerii facturilor la energie pe termen lung.

Etichetare tocurilor pentru uşi şi ferestre

        În viitor, etichetarea privind eficienţa energetică se va aplica şi produselor cu consum energetic cu destinaţie industrială şi comercială, ca de exemplu: camerele frigorifice, vitrinele de vânzare, instalaţiile de gătit industriale, automate (sandvişuri, gustări, răcoritoare, cafea etc.) şi motoare industriale.

        În plus, obligativitatea etichetării se va aplica şi asupra  produselor energetice, inclusiv cele de construcţie, care nu consumă energie dar care "au un impact direct sau indirect" asupra economiei de energie, precum tocurile pentru uşi şi ferestre.
         O dată ce directiva va fi publicată în Jurnalul Oficial, Statele Membre vor avea un an la dispoziţie pentru a-şi adapta legislaţia naţională privitoare la etichetarea privind eficienţa energetică. 

        Directiva adoptată miercuri, în a doua lectură, face parte dintr-un pachet legislativ mai extins. Raportul PE aferent a fost elaborat de Anni Podimata (S&D, GR).

         Marţi a fost adoptat un raport separat, elaborat de Silvia-Adriana Ţicău (S&D, RO) cu privire la performanţa energetică a clădirilor:

Profilul raportoarei - Anni Podimata (S&D, GR) 
Notă de background privind eficienţa energetică (EN) 
Website-ul Comisiei Europene privind eficienţa energetică a clădirilor (EN) 
Formatul etichetei privind consumul energetic 

Textele adoptate vor fi disponibile (click 18 mai 2010) aici 
Serviciul de presă al Parlamentului European  

Produse audio, video şi foto de la sesiunea plenară via server FTP (calitate de emisie)
ftp://epavvideoget:mo12ssb@ftpeps01.europarl.eu.int//epavvideo/EBS/Strasbourg/week20/


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european