Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
25.01.2018 - Îmbunătățirea calității aerului în România, o prioritate
ED Targoviste

România este unul dintre cele nouă state membre UE ai căror miniștri pentru mediu au fost invitați să participe la o reuniune ce va avea loc la Bruxelles marți, 30 ianuarie, având ca obiectiv găsirea de soluții care să abordeze problema gravă a poluării aerului. Ea se află pe lista țărilor care fac obiectul unor proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de stat membru în ceea ce privește depășirea valorilor-limită pentru poluanții atmosferici. 

Comisarul european Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a declarat: „Am solicitat această reuniune privind calitatea aerului din trei motive: pentru a asigura protecția cetățenilor; pentru a clarifica faptul că lipsa unei îmbunătățiri a calității aerului are consecințe juridice și pentru a le reaminti statelor membre că facem acest pas la sfârșitul unei lungi — unii ar spune chiar prea lungi — perioade în care am oferit sprijin, consiliere și am formulat avertizări. Noi, Comisia, avem în primul rând o responsabilitate față de milioanele de europeni — tineri și bătrâni, bolnavi și sănătoși — care sunt afectați de proasta calitate a aerului. Părinții unui copil care suferă de bronșită sau fiica unei persoane cu o boală pulmonară doresc să simtă cât mai rapid o îmbunătățire a calității aerului. Pentru ei sunt inutile niște planuri de acțiune pe termen de 10-12 ani sau unele care sunt ineficace.”

Există limite pentru o serie de poluanți principali, precum dioxidul de azot (NO2) și particulele în suspensie (PM10), care trebuiau atinse în 2010, respectiv 2005. În ceea ce le privește pe ultimele, a fost deschisă o procedură de neîndeplinire a obligațiilor împotriva a 16 state membre, printre care și România.

Reuniunea ministerială din 30 ianuarie, axată pe calitatea aerului, este menită să asigure adoptarea de măsuri suplimentare eficiente și punerea lor imediată în aplicare. Dacă statele membre vizate nu iau măsuri adecvate, Comisia va fi obligată să treacă la acționarea lor în justiție, astfel cum a procedat deja împotriva altor două state membre, trimițându-le în fața Curții Europene de Justiție.

Comisia Europeană a adoptat, în 19 ianuarie, și un Plan de acțiune privind asigurarea respectării legislației - un set de măsuri specifice care să ajute statele membre să promoveze, monitorizeze și asigure respectarea normelor UE în materie de mediu, ce previn poluarea sau daunele provocate mediului înconjurător. 

Context

Legislația UE privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa (Directiva 2008/50/CE) stabilește limite privind calitatea aerului care nu pot fi depășite nicăieri în UE și obligă statele membre să limiteze expunerea cetățenilor la poluanți atmosferici nocivi. În pofida acestei obligații, în 23 din cele 28 de state membre încă se depășesc limitele-standard de calitate a aerului — în total, în peste 130 de orașe din Europa.

Persoane de contact pentru presă:

Enrico BRIVIO (+32 2 295 61 72)

Iris PETSA (+32 2 299 33 21)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Acțiuni ale Comisiei pe tema conformării cu legislația europeană de mediu:

Forumul pentru aer curat(link is external)

Revizuirea punerii în aplicare a legislației privind protecția mediului

Dialoguri pentru un aer curat 


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european