Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE FlagPUBLICAŢII
Publicatii 2018
Publicatii 2017
Publicatii 2016
Publicatii 2015
Publicatii 2014
Publicatii 2013 Publicatii 2012 Publicatii 2011 Publicatii 2010 Publicatii 2009
UE Flag NOUTAŢI UE
-
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
15.04.2010 - Premiile Uniunii Europene în cadrul programelor GreenLight şi GreenBuilding: laureaţii economisesc până la 85% din consumul lor de energie
ED Targoviste

        Aceste premii, lansate de Comisia Europeană în 2000 şi, respectiv, 2005, încurajează organizaţiile publice şi private să îşi reducă în mod voluntar consumul de energie. Unul dintre cei 12 laureaţi ai ediţiei din 2010 ai programului GreenLight este consiliul municipal al oraşului Dagda din Letonia, care, după ce s-a alăturat acestei iniţiative în 2007, şi-a redus cu 85% consumul de energie pentru iluminat. La categoria GreenBuilding, două dintre cele mai bune proiecte de renovare, un imobil de birouri din Austria şi o şcoală gimnazială din Germania, au economisit peste 80% din energie. Aceste iniţiative implică peste 700 de participanţi din întreaga Europă, care economisesc circa 545 GWh în fiecare an, adică echivalentul energiei utilizate în acelaşi interval de timp de două oraşe europene de dimensiuni medii.

        „Felicităm laureaţii acestor premii. Indiferent dacă fac parte din sectorul public sau privat, ei sunt dovada vie că organizaţiile care investesc şi inovează în domeniul eficienţei energetice pot crea avantaje enorme pentru ele însele, având totodată o contribuţie de vârf la o Europă mai durabilă. Diseminarea acestui tip de bune practici, inclusiv prin intermediul sistemelor de premiere de această natură, va avea un rol determinant în reuşita economică şi ecologică a strategiei Europa 2020”, au declarat Máire Geoghegan-Quinn, Comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, şi Günther Oettinger, Comisarul european pentru energie.

Participarea României în proiectul Greenlight

        România reprezintă un exemplu deosebit al modului în care un număr relativ redus de parteneri poate realiza economii semnificative de energie şi, de asemenea, a faptului că există un potenţial important de economisire în domeniul iluminatului public în noile state membre. În termeni practici acest lucru se traduce astfel: 19 parteneri din România au aderat la programul GreenLight, începând cu 2006, ei realizând o economie de 21.9 GWh, respectiv a treia ca mărime în ce priveşte valorile înregistrate pe stat membru în cadrul programului. România este o ţară model – la fel ca şi celelalte noi state membre – şi din punct de vedere al faptului că datele referitoare la economiile realizate sunt disponibile pentru fiecare dintre partenerii din ţară.

        Economiile medii realizate de fiecare partener român sunt de 1.2 GWh/an, în timp ce economiile relative pentru fiecare dintre parteneri reprezintă 30%.

(Numărul de parteneri din România şi economiile totale de energie pe categorii, perioada: 2006 - 2008)

        Economiile medii realizate de fiecare partener român sunt de 1.2 GWh/an, în timp ce economiile relative pentru fiecare dintre parteneri reprezintă 30%.

        Majoritatea economiilor au fost înregistrate în sectorul public (20.6 GWh/an, respectiv 94% din totalul economiilor înregistrate în ţară). Patru dintre partenerii români au economisit câte 7.5 GWh/an în cadrul categoriei "Clădiri publice", urmaţi de alţi 6 parteneri care au economisit tot câte 7.5 GWh/an în cadrul categoriei "Iluminat stradal" (vezi Figura 7.7). Cei trei parteneri din cadrul categoriei "Transport public" au economisit câte 5.7 GWh/an.
        Camera Deputaţilor a realizat economii de energie de aproape 80% (respectiv 4.3 GWh/an), prin intermediul modernizării sistemului de iluminat al Parlamentului României. Nivelul cel mai înalt de economii (respectiv 5.1 GWh/an) a fost înregistrat de compania Metrorex S.A., ce gestionează sistemul de transport public de tip metrou din capitala ţării, Bucureşti. Aceste economii s-au tradus printr-o reducere cu 23% a consumului de energie.

Sursă: Comisia Europeană, Centrul Comun de Cercetare

Context

        Gestionate de Centrul Comun de Cercetare (CCC) al Comisiei Europene, programele GreenLight şi GreenBuilding sunt sisteme cu participare voluntară care invită organizaţiile publice şi private să reducă consumul de energie al sediilor lor. Iniţiativa GreenLight încurajează partenerii să instaleze sisteme de iluminat economice, iar GreenBuilding încurajează ameliorarea eficienţei energetice a clădirilor printr-o serie de măsuri precum izolarea termică, instalarea unor sisteme eficiente de încălzire şi de aer condiţionat şi a unor sisteme inteligente de control, panouri fotovoltaice etc.

        Cele două ceremonii de decernare a premiilor au loc la Frankfurt, pe 13 şi 14 aprilie, în cadrul conferinţei având ca temă ameliorarea eficienţei energetice a clădirilor comerciale („Improving Energy Efficiency in Commercial Buildings”, IEECB’10).În această ediţie din 2010, un total de 24 de participanţi vor fi premiaţi pentru rezultatele sau proiectele lor inovatoare. Deciziile de premiere au fost luate pe baza economiilor de energie realizate, a tehnologiilor utilizate şi a sectorului de care aparţin participanţii (clădiri publice, comerţ cu amănuntul, birouri şi aşa mai departe).

Iniţiativa GreenLight

        De la lansarea sa în anul 2000, iniţiativa GreenLight a atras peste 500 de parteneri din întreaga Europă. Înlocuind vechile sisteme de iluminat cu becuri moderne, economice, şi controlând utilizarea sistemelor de iluminat, aceşti parteneri au realizat economii totale de 241 GWh/an (vezi figura 1 de mai jos). Această cifră corespunde unei economii

de costuri de aproximativ 24 de milioane de euro şi unei reduceri de peste 94 de milioane de kilograme de emisii de CO2 pe an.

Laureaţii programului GreenLight 2010

Organizaţie

Ţară

Economie de energie pentru iluminat

Águas do Cávado Portugalia 39,40%
Consiliul municipal al oraşului Dagda Letonia 85%
Decathlon Spania şi România România:70%
Spania:35,2% (medie)
     
E-on (Germania) Germania 71,92%
ING Real Estate Ţările de Jos 70% (medie)
Le Centre de Dialyse du Bearn Franţa 53%
Municipiul Dobrich Bulgaria 50%
NH Hotels – 1 hotel Spania 60,24%
O.S.V.O Comp, a.s. Slovacia 18% (cu un număr crescut de corpuri de iluminat şi de ore de funcţionare)
Hotel Marriott, Praga Republica Cehă 68%
Administraţia locală a oraşului Villingen-Schwenningen Germania 58%
Saule Birinius Pils SIA Letonia 76%
Cel mai bun promotor:Infrax CVBA Belgia  

GreenBuilding

        Iniţiativa GreenBuilding, lansată în 2005 ca urmare a succesului pe care l-a avut iniţiativa în domeniul iluminatului, a atras peste 185 de parteneri. Conform estimărilor, cele 286 de clădiri participante economisesc 304 GWh/an energie primară (adică electricitate, gaze naturale şi combustibil pentru încălzire), cifră ce corespunde unei economii medii, exprimate în procente, de 41%.
        Aceste rezultate au fost obţinute prin combinarea mai multor măsuri (vezi figura 2 de mai jos), în principal prin instalarea unor sisteme mai eficiente de încălzire şi de aer condiţionat, urmate de o mai bună izolare a structurii clădirilor (adică separarea dintre mediul interior şi cel exterior) şi un sistem de iluminare mai eficient. O contribuţie semnificativă a avut-o şi exploatarea energiei solare şi geotermice.
        Concluziile importante ale acestui program pot contribui la promovarea unor măsuri de ameliorare a eficienţei:

        Pentru noile clădiri, costurile suplimentare pe care le implică investiţiile ce urmăresc eficienţa energetică sunt scăzute (sub 10% din investiţii).
        Majoritatea proiectelor au condus la economii mai mari decât se estimase iniţial.

 

Laureaţii programului GreenBuilding 2010


Cea mai bună întreprindere parteneră

Economii

Brostaden Suedia 34 de clădiri renovate
38% economii de energie primară
Cele mai bune proiecte de renovare
Școala gimnazială Hengersberg Germania 81% din cererea de energie primară
Piraeus Bank, sucursala Syggrou Grecia 30% din cererea de energie finală
NH Principe de la Paz Spania 49% din consumul de energie
48% din consumul de gaze
Biroul Manschein – recunoaştere specială pentru inovare Austria 82% din consumul de energie primară
Cele mai bune proiecte noi
Phoenix Plaza Croaţia 71% din cererea de energie pentru încălzire
ASILO Cologno Monzese Italia 81% din cererea de energie primară
Biroul autorităţii portuare Gent – recunoaştere specială a potenţialului de reproductibilitate Belgia 67% din cererea de energie primară
Biroul ENERGYbase – recunoaştere specială pentru inovare Austria 72% din cererea de energie pentru încălzire
Recunoaştere specială din partea juriului
AB Vasilopoulos Grecia 32% din consumul de energie electrică
SeaBridge Logistics Belgia 73% din cererea de energie primară
 
Levenger Spania  
Bengt Dahlgren Suedia  

        În prezent, CCC evaluează rezultatele globale ale ambelor programe, iar rapoartele detaliate care fac sinteza principalelor măsuri, economii, motivaţii şi experienţe în materie de eficienţă energetică ale partenerilor vor fi publicate în cursul „săptămânii verzi” a Uniunii Europene, la începutul lui iunie.

Figura 2: Utilizare proporţională tipică a măsurilor de eficienţă energetică aplicate în cadrul programului GreenBuilding


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european